In beeld: Chicago

Recent heb ik een lang weekend doorgebracht in Chicago. Deze iets minder bekende Amerikaanse stad heeft heel wat te bieden op vlak van architectuur en cultuur. Door zijn relatief jonge geschiedenis heeft de stad een unieke atmosfeer, vooral dan in The Loop, het kloppende hart van Chicago.

The Loop

Het centrum van Chicago staat bekend als The Loop. Die naam komt van de lus die daar gemaakt wordt door de metro (L-trains of "elevated trains"). Deze lopen hier bovengronds, op platformen boven het andere verkeer. Voor wie ervan houdt om een stad te verkennen met openbaar vervoer is het een aanrader om eens een ritje te maken met de L-trein volledig rondom het centrum. Op die manier kan je de stad eens zien vanuit een totaal ander perspectief.

Millenium Park

Millenium Park is een van de grootste parken in Chicago, en is voor zowel locals als bezoekers een erg geliefde plek om wat tijd door te brengen op een vrije middag. Ik had het geluk om er wat tijd te kunnen doorbrengen op een van de laatste mooie avonden van november. Tijdens de zomer worden er in het prachtige Jay Pritzker Pavillion geregeld gratis concerten gegeven tijdens de Millennium Park Summer Music Series.

Cloud Gate

Een van de meest bekende sculpturen in Chicago en ongetwijfeld ook de duurste, maar gelukkig volledig gratis te bezoeken. De sculptuur wordt in de volksmond ook wel The Bean genoemd. Deze massieve constructie maakt door zijn bolvormig spiegelende oppervlak prachtige reflecties van de skyline rondom het park. Een aanrader om een selfie te maken, als dat je ding is!

Boystown

Boystown is een stuk van het stadsdeel Lake View, in het noordelijke deel van Chicago. Zoals de naam doet vermoeden is sinds jaren het (culturele) centrum voor de LGBT+-inwoners van Chicago. Boystown was de eerste officieel erkende gay village van de Verenigde Staten. Erg interessant als bezoeker is "The Legacy Walk", een korte wandeling doorheen Boystown waarin belangrijke personen en gebeurtenissen in de LGBT+-geschiedenis zoals Alan Turing, Oscar Wilde of de Stonewall Riots worden toegelicht. The Legacy Walk de eerste (en voorlopig enige) openlucht-expo in zijn soort.

Wandeltocht door de architecturale geschiedenis

Er zijn verschillende gegidsde wandeltochten doorheen Chicago, al dan niet betalende. Ikzelf schreef me in voor de gratis Architecture Walk van Chicago By Foot, dewelke op zo’n 2 uur tijd de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Chicago uitlicht aan de hand van anekdotes en specifieke bezienswaardigheden in de stad. Wist je trouwens dat er een prachtig mozaïekplafond zit in de plaatselijke vestiging van Macy's?

Deep Dish Pizza

Zonder meer dé signature dish van Chicago. Deep Dish Pizza is eigenlijk een kruising tussen wat wij kennen als een quiche en een traditionele pizza. De pizza wordt gebakken in een taartvorm, waardoor je een hoog opstaande rand krijgt, die volledig wordt afgevuld met tomaten, kaas en (afhankelijk van de variëteit) andere toppings. Een absolute aanrader voor wie houdt van pizza.

Chicago Theater / Hamilton

Zelf ben ik helaas niet aan tickets geraakt voor deze ongetwijfeld fenomenale musical. Hamilton is blijft de ene na de andere award winnen en is quasi volledig uitverkocht voor de volledige looptijd van de huidige productie, al worden verlengingen wel verwacht. Gouden tip voor wie toch wil proberen om nog tickets te bemachtigen voor deze show: via de Broadway Ticket Lottery worden per voorstelling een aantal tickets verloot aan 10 USD per stuk, schrijf je in om hiervoor kans te maken.

Willis Tower

Deze wolkenkrabber werd gebouwd als de Sears Tower (en wordt in de volksmond nog steeds zo benoemd). Bij de opening van het gebouw in 1973 werd het het grootste gebouw ter wereld (groter dan de toenmalige Twin Towers) en dat zou het blijven voor bijna 25 jaar. Op één van de bovenste verdiepingen werd (uiteraard) een visitor centre ingericht, van waaruit je een mooi zicht krijgt over de stad. Probeer boven te zijn net voor zonsondergang (het zogenaamde golden hour) wanneer de goudgele gloed over de stad op zijn mooist is.

Weetje: Het hoofdkantoor van United Airlines betrekt sinds 2013 bijna 20 verdiepingen van het gebouw, en werd zo meteen ook de grootste huurder van het gebouw.

Navy Pier

Navy Pier is het vertrekpunt voor vele van de touristische cruises die we zoveel mogelijk proberen te vermijden. De pier zelf is echter ook een interessante plek om bij mooi weer wat tijd door te brengen. Wanneer je langs de pier wandelt valt meteen op dat deze frequent wordt gebruikt door locals om te relaxen of voor hun cardio training. Vanaf de pier heb je een prachtig zicht op de kustlijn langs het meer, en voor wie wil kan je ook het reuzenrad in voor een zicht van bovenaf.

Conclusie

Chicago is een enorm diverse stad, en mijn korte citytrip was eigenlijk te kort om echt een uitgebreid bezoek te brengen. Ik zou adviseren om minstens 3 volle dagen uit te trekken, en indien het mooi weer is zelfs iets meer, omdat de stad echt uitnodigt om tijd buiten door te brengen. Er zijn een heel aantal musea in de stad die echt de moeite waard zouden zijn om te bezoeken, al wordt dat dus iets voor een volgende keer.

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren