Morten Kiverijn

9 min leestijd

Wroclaw, op bezoek in de kabouterstad

Nu hoor ik jullie denken... Wroclaw? Kabouters? Het verbaast me totaal niet. Ik ontdekte deze Poolse stad ook pas vorig jaar. Gezien ze dit jaar het kroontje draagt van Europese Culturele Hoofdstad, leek het me een ideaal moment om ze eens aan jullie voor te stellen. 

Vraag iemand Poolse citytrip steden op te roepen en je krijgt hoogstwaarschijnlijk Warschau, Gdansk en Krakau als antwoord. Misschien ook nog Poznan,... maar Wroclaw?
Ik bezocht de stad voor het eerst in september van vorig jaar op uitnodiging van een goede kennis. Net zoals vele andere Polen is zij na haar studies in de stad blijven wonen en er gaan werken. "Het is hier fijn vertoeven! En gezien je houdt van Berlijn, zal ze je zeker bekoren." waren haar woorden... en eerlijk? ze had geen ongelijk.

Wroclawatte?

Wroclaw, correct uitgesproken als 'Vrots-waf', ligt in het westen van Polen en bestaat eigenlijk uit een twaalftal eilanden langsheen de rivier Oder. De stad, levend in de schaduw van steden zoals Poznan en Krakau, heeft met haar meer dan 100 bruggen, diverse parken en talrijke musea, alles in huis voor een leuke citytrip.

De stad heeft een heel turbulent verleden achter de rug en behoorde toe aan Bohemen, Oostenrijk en Pruisen. Tot 1945 was ze gekend onder de naam Breslau en maakte het deel uit van het voormalige Duitse Rijk. Die naam zie je trouwens nog geregeld verschijnen als je Wroclaw opzoekt op Duitse boekingsites. Ik vond het eerst toch maar wat vreemd, maar blijkbaar ligt de lokale bevolking er al lang niet meer wakker van. Dezer dagen is het vooral een bruisende universiteitsstad, met veel oog voor kunst en cultuur.

Architectuur

Uit al die historische invloeden is een prachtige mix van bouwstijlen ontstaan, die fans van architectuur zeker zal aanspreken. Gotiek, renaissance, art nouveau, modernisme, ... Het centrale marktplein Rynek met het gemeentehuis en de kathedraal van Johannes De Doper op Ostrow Tumski, zijn slechts enkele prachtige voorbeelden uit de binnenstad. Maar Wroclaw is ook een stad die meegroeit met de tijd. Eenmaal uit het centrum, tref je meer moderne, hedendaagse stijlen aan. Bij mijn favorieten behoren ondermeer de nieuwe universiteitsbibliotheek en de Skytower toren. Met zijn 206 meter, is deze toren tot vandaag nog steeds het hoogste gebouw van Polen. Op het 49e is er trouwens een panorama deck waar je een adembenemend uitzicht hebt over de stad en omgeving.

Op ontdekking

De oude binnenstad oftewel Stare Miasto is perfect om je ontdekking te starten. Je treft er het grootste trekpleister en tevens "kloppend hart" van de stad aan: het centrale marktplein of Rynek. Gezellige terrasjes, restaurants, straatartiesten en ook het prachtige gemeentehuis. Vanaf hier vind je wegwijzers naar de talrijke musea en bezienswaardigheden.
Tip: Sla nu en dan ook eens een klein steeg in of wijk eens wat af van je geplande route. Ik ontdekte er geregeld wel een leuk plek, café of restaurant mee; en met wat geluk zelfs nog prachtige streetart er bovenop! Ja ook dat is Wroclaw.

Zet je wandeling verder richting het noorden en je belandt vrijwel automatisch aan een ander monument van de stad, de stalen Tumski-brug die je naar Ostrow Tumski of “Kathedraaleiland” brengt. Je waant je plots eventjes in Parijs, want deze stalen brug hangt vol met de welbekende “liefdesslotjes”. Ze wordt door de inwoners dan ook "lovers' bridge" genoemd. Wil je ook graag een "liefdesslotje"? Geen probleem, genoeg "handelaars" in de buurt. Een vrije plek vinden voor je slotje, dat is echter een ander paar mouwen.

