Kristof Eyckmans

7 min leestijd

Een bucket list... is het belangrijk om er één te hebben en moet je alles zo snel mogelijk afvinken?

Diegenen die door de reismicrobe gebeten zijn, weten wat ik bedoel als ik zeg dat mijn bucket list steeds langer wordt, ondanks het feit dat ik mijn best doe om zoveel mogelijk items af te vinken. Echter, voor zij die reizen met als enige doel te “luilekkeren” aan het strand of zwembad, is het hebben van een bucket list misschien niet zo vanzelfsprekend. Maar, is het echt noodzakelijk om er één te hebben? Ik geef je alvast mijn (zeer bescheiden) mening.

Moet je echt een bucket list hebben?

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een reis-gerelateerde bucket list en niet eentje waarin je jouw persoonlijke crushes opsomt. Dat op zich brengt dadelijk al een tweestrijd met zich mee.

Het is namelijk zo dat er veel mensen zijn die vakantie zien als een louter ontspannende tijd in een all-inclusive hotel, waar ze de ganse periode niet wijken van het zwembad of het strand. Daar is zeker niets mis mee, maar deze categorie van mensen heeft eigenlijk geen nood aan een bucket list. Voor hen is dat type vakantie de ideale manier om te ontspannen.

Echter, het overgrote deel van diegenen die dit artikel lezen, hebben interesse of zelfs een passie (ik beken) voor reizen en alle verschillende ervaringen die daarbij komen kijken. Voor deze groep is een bucket list meestal reeds een feit … zelfs al voor ze de betekenis van het woord kennen. Iedereen die door de reismicrobe gebeten is weet waarover ik het heb en tot op vandaag, moet ik nog steeds iemand uit deze categorie tegen komen die nog geen persoonlijke bucket list heeft; ongeacht hoe groot of klein de lijst mag zijn.

Maar dan blijft nog steeds de vraag; moet je echt een bucket list hebben? In mijn inziens is het inderdaad goed om een soort van persoonlijke verlanglijst te hebben, zeker als het op reizen aankomt. Een doel voor ogen hebben zal ervoor zorgen dat je er sneller naartoe gaat werken en het bereiken ervan zal je dikwijls nog meer voldoening geven! Want je hebt er zo naartoe geleefd! Het is in vele gevallen ook zo dat het afvinken van een item op je lijst, vaak zal leiden tot het creëren van extra items. Ik had dit bijvoorbeeld toen ik de berggorilla's ging opzoeken in Virunga. Ik had nog maar net een waanzinnige ontmoeting gehad met deze prachtige dieren of dezelfde avond stond er een nieuw item op mijn lijst, namelijk de berggorilla's in alle 3 de landen waar ze nog leven (DRC, Rwanda en Oeganda) gaan bezoeken. Voor diegenen waar reizen een passie geworden is, is het moeilijk om je bucket list niet steeds uit te breiden. Enerzijds kan je geregeld iets afvinken, maar anderzijds doe je steeds nieuwe ervaringen op, die je verder doen kijken. Om maar te zwijgen over al de zaken die je ontdekt dankzij het lezen van reis gerelateerde literatuur, van vrienden die dezelfde passie delen of zelfs via het internet en de sociale media.

Welke bestemmingen en ervaring zijn het populairst?

Natuurlijk heeft iedereen een unieke en gepersonaliseerde lijst, maar als ik erover praat met anderen, merk ik toch dat er meerdere zaken steeds terugkomen. Veel is ook afhankelijk van je interesses en waar je woonachtig bent. Sommige bestemmingen lijken bijna onbereikbaar voor sommigen, terwijl het voor anderen net achter de deur ligt. Het is dan ook normaal dat voor deze laatste groep die bestemmingen ook minder snel op hun lijst zullen komen te staan.

Voor velen zijn de idyllisch tropische bestemmingen op deze kleine aardbol, de ultieme items op hun bucket list. Ik hoor dan ook geregeld de Malediven, Bora Bora of Hawaii terugkomen, in de lijstjes die met me gedeeld worden. Eerlijk gezegd begrijp ik het ook wel. Deze bestemmingen staan bij velen gelijk met het ideaalbeeld dat iedereen heeft als we denken aan een tropisch eiland waar de palmbomen zachtjes ruisen in de verfrissende zeebries.

Wat me ook dikwijls opvalt is hoe populair natuur bestemmingen en ervaringen zijn. Voor mezelf is deze categorie zonder twijfel de grootste "boosdoener" op mijn bucket list, maar het verbaast me toch steeds dat er zovelen mijn mening delen. Een safari in Afrika, of zelfs specifiek de migratie in de Serengeti, staat bij velen bovenaan de lijst. De berggorillas en nationale parken in het westen van de USA zijn echter ook vaste waarden.

