Kristof Eyckmans

5 min leestijd

Lanzerac, meer dan alleen maar wijn

Iedereen die me kent weet dat ik een grote fan ben van de Kaap-regio in Zuid-Afrika. Niet alleen voor de lekkere wijnen, maar ook voor de talloze culinaire pareltjes die je doorheen de ganse streek kan vinden. En dan hebben we het nog niet over de prachtige natuur gehad. Eind november waren we wederom in de regio en deze keer opteerden we om te verblijven in het Lanzerac Wine Estate. Een klinkende naam met de nodige faam in Zuid-Afrika, want naast het produceren van heerlijke wijnen kan je op deze estate eveneens verblijven….en hoe!

Ligging

Het landgoed is gelegen aan de rand van Stellenbosch, de grootste stad in de wijnregio. Ondanks dat dit het centrum voor de wijnbouw is, en eveneens een gekende universiteit huisvest, is het grotendeels een erg rustige omgeving. De enorme oppervlakte van de wine estate, samen met de heuvels, bergen en wijngaarden rondom, zorgen ervoor dat het aanvoelt alsof je kilometers verwijdert bent van alles en iedereen. Meer heb je echt niet nodig om tot rust te komen.

Geschiedenis

De historiek van Lanzerac gaat terug tot 1692 wanneer Isaac Schrijver de eerste wijngaarden aanlegde en de estate de naam Schoongezicht meegaf (het schoon zicht is nog steeds van toepassing). Pas in 1920 veranderde de nieuwe eigenares de naam naar Lanzerac. Zij zorgde er tevens voor dat het wijnhuis één van de meest moderne in die tijd werd, in staat om meerdere topwijnen te produceren. Sinds 1958 werd een deel van de gebouwen op de estate omgevormd tot een elegant hotel. Door de jaren heen bouwde dit een zeer goede reputatie op. In 2017 sloeg het noodlot toe en brak er een brand uit in het hoofdgebouw van het hotel. Gedurende 13 maanden sloot het ganse hotel (ook al was er maar een deel vernietigd) om zo een volledige renovatie mogelijk te maken van zowel het vernielde gedeelte als ook al de kamers en bijgebouwen. Sinds deze renovatie behoort de estate terug bij de beste uit de ganse regio.

Verblijf

Door het gebruik van originele, antieke stukken meubilair is elke kamer uniek, zonder ouderwets aan te voelen. Wij verbleven in een junior suite en deze was zeer ruim. De leefruimte werd van het slaapgedeelte gescheiden door een valse muur, wat tevens de ruimte gezelliger deed aanvoelen. Alle moderne comfort is aanwezig, en de badkamer was al even ruim als de rest van de kamer. De geweldige inloopdouche krijgt van mij een 10/10. Maar ik me kan inbeelden dat velen zich uren kunnen vermaken in het vrijstaande bad. De minibar is goed gevuld en volledig inbegrepen. Er zijn twee tv’s aanwezig op de kamer maar je zal er weinig tijd aan spenderen als je naar het prachtige landschap buiten kijkt. Onze suite had eveneens een leuk terras waarlangs je binnenkwam. De ideale plek om een glas wijn te drinken, of je ochtend koffie.

Dorst of honger?

Voor beide ben je aan het juiste adres en je moet hier zelfs niet verblijven om van de bars en restaurant te kunnen genieten. Zoals bij de meeste wijnhuizen kun je bij Lanzerac de verschillende wijnen proeven die ze produceren. In de tasting room zijn er verschillende mogelijke opties, je kan er zelfs wijnen met aangepaste chocolade proeven. Absoluut een leuke ervaring die je smaakpapillen zal doen feest vieren. In hetzelfde gebouw is ook de Deli onder gebracht waar je onder andere vers gebakken brood kan vinden (een zeldzaamheid in Zuid-Afrika), lokale kazen, charcuterie, enz. Maar natuurlijk hoort er bij een wijnhuis van dit kaliber een al even schitterend restaurant: de Manor Kitchen. Terwijl je van de culinaire pareltjes geniet, kan je het ganse gebeuren in de keuken volgen door de glazen wand die het restaurant van de keuken gescheiden houdt. Liever iets minder formeel, dan kan je terecht in het Taphuis, een soort van kroeg waar je zelfs aan de toog kan eten. In de winter brandt hier ook een groot houtvuur waardoor de gezelligheidsfactor nog net iets hoger is. Afsluiten doe je best in de Craven Lounge, een prachtige bar waar de chesterfields en de eindeloze lijst sterke dranken je het gevoel geven alsof je in een upscale bar in Schotland bent binnen gewandeld. Indien je nog een gaatje hebt kan je het vullen met één van de vele kleinere gerechten die je hier kan bestellen.

Faciliteiten

Door de omvang van de estate is er plaats (en gebouwen) genoeg om allerlei faciliteiten in onder te brengen. Zo zijn er meerdere vergaderzalen waar je in een uniek kader kan werken. Het is evenmin een verrassing dat de tuinen, restaurants, hotel en omkadering in het algemeen zeer aantrekkelijk zijn bij trouwpartijen. Er zijn dan ook verschillende zalen die gebruikt kunnen worden voor het feest en de receptie. Voor de sportievelingen zijn er drie zwembaden voorzien, waarvan het grootste mijn voorkeur geniet. Daarenboven hebben sommige suites hun eigen zwembad, wat ervoor zorgt dat ik bijna steeds alleen aan het zwembad lag. Tenslotte is er ook nog de spa waar het heerlijk vertoeven is terwijl je kan genieten van een prachtig uitzicht over de wijnlanden. Het is ook de ideale plek om een zonsondergang te bewonderen vanuit de jacuzzi of het verwarmd zwembad.

Hoe te boeken?

Het snelste en natuurlijk via de website www.lanzerac.co.za waar je reeds kamers kan vinden vanaf 250 EUR per nacht. Maar voor deze gelegenheid maakte ik gebruik van Destinate Travel, een reisorganisatie die een originele aanpak heeft. Hun focus ligt voornamelijk op het ervaren van het echte Zuid-Afrika door lokale kennis, cultuur, gastronomie en sfeer te combineren en zo een unieke ervaring aan te bieden. En aangezien het Franschhoek Bubbly Festival in hun gamma aangeboden werd, was de keuze snel gemaakt. Ik had enkele jaren geleden dit festival reeds bijgewoond en wilde er absoluut nogmaals naartoe gaan. Natuurlijk zijn er massa’s opties die je kan vinden op www.destinate.co.za/packages/travel of stuur ze een mail op travel@destinate.co.za en ik ben er zeker van dat ze voor jou ook een geweldige ervaring kunnen samenstellen.

Besluit

Lanzerac is een prachtige estate waar je zonder twijfel een geweldig verblijf zal hebben. De manier waarop ze hun verleden met het heden hebben samengebracht in een stijl en product dat werkt, is bewonderenswaardig. Het is duidelijk dat de volledige renovatie na de brand de juiste beslissing was.  Het laat de huidige gasten toe om meerdere dagen hier te vertoeven in alle luxe zonder ook maar ergens anders naartoe te moeten gaan.

Deze artikels kunnen je ook interesseren