Kristof Eyckmans

8 min leestijd

Review Makweti safari lodge

Safari's zitten in de lift, en steeds meer mensen willen het « out of Africa » gevoel ervaren. De grote tour operatoren bieden een brede waaier aan mogelijkheden aan, maar er zijn verschillende soorten safari's en dikwijls zijn de aangeboden opties niet de meest geschikte. Vaak beperken ze zich tot de meer gekende safari parken en gaat dit geregeld ten koste van de algemene ervaring.

Maar, dit geeft de kans aan die verborgen parels om onder de radar van het massa toerisme te blijven vliegen, en een meer exclusieve ervaring aan te bieden. Eén van die verborgen parels in Zuid-Afrika is de Makweti safari lodge. Waarom? Wel…dat lees je in deze review.

Om meteen met de deur in huis te vallen, is de ligging van Makweti safari lodge één van de grootste voordelen. Het ligt genesteld in het Welgevonden Game Reserve. Dit reservaat is 40.000 hectare groot en in private handen van de eigenaars van de verschillende lodges die in het reservaat gesitueerd zijn. Geen massale safari resorts, maar allemaal kleinschalige lodges, sommige al iets meer boetiek dan andere. Dit zorgt ervoor dat de nodige fondsen beschikbaar zijn om het reservaat te beschermen en te onderhouden. En dat lukt hen zeer aardig, want hun dierenbestand is rijkelijk en het prachtige landschap maakt van deze plek iets heel bijzonders. En het wordt nog beter, want dit reservaat ligt op slechts 2,5 uur rijden van Johannesburg en de weg ernaar toe is in perfecte staat dus die dure 4x4 mag je bij het auto verhuur bedrijf laten staan. Dit zorgt ervoor dat je op een driedaagse stop-over in Johannesburg genoeg tijd hebt om volop te genieten van een luxueuze safari, zonder uren in de auto onderweg te zijn.

Eens aangekomen bij de gate van het reservaat, wacht jouw gids je reeds op om je naar Makweti safari lodge te brengen. Amper een 30 tal minuten later staat je een warm onthaal te wachten. Aangezien de lodge enkel 5 suites heeft is er slechts een beperkt aantal personeelsleden vereist (het reservaat legt trouwens bepaalde restricties op om geen buitensporige personeelsbestanden toe te laten) die je allen persoonlijk komen verwelkomen.

 

Wij waren bij onze aankomst net op tijd voor de lunch, wat een ideale manier is om van de eerste indrukken te bekomen en de geluiden van de natuur in je op te nemen. En Makweti safari lodge maakt van elke maaltijd een ware culinaire gelegenheid. Het maakt dan ook niet voor niets deel uit van de Chaîne des Rôtisseurs (een club waar je enkel op uitnodiging lid van kan worden). Eens je aan tafel zit begrijp je dadelijk waarom zij deze uitnodiging op zak hebben, want elk gerecht is prachtig uitgevoerd met oog voor detail en smaak. Het is dan ook één van hun stokpaardjes waar ze terecht trots op mogen zijn. De wijnkaart is volledig Zuid-Afrikaans en de perfecte gelegenheid om die fantastische wijnen van de Kaap regio te proeven.

Natuurlijk is de accommodatie even belangrijk, maar ook daar faalt Makweti zeker niet. Zoals gezegd zijn er slechts 5 suites, maar je kan het gerust omschrijven als 5 villa’s die rondom het hoofdgebouw gelegen zijn. Overdag kan je zonder problemen van je suite naar de receptie of het uitkijk platform wandelen, maar eens de avond valt dien je begeleiding te vragen aangezien er geen enkele afspanning is rondom het kamp en er ’s nachts makkelijk wilde dieren kunnen rondwandelen tussen de verschillende gebouwen. Maar overdag kan dit natuurlijk ook. Zo kreeg ik een telefoon in de kamer dat ik niet naar buiten mocht komen omdat er een grote olifant voor m’n deur stond. Even later kreeg ik terug telefoon om te melden dat alles veilig was en indien gewenst ik kon komen kijken hoe die aardige olifant uit het zwembad aan het drinken was. Er is tevens een observatie deck waar je rustig kan kijken naar het wild dat vlak voor je neus komt grazen. Geen omheining, geen elektrische afspanning, gewoon jij en de wilde dieren op enkele meters van elkaar. Zoals steeds een waar genot dat op velen een onvergetelijke indruk zal nalaten.