De stad bulkt van de vele religieuze huizen en bruggen, van klassieke en moderne musea, prachtige parken en dito universiteitsgebouwen. Mijn kennis had gelijk, het is er gezellig vertoeven. Toch zijn al die opgenoemde zaken, volgens de inwoners niet de echte blikvangers van de stad. Daarvoor moet je verder kijken dan je neus! Naar beneden, naar boven, in de struiken en lantaarnpalen. Daar zitten ze, de echte blikvangers van de stad: de kabouters!

Wroclaw Kabouterstad

Wat is dat nu toch met die kabouters? Ik vroeg het me ook af en begaf me naar de toeristische dienst. Verspreid over de stad, zie je her en der kleine kabouterstandbeelden opduiken, allemaal uniek in hun genre. Ze refereren naar het Oranje Alternatief, een Poolse, anticommunistische beweging, die tijdens het Communistische regime actief was in de stad en overal kabouters tekende. In 2001 werd ter nagedachtenis aan deze beweging het standbeeld van “papa”-kabouter onthuld. Sindsdien zijn er al meer dan 160 bijgekomen. Van waar ze komen weet niemand en sommige beweren zelfs dat ze zich verplaatsen.
Men doet in Wroclaw dus aan "dwarf spotting". Persoonlijk vind ik het een originele manier om de stad te verkennen. Niet zozeer door de zoektocht naar die kleine rakkers, maar eerder om de fijne plekken en toffe adresjes die het me heeft opgeleverd. Plekken waar ik normaal misschien nooit zou komen.

Bij de toeristische dienst kan je terecht voor een heuse "dwarf map" waar een groot deel van de kleine inwoners op vermeld staan. Er bestaan ook websites die ze in kaart brengen en er tevens rondwandelingen aan koppelen. Check: The dwarfs of Wroclaw en/of Dwarves of Wroclaw Tour
Oh ja, het zijn dwarfs, geen gnomes! Dat woord ligt in tegenstelling to Breslau, wel gevoelig bij de bevolking. In het Pools is het trouwens Krasnale.

Meer Wroclaw

Zoals ik al zei is er zeker geen tekort aan musea. Zo zijn er onder meer het Nationaal Museum, het MWW of Museum van Moderne Kunst, Muzeum Architektury en panorama van Raclawice. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik door tijdsgebrek nog geen enkel heb bezocht en er dus ook geen kan aanbevelen.

Genoeg geslenterd en even nood aan wat rust? Neem dan eens de tram of bus richting Hala Stulecia. Naast het gigantische complex, sinds 2006 trouwens Unesco werelderfgoed, ligt een grote tuin met daarin een multimediale fontein. Hier komen de inwoners zich in het weekend vergapen aan de muzikale watershow. Vooral bij valavond geeft dit wel mooie beelden. Een beetje verder ligt ook een groot park met daarin een prachtig aangelegde Japanse tuin. Toegang tot deze tuin is wel betalend.
Tijdens de lente-en zomerperiode worden er op regelmatige basis trouwens ook wel folklore- en foodtruckmarkten georganiseerd aan de hal en voor wie mij kent, zijn deze laatste geen onbekende. Burger please!

Maar er is natuurlijk ook veel meer. Met hun status van Europese culturele hoofdstad 2016, zijn er doorheen het jaar nog tal van extra festiviteiten en tijdelijke tentoonstellingen. De hele stad ademt cultuur uit. Voor een overzicht van de activiteiten verwijs ik je graag naar de website WRO 2016 of ga eens langs bij het cultuurcafé Barbara in het centrum van de stad. Je kan er ook ter plekke lunchen.

Interesse om te gaan shoppen? Naast kleinere winkelstraten telt Wroclaw ook enkele grote(re) shoppingmalls, waarvan 5 in het centrum. Sommige zijn zelfs op zondag geopend.

