Kristof Eyckmans

10 min leestijd

Anantara Peace Haven Tangalle, de perfecte combinatie van luxe, service en locatie!

Het zuiden van Sri Lanka staat bekend om zijn ruige kustlijn waartussen parelwitte stranden de zachte deining van de helderblauwe oceaan trotseren. Het is ook een geliefkoosde plek voor toeristen die op zoek zijn naar een iets actievere vakantie dankzij bijvoorbeeld de nationale parken zoals Yala en Udawalawe. Natuurlijk is er ook een stuk geschiedenis geschreven in dit deel van het land en Galle is daar het perfecte voorbeeld van. Om dit alles te ontdekken is een goede uitvalsbasis zeker geen overbodige luxe, en laat Anantara Peace Haven Tangalle daar nu de perfecte oplossing voor zijn.

Inleiding

Zoals je in onze vorige blog kon lezen zijn we fan van de Anantara hotel keten en omdat ze 2 resorts in Sri Lanka hebben vonden we het de ideale gelegenheid om een deel van het land te ontdekken en tegelijkertijd genoeg tijd te hebben om te genieten van beide resorts. Terwijl Anantara Kalutara iets kleinschaliger aanvoelt trekt Anantara Peace Haven Tangalle alle registers open eens je het domein betreed. Eens voorbij de poort en slagbomen kom je aan bij de prachtige receptie waar een lokale wachter op de conch schelp je aankomst aankondigt. Het zet dadelijk de toon voor de rest van je verblijf.

Ligging

Zoals reeds vermeld ligt het resort aan de zuidkust van Sri Lanka, en meebepaald op een plek waar de rotsen het prachtige strand een halt toe roepen, zodanig dat het z'n eigen privé strand creëert. Indien je rechtstreeks van de internationale luchthaven van Colombo naar hier zou rijden, dan ben je ongeveer 2,5 uur onderweg. Niet overdreven ver dus en met de vernieuwde snelweg is de rit een zeer relaxte onderneming. Gelegen aan de rand van Tangalle, een klein vissersstadje waar je nog een oud fort kan terugvinden dat dateert van de tijd dat de Nederlanders hier nog vertoefden, is het de ideale uitvalsbasis om het zuidelijke deel van Sri Lanka te ontdekken.

Kamer of villa?

In totaal heeft het resort 152 kamers en villa's verspreid over het enorme domein waardoor je voor de villa's meestal een golf buggy of een tuk tuk neemt. Anderzijds zijn de tuinen zeer verzorgd en is een fijne wandeling naar je villa ook altijd een ideale manier om die extra calorieën te verbranden.

De kamers hebben allen zicht over de oceaan wat in vele andere resorts zeker niet altijd het geval is. Aan plaats is er ook geen gebrek, de kleinste kamer heeft maar liefst een oppervlakte van 56 vierkante meter, genoeg om die geheime danspasjes (je hoeft het niet te ontkennen) in alle glorie uit te voeren. Natuurlijk kan je ervan op aan dat ze van alle comfort voorzien zijn, dit is nog altijd Anantara en half werk staat niet in hun woordenboek.

Wij verbleven in een villa aangezien deze nog meer ruimte bieden en met 2 jonge kinderen is dat zeker geen overbodige luxe, integendeel. De kleine 100 vierkante meter was meer dan voldoende om elkaar niet in de weg te lopen wat bewijst dat er aan ruimte geen gebrek is. Daarenboven komt ook nog dat elke villa een eigen plonsbad heeft en dus de kinderen meestal daar terug te vinden zijn. Ook de volwassenen kunnen echter genieten van wat verkoeling want het kan behoorlijk warm worden aan de zuid-kust van Sri Lanka. Het verschil bij de villa's zit in de locatie ervan. Wij kozen voor zeezicht en ook al konden we de zee zien vanop ons terras, toch had ik er iets meer van verwacht. Anderzijds geeft de weelderige vegetatie en de afstand tot het strand de nodige privacy, iets wat wij zeker ook altijd appreciëren. De dagelijkse tuk tuk ritten naar alle uithoeken van het resort was dan weer een instant hit bij de kinderen.

Hier tellen de calorieën niet

Wat zei ik alweer over die extra calorieën? Juist...tijdens een verblijf in Anantara Peace Haven tellen die niet. En maar goed ook want anders zou je meerdere culinaire meesterwerkjes missen.