De suites zijn zeer ruim, en een ware oase van rust midden in de bush. Alle voorzieningen zijn aanwezig, inclusief een open haard voor de kille winter avonden, het vrijstaande bad om languit in te relaxeren, een binnen – en buiten douche aangezien een mens al eens van afwisseling houdt, een immens terras en ga zo maar door. Sommige suites hebben ook een eigen privé zwembad(je) wat echt een aanrader is om tussen twee activiteiten door even in te plonsen. Kies je voor een kamer zonder zwembad, dan kan je nog steeds gebruik maken van het grotere zwembad dat vlak voor het hoofdgebouw gelegen is en van waaruit je een prachtig zicht hebt over het Welgevonden reservaat. Verwacht geen televisie of wifi op de kamer, want dan ben je aan het verkeerde adres. Hier kom je om te genieten van de omgeving, de luxe, het culinaire aspect en de persoonlijk service. Er is voor diegenen die hun dagelijkse dosis van sociale media en wereldnieuws nodig hebben wifi voorzien, echter enkel in de gezellige receptie die aansluit aan het observatie deck.

Het hoogtepunt van je verblijf in Makweti is natuurlijk de game drives in het reservaat, waar je samen met je gids op zoek gaat naar al de pracht die de natuur heeft te bieden. En dat is meer dan alleen maar de gekende safari dieren zoals zebra’s, olifanten, neushoorns, enz.… Jouw gids geeft je alle mogelijke informatie over al de dieren die je te zien krijgt, maar hij zal tevens inspelen op je persoonlijke interesses. Zijn vogels jouw dada, of weet je liever wat meer over al de inheemse planten die hier groeien en waarvoor ze (kunnen) gebruikt worden? Geen enkel probleem, deze gidsen zijn echte professionals en zijn als het ware een wandelende encyclopedie. Het dierenbestand in het reservaat is trouwens zeer goed en uitgebreid. Voor diegenen die op zoek zijn naar de big 5 is dit zeker een goede plek. Maar ik zag er eveneens vele andere dieren die je zelden ergens anders zal tegen komen, zoals deze Mozambican spitting cobra.

Nog een groot voordeel is het feit dat Makweti 2 safari voertuigen ter beschikking heeft wat ervoor zorgt dat je steeds met maximum 6 personen in de jeep zit. In praktijk is het in de meeste gevallen zelfs nog minder, en dat is echt een luxe. Diegenen die reeds op safari geweest zijn en in een grote bus werden rondgereden zullen dit zeker kunnen beamen. Het Welgevonden reservaat is tevens een prachtige plek waar het heuvelachtige landschap steeds varieert. Een waar plezier om in te vertoeven, of te genieten van het prachtige uitzicht tijdens de sundowner. Die laatste is een safari traditie waarbij je vlak voor zonsondergang stopt in het park om te genieten van het prachtige spektakel met een gin-tonic (of een andere drank naar keuze). Veel beter wordt het niet.

Velen zullen zich de vraag stellen of het niet gewoon makkelijker is om naar een reservaat of park te gaan waar je zelf mag rondrijden met de wagen zoals in Kruger of Pilanesberg. Ieder moet dit voor zichzelf uitmaken natuurlijk maar uit persoonlijke ervaring kan ik alleen maar zeggen dat ik liever in een lodge verblijf waar alles voor je geregeld wordt. Waarom? Om het met een voorbeeld zoals Makweti safari lodge te stellen; je krijgt uitgebreide uitleg van de beste gidsen, de jeeps waarin je rond rijdt zijn aangepast aan het terrein en geven je een veel beter zicht dankzij hun hogere positie, de kans dat je verschillende dieren gaat zien is veel groter aangezien de gidsen met elkaar (en met andere gidsen van andere lodges) in contact staan en ze vaak weten waar sommige dieren rond hangen, het feit dat alles zorgeloos kan verlopen en dat je perfect weet hoeveel alles zal kosten want bij Makweti zit alles inbegrepen in de prijs. Ook alle maaltijden zijn inbegrepen (exclusief dranken) en het maakt gewoon een perfect pakket dat moeilijk te verbeteren valt.

Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Afhankelijk van de lengte van je verblijf betaal je tussen 680 en 900 euro per nacht voor een suite. Wil je graag een suite met je eigen zwembad(je) dan betaal je tussen 740 en 1.000 euro per nacht. Ik kan me inbeelden dat velen onder jullie dit aan de dure kant vinden, maar je moet rekenen dat, zoals eerder vermeld, alles inbegrepen zit in deze prijs. Voor gelijkaardige lodges in meer gekende parken betaal je al gauw veel meer. En als je goedkopere lodges boekt zijn er geregeld verborgen kosten zoals park fees, extra kosten voor game drives, enkel ontbijt inbegrepen, …

Kortom, als je op zoek bent naar een boetiek safari ervaring waarbij persoonlijke service, luxe accommodatie en het culinaire aspect belangrijk zijn, dan hoef je niet verder te zoeken.

Deze artikels kunnen je ook interesseren