Kristof Eyckmans

9 min leestijd

Hole-in-one met Rovos Rail

Wat zou jij doen wanneer ik je een luxueuze treinreis doorheen één van de mooiste landen ter wereld zou aanbieden? Voeg daarbij de mogelijkheid om een balletje te slaan op een paar van de meest iconische golfterreinen of te genieten van meerdere excursies in prachtige plaatsen en  legendarische wildparken, en ik ben er zeker van dat je koffer snel zou klaar staan. Of vergis ik me?

Wel, Rovos Rail biedt deze mogelijkheid nu aan met hun African Golf Collage Tour die golfers en niet-golfers op een rondreis doorheen Zuid-Afrika brengt, om zo één van de meest extravagante trips in deze regenboognatie te beleven. En ik wou dit alles zelf beleven.

Vorig jaar had ik reeds een eerste keer een trip op de Rovos Rail ervaren, en ik was instant verkocht! Het is veruit één van de meest relaxte en luxueuze manieren om ten zuiden van de evenaar rond te reizen. Toen deed ik de Pretoria – Kaapstadroute gedurende drie dagen en het deed me verlangen naar meer.

Deze keer koos ik dus voor de African Golf Collage Tour, die me in 10 dagen van Kaapstad terug naar Pretoria zou brengen (je kan deze ook in de omgekeerde richting doen), terwijl de trein stopt bij al de bekende golfterreinen in dit land. Indien je niet de hele dag op de green wil staan, kan je ook opteren om de excursies voor de niet-golfers te ervaren. Deze vinden plaats in sommige van de meest iconische wildreservaten of strandbestemmingen die je onderweg kan tegenkomen.

Zoals steeds start de trip met een welkomstreceptie in het treinstation waar Rohan Vos, de eigenaar en oprichter van de Rovos Rail, persoonlijk alle gasten verwelkomt met het eerste van vele glazen bubbels. Dit alles terwijl een live strijkkwartet de entree van de gasten over de rode loper alleen maar meer grandeur geeft.

Hierna boarden we allen de trein en het valt dadelijk op dat de meeste van de 40 gasten op deze reis niet aan hun eerste trip met Rovos toe zijn.  Op zich geen verrassing aangezien ik perfect begrijp waarom deze gasten terugkomen. Nadat we onze suite toegewezen kregen, begaven we ons dadelijk naar het laatste rijtuig, waar zich de bar en het geweldige openluchtterras bevinden. Gedurende deze trip werd hier meermaals naar verwezen als de 19e hole.

Voor diegene die onze eerste review van Rovos Rail nog niet gelezen hebben, geef ik alvast nog een korte samenvatting mee. De trein heeft maximaal 78 passagiers die allen verblijven in gerestaureerde suites. Er zijn drie types: Pullman, Deluxe en de Royal Suite. Ze hebben allen hun eigen badkamer met toilet, lavabo en douche. De royal suites hebben zelfs hun eigen vrijstaande bad!

Gedurende de trip worden de gasten volop in de watten gelegd, en misschien nog het meest in de restauratiewagen waar dagelijks de meest smaakvolle gerechten geserveerd worden. Meestal zijn die Zuid-Afrikaans geïnspireerd en maken ze gebruik van lokale producten. Voor de wijnkaart gaat Rovos zelfs nog een stapje verder, aangezien je enkel Zuid-Afrikaanse wijnen zal terug vinden in de lijst. Maar geen nood, het zijn allen topwijnen uit bekende wijnhuizen zoals Meerlust, Rustenberg, Thelema om er maar een paar te noemen. Alles is trouwens inbegrepen op deze reis, dus je kan met een gerust hart een paar extra glazen drinken zonder een kater over te houden van de rekening achteraf.

Eens vertrokken uit Kaapstad kan je genieten van de prachtige landschappen die steeds weer veranderen. Het is gek om te bedenken dat je zowel door open vlaktes, impressionante gebergtes, eindeloze wijngaarden, prachtige stranden en zoveel andere landschappen komt zonder Zuid-Afrika te verlaten (op een klein stukje Swaziland na). Het is zo divers dat het moeilijk is om niet continu naar buiten te kijken. Gelukkig is de al even impressionante Rovos Rail een feest voor het oog dankzij de prachtige suites, gezellige zithoekjes, heerlijk eten en een eindeloze keuze aan drank om van te genieten terwijl je al deze impressies op je laat afkomen. Maar wat dit alles echt zo perfect maakt is het personeel dat steeds paraat staat om je op je wenken te bedienen of bij te staan.

Zoals reeds gezegd ligt de nadruk tijdens deze trip op golf. Zuid-Afrika is altijd een golfnatie geweest en gedurende deze reis krijg je de kans om op enkele van de meest legendarische golfterreinen te spelen zoals Fancourt, Leopard Creek, Ernie Els Oubaai,… Er is zelfs een professionele golfer aan boord die de gasten begeleidt op al deze uitstappen en er eveneens voor zorgt dat alles tot in de puntjes verzorgd is. En maak je geen zorgen over het sleuren van die clubs. Jouw set zal steeds voor je klaarstaan bij de oefenrange of de eerste tee off.

Er is natuurlijk ook een programma voor de gasten die geen golf spelen, en dat is al even impressionant als al de andere programma’s die Rovos Rail aanbiedt. Gedurende deze 10-daagse trip krijg je de kans om plaatsen als Oudshoorn, Durban, Port Elisabeth,… te ontdekken. Maar er zijn eveneens meerdere safari’s gepland in wereldbefaamde parken zoals Kruger, Hluhluwe, Addo Elephant park,... Je bezoekt eveneens één van de slagvelden van de Boerenoorlog in welke Churchill en Ghandi betrokken waren.

