UberX in Brussel: alles wat je moet weten

Onheilspellende berichten op de nationale media enkele weken geleden: Uber werd veroordeeld tot enorme dwangsommen omdat de diensten die het aanbiedt door de letter van de wet als illegaal worden beschouwd. Uber vecht deze beslissing aan, maar besliste toch zopas om uiterlijk woensdagavond 14 oktober te stoppen met UberPOP. Wat nu?

Eerst en vooral (voor wie het totaal moest hebben gemist): Uber is een applicatie die je downloadt op je smartphone en waarmee je op een erg gemakkelijke en voordelige manier een chauffeur kan bestellen. Beetje hetzelfde als een taxi bellen, maar dan praktischer en goedkoper.

De betaling verloopt via je kredietkaart (zodat je zelfs mijlen kan verdienen tijdens je rit). Achteraf krijg je per mail een overzichtje van je rit met alle details zoals onder meer je chauffeur en de genomen route. Kortom alleen maar voordelen dus. 

Waar zit dan het probleem?

Uber bestaat in verschillende smaken en bijhorende prijscategorieën, telkens iets luxueuzer en duurder: UberPOP, UberX, UberBlack en UberSUV,... Met name deze eerste, UberPOP wordt nu stopgezet omdat de rechtbank oordeelt dat de chauffeurs niet over de nodige vergunningen beschikken.

"We hebben besloten om onze dienst UberPOP stop te zetten. Tijdelijk, want we gaan tegen de beslissing in beroep", aldus Filip Nuytemans, manager van Uber België.

Enter UberX!

Gelukkig heeft Uber een alternatief klaar in de vorm van UberX. In tegenstelling tot UberPOP maakt UberX gebruik van chauffeurs die ingeschreven zijn als professionele chauffeurs. Helaas is deze dienst in Brussel nog maar net opgestart dus de beschikbaarheid is een stuk beperkter dan bij UberPOP, maar er wordt hard aan gewerkt om UberX even betrouwbaar en efficiënt te maken als UberPOP was.

Ook eens uittesten?

Wie het ook eens wil uitproberen kan dat via deze link. Wie zich voor het eerst inschrijft bij Uber krijgt meteen zijn eerste rit volledig gratis. Ben je al geregistreerd dan kan je de code "UBERJUMPSEAT" ingeven in de Uber-app onder de menu-optie "Promoties".

Conclusie

Wij bij Jumpseat gebruiken Uber veel en graag. We zijn dan ook blij dat UberX er is als vervanger van UberPOP in Brussel en het aantal UberX-chauffeurs zal ongetwijfeld nog toenemen. Ondanks de iets hogere prijs in vergelijking met UberPOP is het nog steeds een heel concurrentieel vervoersmiddel in vergelijking met de privé-taxis.

Full disclosure: Door je bij Uber te registreren via de link of de promocode in dit artikel krijgt de auteur van dit artikel 10 Euro aan Uber-krediet terug (nadat je de gratis rit hebt genomen). 

Deze artikels kunnen je ook interesseren