Mogelijks makkelijker te realiseren en met een kleiner budget, zijn de citytrips naar iconische steden zoals New York, Parijs, Venetië, Singapore, Tokyo,... Hier merk ik toch dikwijls op dat de locatie van de betrokkene hierbij een belangrijke rol speelt. Nog nooit heb ik iemand uit mijn familie-en vriendenkring in de USA horen zeggen dat New York op hun bucket list staat, zelfs als ze er nog nooit geweest zijn. Voor hen zijn idyllische steden in Europa veel populairder, alsof je bucket list enkel zaken mag bevatten die niet vlak bij de deur zijn. Omgekeerd is dat natuurlijk eveneens van toepassing op mensen die woonachtig zijn in onze contreien.

Soms merk ik wel dat velen te "braaf" zijn met het opstellen van hun bucket list, iets wat me vooral opvalt in onze eigen Belgenland. Unieke bestemmingen zoals het Paaseiland, Antarctica, Bhutan en vele andere minder bereikbare of niet al te goedkope bestemmingen, worden vaak over het hoofd gekeken of genegeerd. Echter is dat toch net het doel van een bucket list? Een lijst te hebben waar je alleen maar kan van dromen. Een lijst die je hoopt om ooit helemaal af te werken en waar je je niet laat beperken door gedachten over het financiële kostenplaatje of de moeilijke bereikbaarheid.

Vaak maken unieke ervaringen zoals het bijwonen van Tomorrowland, het noorderlicht zien of een keer first class vliegen ook deel uit van iemand zijn lijst. Dikwijls zijn dit de zaken waar je het meeste plezier uit haalt, daar je deze ervaringen vaak kan delen met mensen die het eveneens op hun lijst hadden staan. Versta me niet verkeerd! Laat me dit even met een voorbeeld verduidelijken; niet iedereen staat bijvoorbeeld te poppelen om naar het Amazone woud te gaan, terwijl ik zelf weinig mensen ken, die er iets op tegen zouden hebben om meerdere uren in alle luxe te kunnen genieten van een vlucht in eerste klasse.

Tenslotte is er nog de massa is kassa, waarbij mensen eerder een doel voorop stellen waar ze meerdere items combineren: alle continenten bezocht hebben, in elk land ter wereld geweest zijn of de hoogste berg in elk continent beklimmen. Of dit steeds haalbaar is blijft de vraag, maar ik ben wel een voorstander van een paar items in je lijst te hebben waar je met bijna 100% zekerheid kan zeggen dat je ze nooit zal kunnen afvinken. Waarvoor dienen dromen anders?

Moet je alles zo snel mogelijk afvinken?

Het korte antwoord is....nee.

Maaaaaaaar we zullen nooit weten wat er morgen op ons wacht. Ik heb reeds meermaals gezien dat, door bepaalde omstandigheden, mensen niet meer in de mogelijkheid zijn om nog maar te denken aan hun bucket list, laat staan er dingen van af te vinken. Daarom dat ik de laatste jaren veel meer mijn lijst bekijk en zo goed mogelijk probeer deze korter te maken. Mijn enige nadeel? Dat ik steeds nieuwe zaken zie of ontdek en die dan toevoeg, waardoor mijn lijst een soort van eigen leven begint te leiden waarvan ik nu al weet dat het nooit volledig zal afgewerkt worden. Maar dat is OK want nogmaals...een mens moet kunnen dromen.

Mijn persoonlijke bucket list

Ik heb het geluk gehad om reeds meerdere zaken af te vinken (ik ga dan ook al meerdere decennia mee) maar toch heb ik nog steeds een zeer gezonde bucket list, die de laatste jaren opvallend langer geworden is. Onmogelijk dus om het allemaal op te lijsten, maar ik geef je er alvast 10 mee (die ik nog niet hierboven vermeld heb). Ik heb geen zaken die prioriteit krijgen op andere in delict, dus onderstaande voorbeelden is slechts een greep uit mijn persoonlijk arsenaal:

  • de leeuwen in de Hoanib woestijn gaan opzoeken

  • Antarctica bezoeken (gelukkig kan ik dit normaliter in Januari 2023 afvinken)

  • Nieuw Zeeland verkennen en zeker de wijnen genoeg aandacht geven :)

  • sneeuwluipaarden in de Himalaya opsporen

  • Bora Bora staat ondanks het cliché ook op mijn bucket list

  • met de Andean Explorer de Andes verkennen en tegelijkertijd Machu Pichu meepikken

  • Bhutan ontdekken

  • met een expeditie schip tot aan de noordpool varen

  • Ngorongoro nationaal park in al z'n glorie beleven

  • de spice islands verkennen per boot

Zo zie je maar, ieder heeft zijn eigen lijst. Ook al is die voor sommigen zeer kort en voor anderen dan weer eindeloos, zolang je er werk van maakt, is er niets leuker dan af en toe eens je lijst te overlopen!

Ik ben alvast benieuwd naar jullie bucket list!

Deze artikels kunnen je ook interesseren