Om te beginnen is er natuurlijk het buffet, iets dat niet weg te denken is wanneer je een hotel van deze omvang vlot wil runnen. Journeys genaamd en dit is zeker niet overdreven aangezien hier elke avond een andere regio, land of keuken zowat de plak zwaait. Het zorgt ervoor alsof je elke avond in een ander restaurant terecht gekomen bent, wat door mensen die hier langer verblijven zeker geapprecieerd zal worden. Dit is eveneens het restaurant waar je 's morgens van een uitgebreid ontbijt kan genieten. Verse sapjes die ze live voor je persen terwijl jij de samenstelling kiest, een eindeloze keuze aan beleg, warme en koude gerechten, waffels, pannenkoeken,....kortom alles wat je maar kan bedenken.

Verala is zonder twijfel een opvallende verschijning dankzij de vorm van de constructie waar het zich in bevindt, maar eveneens door de unieke locatie, vlak aan het strand en met een prachtig zicht op de oceaan. Tip van de dag: kom hier in de lounge zetels genieten van je aperitief en de zonsondergang alvorens aan tafel te gaan. De mooie bar die eveneens van de prachtige ligging gebruik maakt serveert heerlijke cocktails, net wat je nodig hebt na een hele dag relaxen! Het restaurant serveert heerlijke Japanse gerechten, gaande van de traditionele teppanyaki tot verse sushi. De schatkist aan verse producten die letterlijk een paar meter verderop ligt draagt natuurlijk bij tot de kwaliteit en de smaak van al het lekkers dat hier de revue passeert.

De andere topper die je in het resort kan terug vinden is Il Mare. Zoals de naam al doet vermoeden is dit het Italiaanse restaurant waar de verse vis en zeevruchten centraal staan (wees gerust, er staat ook genoeg vlees op de kaart om eender welke carnivoor tevreden te houden). Het is gelegen op de top van de klif, en biedt mogelijks het beste zicht aan over het ganse strand, het resort en de oceaan. Zelfs al zou je hier niet eten, kom dan zeker even langs om een heerlijk glaasje te drinken terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Maar neem het van mij aan, je kan maar beter hier een tafel boeken en genieten van de heerlijke gerechten die tevoorschijn komen. Vers, met respect voor de originele keuken en in een geweldig kader, wat meer zou je verlangen? Een uitgebreide wijnkaart maakt het geheel af.

Verder zijn er nog specifieke culinaire ervaringen die je kan vast leggen. Zo is er de Harvest table waar de chef letterlijk met jou de moestuin in gaat en daar je menu samen stelt. El vino is dan weer de ideale plak om wijnen te proeven in een ideaal kader met bijhorende gerechten die meestal in tapas stijl gebracht worden. Tenslotte is er ook nog Spice spoons waar je met de chef naar de markt in de buurt gaat om de nodige ingrediënten te kopen waarmee je in het resort typisch lokale gerechten mee creëert.

Faciliteiten

Met zo'n groot domein heeft het resort natuurlijk de luxe om meerdere faciliteiten erin onder te brengen. Er zijn de klassiekers zoals een groot zwembad dat op zich nog eens onderverdeeld is in 2 verschillende niveau's zodanig dat het nooit echt druk wordt. De gratis ijsjes waarmee ze rond komen zijn eveneens een ideale manier om te verkoelen.

Anantara zou Anantara niet zijn zonder een spa die voorzien is van alle toeters en bellen. Je kan hier zelfs heuse Ayurveda programma's volgen die verspreid over meerdere dagen jouw hele lichaam en geest weer op het juiste pad zullen brengen. Natuurlijk zijn er ook de algemene massage's en dergelijke voor diegenen die zich gewoon even willen laten verwennen.

Een moderne gym mag natuurlijk ook niet ontbreken echter vond ik hem in dit geval redelijk klein uitvallen. Anderzijds zijn alle vaste waarden die je in een gym hoopt te vinden aanwezig dus op dat gebied is er zeker geen probleem.

Hetzelfde kan gezegd worden over de kids club. Niet groot, maar met genoeg materiaal om de kinderen bezig te houden, ook al is een succesvolle club meestal voor het grootste deel te danken aan het personeel dat zich over de kinderen ontfermt.