Eten en uitgaan

Wroclaw is een studentenstad, dus ontbreekt het zeker niet aan eet- en uitgaansmogelijkheden. Op Rynek en aanpalende straten zoals Wiezienna, zijn er tal van cafés, bars, restaurants en discotheken.
Het marktplein wijzigt van een toeristische trekpleister met terrasjes overdag tot een kolkende massa aan feestende studenten ’s avonds. Voor ieder wat wils van ’s morgens vroeg tot ... wel als het van de studenten afhing, de klok rond.

Als je graag eens typisch Poolse keuken eet aan een meer dan schappelijke prijs raad ik Kurna Chata aan. Op het marktplein zijn de Tsjechische keuken van Bernard en steakhouse Whiskey in the jar de betere aanraders. Maar ook buiten het centrum tref je zeker leuke restaurants aan. In de voormalig Joodse wijk heb je onder meer het mediterraanse restaurant La Maddalena, Voor koffie, bagels en dagverse zoetigheden is Central Café een aanrader. Als je even zoekt vind je echt leuke adresjes en anders is Tripadvisor ook het checken waart.

Tijd om al dat eten eens goed door te spoelen en daarvoor zit je in Polen zeker goed. Brouwerij Spiz is daarbij één van de bekendste zaken op het marktplein. Het doet me terugdenken aan een Duitse "Biergarten", weliswaar zonder diensters in dirndl's. In ruil daarvoor biedt het een stevig gamma bieren, waaronder ook een appel- en caramelbier. Liever weg uit het drukke centrum? Dan kan je misschien je gading vinden op één van de drijvende strandbars langsheen de Oder. Bij valavond heb je er trouwens een prachtig uitzicht op het verlichte universiteitsgebouw.

Met de gelaten sfeer die er heerst, ook mede door de vele studenten, is Wroclaw een aangename stad om in te vertoeven. De mensen zijn best vriendelijk en het leven oogt ook rustiger dan andere gelijkaardige steden. De inwoners en studenten laten dit dan ook graag zien op social media met de hashtag #wroclove.
Op het moment dat dit artikel verschijnt ben ik trouwens net terug van mijn tweede bezoek en ook als culturele hoofdstad van Europa blijft deze stad me bekoren. Is it Wroclove? Ach ja waarom eigenlijk ook niet!

Praktisch

Wroclaw ligt in Polen en daar is de Poolse Zloty (PLN) nog steeds de nationale munt.
Het heeft een eigen luchthaven, Wroclaw-Copernicus. Met Wizz Air vlieg je rechtstreeks vanuit Eindhoven, met Germanwings vanuit Dusseldorf. Ook Lufthansa en LOT vliegen op Wroclaw, maar wel met een tussenstop in Warschau, Frankfurt of München.
Wist je dat Berlijn dichter ligt dan Krakau? Met de wagen ben je van / naar Berlijn in 3 uur tijd.

Keuze aan hotels genoeg, doch niet alle bekende brands zijn vertegenwoordigd. Naast de bekendere Radisson Blu en de hotels Sofitel en Mercure uit de Accorhotels group, zijn het vooral minder bekende hotels en B&B's.

Net zoals andere Poolse grootsteden, biedt Wroclaw een gratis WiFi netwerk aan. De hot-spots worden duidelijk aangegeven. Op drukke plekken zoals het marktplein is de snelheid niet altijd optimaal, dus kan je je beter verbinden met het WiFi netwerk aangeboden door een bar of restaurant.

Gebruik bij voorkeur het openbaar vervoer of neem de fiets. Het openbaar vervoer telt vele bus- en tramlijnen die tot middernacht rijden, ’s nachts zijn er nog enkele nachtbussen. Wroclaw is een groene stad en schenkt heel veel aandacht aan fietsers. Het heeft ook een publiek fietssysteem, Nextbike. Of vraag gewoon even naar fietsenverhuur in je hotel.
Indien je toch opteert voor een taxi, zorg er dan voor dat deze een officieel logo heeft, een kaartje met prijzen aan de voorruit heeft hangen en de meter pas opzet van zodra je wegrijdt.

Deze artikels kunnen je ook interesseren