Mijn 5 favoriete activiteiten voor Luchtvaartdag 2017

Over een kleine week, op zaterdag 22 april om precies te zijn, stelt de Belgische luchtvaartsector weer zijn deuren open voor het grote publiek. Op de luchthavens Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem, Oostende-Brugge en Brussels Airport zullen heel wat activiteiten plaatsvinden waarmee je een blik kan werpen achter de schermen van de luchtvaart.

De wat meer doorwinterde reizigers zijn veelal vertrouwd met de activiteiten op de luchthavens, toch langs de passagierskant dan. Ik lijst hieronder de vijf activiteiten op waar ik graag wat tijd aan zou spenderen volgende zaterdag.

Business- en private jets bekijken in Antwerpen

De luchthaven van Antwerpen wordt niet alleen gebruikt voor lijnvluchten, ook heel wat privéjets hebben Antwerp Airport als hun thuisbasis. Tijdens de luchtvaartdag kan je zowel de bedrijven ASL, Flying Group als enkele anderen bezichtigen. ASL organiseert ook demo-vluchten, al moet je daar wel tijdig voor inschrijven. Rondom het luchthavengebouw zullen er verder ook activiteiten zijn van de luchthaven zelf, TUIfly en SHS Aviation, de nieuwe moedermaatschappij van het voormalige VLM Airlines.

Museum Stampe & Vertongen

Als het schitterend weer is zoals bij de vorige editie van de Luchtvaartdag is het leuk om buiten tussen de vliegtuigen te lopen (waar mogelijk). Naar Belgische traditie kan het ook iets minder aangenaam weer zijn, en dan is het leuk om ook iets binnen te kunnen bezoeken. Het Museum Stampe en Vertongen is zo'n plek.

Het museum vertelt de geschiedenis van de Antwerpse luchtvaartschool en vliegtuigfabriek, die de heren oprichtten medio jaren 20 van de vorige eeuw. Tijdens de luchtvaartdag is het museum gratis te bezoeken.

Militaire toestellen op Brussels Airport

De militaire luchthaven van Melsbroek deelt zijn runways met de passagiersluchthaven Brussels Airport. Tijdens de luchtvaartdag zal de Belgische Luchtmacht dan ook 2 toestellen openstellen voor het publiek, namelijk een C-130 Hercules-transportvliegtuig en F-16 Fighting Falcon. Aan boord van het toestel krijg je uitleg van de crew. Ik wil al langer eens één van die toestellen van dichterbij bekijken, dit is nu dus de uitgelezen kans!

Brussels Airlines

Brussels Airlines is één van de grootste bedrijven die actief zijn op Brussels Airport. Op luchtvaartdag kan je een bezoek brengen aan de hangar waarin het onderhoud van de vliegtuigen gebeurt, en ook aan één van de Airbus A330 vliegtuigen van de maatschappij. Helaas zijn deze rondleidingen inmiddels helemaal volzet, dus wie een plaatsje heeft kunnen vastkrijgen hiervoor mag zich gelukkig prijzen. Bezoeken van de infostand in de centrale hub blijft uiteraard mogelijk.

Brussels Airport

Brussels Airport richt speciaal voor de luchtvaartdag een centrale hub in, van waaruit alle rondleidingen en activiteiten worden georganiseerd. Voor de rondleidingen diende je vooraf in te schrijven, deze zijn helaas volzet. Je kan nog wel bij de individuele bedrijven terecht voor demonstraties en meer info over hun activiteiten. DHL plant bijvoorbeeld demo's voor het laden van cargovliegtuigen en Aviapartner demonstreert zijn afhandelingsactiviteiten.

Praktisch

De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk, soms is registreren vooraf wel nodig. Dit staat steeds vermeld op de betreffende pagina van de activiteit (via de links hierboven rechtstreeks bereikbaar).

Wil je tijdens de Luchtvaartdag Brussels Airport bezoeken? Registreer je dan op www.visitbrusselsairport.be. Je hebt ook voor alle bezoeken je identiteitskaart nodig, en hou rekening met extra veiligheidscontroles op alle luchthavens..

Deze artikels kunnen je ook interesseren