Eén van de meest populaire activiteiten in het resort is de nature walk met de "nature guru". Het domein is namelijk zo groot en omvat meerdere ecosystemen waardoor er een waaier aan fauna en flora te ontdekken valt. Er staan zelfs borden met al de mogelijke dieren die je hier kan tegenkomen. De meeste zijn vrij schuw maar toch hadden we geregeld een land leguaan die vrolijk voorbij kwam gewandeld om maar een eenvoudig voorbeeld te geven.

Wat te doen op een vrije dag

Zoals eerder aangehaald in onze vorige blog zijn er verschillende uitstappen die je kan ondernemen. Indien cultuur en geschiedenis jouw stokpaardje zijn, dan is er geen twijfel mogelijk dat Galle op je agenda moet staan. Vanuit het resort is het slechts een uurtje rijden en qua transport zijn er verschillende mogelijkheden. Galle is echt een aanrader (ook voor diegenen die weinig interesse hebben in de historische gebeurtenissen die hier plaats vonden) dankzij de verschillende smalle straatjes waar je achter elke gevel een leuke bar, guesthouse, restaurant of boutique hotel kan terug vinden.

Natuurliefhebbers zullen natuurlijk meer interesse hebben in het bezoeken van de 2 belangrijkste safari parken van Sri Lanka, namelijk Udawalawe en Yala. Beide nationale parken staan bekend voor hun grote hoeveelheid wilde dieren dat je er kan bewonderen. Olifanten, beren en luipaarden zijn de meest populaire dieren om te spotten, echter is het zeker ook de moeite voor diegenen die oog hebben voor allerlei soorten vogels en dieren zoals monitor leguanen of de gevlekte Sri-Lankese reeën. Udawalawe is gelegen op anderhalf uur rijden van Anantara Peace Haven, terwijl je voor Yala nog een uurtje langer onderweg bent. Maar het resort regelt alles tot in de puntjes en het enige dat je hoeft te doen is genieten.

Prijs

Anantara is lid van de Global Hotel Alliance (GHA) maar toch is hun loyalty programma niet echt ideaal om te gebruiken voor reward nachten. Niettemin heb ik in het verleden wel goeie ervaringen gehad met hun programma en werden de voordelen van de verschillende statussen steeds goed nageleefd en geregeld overtroffen. En sinds kort zijn er ook veranderingen aangebracht waardoor je een percentage GHA dollars (of euro's) verdient per verblijf, die je dan achteraf kan gebruiken bij het boeken van je volgende vakantie.

Voor een kamer in Anantara Peace Haven Tangalle moet je rekenen op ongeveer een kleine 200 euro voor 2 personen in de laagste kamer categorie tijdens het laag seizoen. Deze prijs is inclusief ontbijt en als je jezelf lid maakt van Discovery, het (gratis) loyalty programma van de GHA, dan krijg je steeds korting die meestal ongeveer 10% bedraagt. Villa's beginnen rond de 430 euro voor 2 personen in het laag seizoen maar ook hier kan je weer gebruik maken van de korting dankzij het Discovery loyalty programma.

Verdict

Na ons verblijf in Anantara Kalutara lag de lat heel hoog op alle vlakken, maar Anantara Peace Haven Tangalle heeft zonder al teveel moeite hetzelfde luxueuze niveau kunnen doortrekken, ook al is het op vele vlakken een heel ander resort.

De hoogtepunten voor mij zijn de villa's die echt een zee van ruimte bieden en tegelijk de privacy van de gasten garandeert. Ook de thema restaurants Verala en Il Mare behoren zonder twijfel tot de hoogtepunten van je verblijf in het resort. Het prachtige strand is natuurlijk een mooie bonus die je zeker niet mag negeren want het zand is spijtig genoeg niet overal zo wit en fijn in Sri Lanka, iets waar je hier zeker geen last van hebt.

Tenslotte is er nog de locatie die echt niet beter kan. Rustig, op een boogscheut van vele bezienswaardigheden en met de mogelijkheid om het hele zuiden van het eiland te kunnen ontdekken zonder te moeten verhuizen van de enne naar de andere accommodatie. Een luxe die weinigen gegeven is.

Deze artikels kunnen je ook interesseren