Om een paar van mijn persoonlijke favorieten op te noemen, zou ik willen starten met de stop in George, een klein dorpje in de Westkaap. Van hieruit neemt Rovos je mee naar Knysna om een boottocht te maken op het prachtige estuarium, en achteraf ga je naar Wildernes waar je kan wandelen op één van de meest prachtige stranden in Zuid-Afrika. Ik bezocht deze plaats 15 jaar geleden voor de eerste keer en tot op heden is het nog steeds adembenemend. Even adembenemend is de route gedurende de eerste dagen van de trip, aangezien de treinsporen geregeld naast het water lopen. Het is een ongelofelijk gevoel om op te staan en de oceaan te kunnen ruiken en zien, terwijl de zon opkomt en alles in een prachtige warme gloed hult. Wanneer je George verlaat, moet de trein over de Montagu Pass klimmen, richting Oudshoorn, en dit is zonder twijfel het meest spectaculaire gedeelte van de ganse route. De trein beweegt zich langzaam op de bergpas, doorheen fijnbos, kloven, tunnels, … Het feit dat iedereen op de trein alles liet vallen en gewoon naar buiten zat te staren (inclusief het personeel) is het bewijs dat dit stuk met geen woorden te beschrijven valt.

Een andere excursie die een grote indruk op mij naliet was een bezoek aan het slagveld van Spioenkop. Het was hier dat in 1900 de Britse troepen tegen de Boers vochten in een epische veldslag op de top van de Spioenkop. Tijdens het bezoek kan je nog steeds de loopgraven zien, evenals de graven van diegenen die hun leven hier lieten. Het is een belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en één die zeker een blijvende impressie nalaat. Het is ook in deze veldslag dat zowel Churchill en Ghandi samen aan de zijde van de Britten vochten.

Wanneer je 10 dagen doorheen Zuid-Afrika reist is het maar de normaalste zaak dat je verschillende wildparken en reservaten bezoekt. Tijdens deze reis bezochten we er welgeteld vijf. Rovos zorgde bij elk bezoek dat we als echte vips behandeld werden en de organisatie verliep steeds vlekkeloos.

Mijn favorieten? Zonder twijfel waren dit de nationale parken van Hluhluwe en Kruger. We hadden een paar geweldige game drives en de gidsen waren zeer ervaren, waardoor ze steeds op je specifieke wensen konden focussen. De golfers gingen met ons mee in Hluhluwe (aangezien er die dag geen golf voorzien was) en waren eveneens onder de indruk van de pracht van dit park. En nadat je reeds meerdere dagen samen deze reis aan het ondernemen bent, worden sommige gasten eerder vrienden, wat zo’n dag eens zo aangenaam maakt. Ik bedoel, wat is er beter dan samen met vrienden te genieten van de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur? En hoe meer vriendschappen gesloten werden, hoe meer memorabele avonden in de bar plaats vonden. Het personeel doet er dan ook alles aan om er steeds iets speciaals van te maken.

Zoals gezegd is het personeel de sleutel tot het succes van een geslaagde reis en bij Rovos zijn ze daar zeker van op de hoogte. Na elke uitstap was het steeds een warm weerzien en begon de trein als een echte thuis te voelen, eentje dat je echt niet wil verlaten. Soms moesten we de trein boarden in “the middle of nowhere” (om lange transfers te vermijden voor de gasten) maar de crew ging steeds dat tikkeltje verder om te zorgen dat ze ons stonden op te wachten met onze favoriete cocktails of wijn, om nog even gezellig bij te praten alvorens aan boord te gaan om de reis verder te zetten.

Het gevoel dat je op deze trein krijgt is moeilijk te vergelijken, want naast de eindeloze diners, glazen wijn, landschappen die je doorkruist, het personeel of zelfs de geweldige excursies naast de trein, het is die knipoog naar de vervlogen tijden toen reizen met de trein aanvoelde als het hedendaagse vliegen in eerste klasse.

Want zo voelt het aan, alsof je op een eersteklassereis gaat die niet beperkt is door de een maximum vliegafstand. Je schakelt automatisch in een langere versnelling en begint alles meer in je op te nemen. Je maakt ook tijd om effectief te praten met elkaar en niet enkel die beleefde standaard conversatie te voeren. Niet enkel met je reispartner, maar ook met andere gasten en zelfs het personeel, want allen hebben ze hun verhaal. De gelegenheid hebben om zo een luxueuze reis samen te beleven vormt vriendschappen en zelfs al is het terug naar de realiteit hierna, het heeft iets magisch om de realiteit voor even te ontvluchten en te genieten van het moment. En dat is wat Rovos het beste doet.

Dus, is dit een “once in a lifetime” ervaring? Ja en nee. Ja, omdat dit een manier van reizen is die je moet ervaren hebben. En nee, want dit doe je niet één keer. Dit was mijn tweede trip met Rovos Rail en ik kan niet wachten om opnieuw aan bood te gaan van deze geweldige trein om één van hun andere rondreizen te ervaren. Want elke trip is anders, en er zijn nog zoveel prachtige plaatsen te bezoeken in dit gedeelte van de wereld. En Rovos Rail is nu éénmaal de perfecte manier om deze te ontdekken.

Deze artikels kunnen je ook interesseren