Antoine Gerard

5 min leestijd

Hoe vermijd je verloren bagage?

Jaarlijks gaan er wereldwijd zo'n 34 miljoen stukken bagage verloren. In Europa spreekt men over 1.6% van alle vervoerde koffers. Voorkomen is beter dan genezen, in dit artikel geef ik dan ook een vijftal tips om te vermijden dat ook jouw spullen in deze statistieken terechtkomen.

Hoe voorkomen?

Iedereen kent het scenario wel. Je staat na je vlucht aan de bagageband te wachten. En wachten. En één na één vertrekken de andere passagiers met hun spullen. Tot het begint door te dringen, jouw koffer heeft zijn eindbestemming niet bereikt, of daar lijkt het althans toch op. In veel gevallen kan je zelf weinig doen aan het verloren gaan van je bagage. Zeker voor ingecheckte koffers is dat het geval. Je kan je enkel goed voorbereiden, en je wapenen voor dat éne moment dat jouw trolley toch niet van de band rolt.

Reis alleen met handbagage

Frequent flyers reizen graag met enkel handbagage omdat ze sneller in een uit een luchthaven willen zijn, maar ook omdat ze willen vermijden om hun spullen te verliezen. Probeer licht te reizen, met wat oefening past er meer in dat koffertje dan je denkt. Gebruik priority boarding (als voordeel van je elite status bij de airline, of als extra betaalde service bij de lowcost carriers) om zeker te zijn dat er in het bagagevak boven je stoel nog ruimte is voor je trolley. Bijkomend voordeel, jij zit al rustig in je zetel terwijl de rest van de passagiers heel hun kleerkast in datzelfde bagagevak proberen te passen.

Neem foto’s van je koffers

Het eerste dat men je zal vragen bij de “Lost & Found” in de luchthaven is een beschrijving van je koffer. Om niet op je geheugen te moeten vertrouwen tijdens dit stressy moment, kun je beter een foto hebben als geheugensteuntje. Neem niet alleen een foto van de buitenkant met je smartphone, maar probeer ook foto’s van de inhoud van je koffer te hebben. Dit maakt het gemakkelijker om een compensatie te claimen bij zowel de airline als je eventuele reisverzekering (die soms bij je credit card zit). Ook een standaard lijstje bijhouden in bijvoorbeeld Evernote of een gelijkaardige app helpt vaak, ook bij het inpakken van je koffer.

Maak je koffer alsof hij verloren mag gaan

Dingen die de airline niet zal vergoeden of die voor jou een grote waarde hebben, horen niet in het ruim van een vliegtuig. Ik denk o.a. aan je sleutels, medicatie, (zonne)bril, juwelen, babyspullen, etc... Neem ook altijd reservekledij en toiletspullen voor 1 tot 2 dagen mee. Zo kun je even verder als het noodlot toeslaat. Ook batterijen, camera's, laptop,.. horen niet in je ingecheckte koffer thuis. Neem deze altijd mee in je handbagage.

Markeer je koffer

Volgens de luchthaven van Charleroi is ongeveer 30 procent van de koffers anoniem. Markeer of personaliseer je koffer want van die leuke zwarte Samsonite die je hebt, zijn er nog 199.999 andere gemaakt. Label niet alleen de buitenkant met je naam en je adres, maar denk ook aan een label aan de binnenkant, zodat men je kan opsporen indien je koffer wordt gevonden of “toevallig” wordt omgeruild. Ligt het verloop van je reis al vast, stop dan een kopie van je planning in je koffer.

Verwijder oude labels

Luchthavens werken bijna overal met de barcodes, maar er worden soms nog manueel koffers gesorteerd. Als iemand dan de verkeerde tag ziet, kan je trolley een volledig andere reis maken dan jezelf. Wanneer het sorteersysteem niet weet wat te doen gaat de koffer ook naar de "manuele" sortering, met alle vertraging vandien.

https://www.youtube.com/watch?v=G7IxJa-sRK8

Controleer de bagage tag bij het inchecken

Een foutje is snel gebeurd, kijk dus altijd goed na dat je koffer is gelabeld tot de gewenste (eind)bestemming. Bijvoorbeeld als de check-in agent slechts labelt tot de tussenstop en niet tot de eindbestemming. Je hebt maar een heel korte tijdspanne om dit na te kijken: focus! Indien je zelf je label aanbrengt, kijk dan of de tag goed vast zit voor je de koffer doorstuurt. Hou het kleine stickertje met de bag-id goed bij. Dit heb je later nodig om een claim in te dienen.

Gebruik een tracker

Een meer high-tech oplossing zijn bagagetrackers zoals Trakdot. Deze gaat mee in je koffer, en laat via gps en bluetooth hun locatie weten. Niet feilloos, maar het kan zeker wel voor wat gemoedsrust zorgen.

En wat als je toch pech hebt?

Wanneer het dan toch zo ver is en ondanks al je goede voorbereidingen je koffer toch niet op je bestemming terecht komt, kan je best direct actie ondernemen.

  1. Ga direct naar de “Lost & found” balie en dien onmiddellijk een claim in. Een veel voorkomende fout is dat mensen niet snel genoeg een claim indienen en dit pas later doen als ze thuis zijn.

  2. Vraag altijd een schriftelijk bewijs voor je de luchthaven verlaat. Indien het kantoor gesloten is (bij een late aankomst), maak dan een foto als bewijs en bel de luchtvaartmaatschappij om instructies te vragen voor de opvolging.

  3. Claim de fees die je eventueel hebt betaald voor je ingechekte bagage. Aangezien airlines je meer en meer doen betalen voor ruimbagage, lijkt het me logisch dat je wordt vergoed voor iets dat je niet hebt gebruikt.

  4. Breng je reisverzekering op de hoogte
    Een apart afgesloten verzekering dekt in de meeste gevallen vertraagde of verloren baggage. Ook sommige creditcards hebben een reisverzekering die bepaalde kosten dekt…..

Ben jij ooit je koffer kwijtgespeeld? Hoe is het toen afgelopen? Heb je nog extra tips? Deel ze hier op het forum!

Deze artikels kunnen je ook interesseren