Eind vorig jaar wist de Japanse versie van Expedia een heel aantal onder ons te overtuigen om een bezoekje te brengen aan Tokio. Met stuntprijzen vanaf 200 EUR heen en terug naar de Japanse metropool moest ook ik niet lang twijfelen. Ik boekte mijn vluchten voor 255 EUR zodat ik er nog 50℅ mijlen voor kreeg. Vorige week was het dan eindelijk zover, de start van een 5-daagse citytrip naar de Japanse hoofdstad.
Eénmaal geland op Narita International Airport nam ik de Narita Express trein, die je in 53 minuten tot Tokyo Station brengt. Na de lange vlucht plofte ik me neer in de eerste beste vrije zetel, maar werd er door de conducteur al snel terug uit gejaagd. Bleek dat de Narita Express treinen met genummerde plaatsen werken en ik dus iemand anders zijn plaats ingepalmd had. Ah, die toeristen toch altijd…
Tokio zelf heeft een erg goed georganiseerd en uitgebreid netwerk van treinen, metro, bussen en ferry’s. Voor mijn verplaatsingen binnen de stad kocht ik de Suica kaart, een oplaadbare chipkaart die je kan gebruiken voor het openbaar vervoer, maar ook voor betalingen in winkels, restaurants en de vele verkoopautomaten.
Hotels in Tokio zijn over het algemeen vrij duur, maar gelukkig bestaan er goedkopere alternatieven zoals Airbnb en de befaamde capsulehotels. Deze laatste zijn ontstaan voor de hardwerkende Japanner die een slaapplaats nodig heeft voor een paar uur in het geval hij zijn laatste trein huiswaarts mist. Tegenwoordig vinden ook meer en meer toeristen hun weg naar deze unieke manier van overnachten.
Zelf verbleef ik 2 nachten in het Anshin Oyado Capsule hotel. Een absolute aanrader vanwege de luxueuze capsules (inclusief tablet, tv, koptelefoon en oordopjes), de perfecte ligging (2 minuten wandelen van Shinjuku Station), het gratis ontbijt en drankjes, de wellness met Japanse onsen (bad met water uit een geiser) en mistsauna…
Eén van mijn vooropgestelde hoogtepunten was een bezoek aan de grootste en drukste vismarkt ter wereld, de “Tsukiji Fish Market”. Wekker gezet om 2u45 (jawel, ’s nachts dus) om een kwartier later aan de vismarkt te arriveren. Helaas… reeds te laat om de befaamde tonijnveiling te bezoeken, die om 5u30 begint, zo blijkt. Dagelijks mogen slechts 2 groepen van 60 personen de tonijnveiling binnen, rond 2u45 waren de laatste tickets reeds de deur uit. Het feit dat de vismarkt later dit jaar verhuist naar een andere locatie zal ongetwijfeld meespelen bij de populariteit om de tonijnveiling op deze historische plaats te beleven.
Geen tonijnveiling dus, daarom werd plan B tot uitvoering gebracht: aanschuiven in de rij voor een sushi-ontbijt bij “Daiwa Sushi”, één van de bekendste sushi bars in Tokio. Ook hier openen de deuren pas om 5u30 maar staat reeds een lange rij hongerigen aan te schuiven vanaf 3u. Het wachten loont echter wel de moeite! De sushi die ik hier kreeg was de beste sushi ever!
In Tokio zijn heel wat tempels en Shinto shrines terug te vinden. Shinto is de grootste religie in Japan, gevolgd door het Boeddhisme. De Meiji Jingu shrine in Shibuya is waarschijnlijk de populairste shrine in Tokio. Deze ligt in het grote Yogiyogipark met een rustgevende scenery weg van het hectische stadsleven.
Naast shrines zijn er ook veel tempels terug te vinden in Tokio, met als toeristentrekpleister de oudste boeddhistische tempel van de stad, de Senso-ji tempel.
Dat Tokio een stad is met meer dan 13 miljoen inwoners wordt snel duidelijk bij een bezoek aan het drukste kruispunt ter wereld, de legendarische Shibuya Crossing. Elke 3 minuten gaan de verkeerslichten voor voetgangers op groen waarbij ongeveer 2500 mensen het kruispunt tegelijk oversteken. Hierbij worden ze getrakteerd op geluid en muziek van schreeuwende reclamecommercials. Enorme reclameborden op de hoge gebouwen produceren tegelijkertijd hun reclame, wat resulteert in een enorm kabaal. Georganiseerde chaos zoals het alleen in Tokio kan!
Voor een prachtig zicht over de immense stad kan je best een bezoek brengen aan de Tokyo Skytree. Met zijn 634 meter is het de hoogste toren ter wereld en het op één na hoogste gebouw op aarde (enkel de Burj Khalifa in Dubai doet beter). Het hoogste 360 graden observatie platform (Tembo Galleria) bevindt zich op 450 meter en levert prachtige vergezichten, vooral rond zonsondergang. Een gratis alternatief voor panoramische views over Tokio is de Tokyo Metropolitan Government Building.
Een buurt die zeker niet mag ontbreken op de to-do list is Akihabara. Deze wijk is bekend geworden voor zijn vele elektronica winkels. Tegenwoordig is Akihabara het centrum van de Japanse otaku (diehard fan) cultuur, en bevat het veel winkels en instellingen gewijd aan anime en manga.
Weg van de hectiek in de stad kan je in Tokio tot rust komen in de vele parken en tuinen. Deze parken zijn groene oases in de drukke metropool en zijn populair bij zowel toeristen als de inwoners van Tokio. Shinjuku Gyoen, Hamarikyu en het artificiële eiland Odaiba zijn zeker een bezoekje waard!
Tokio is een fascinerende stad die je blijft verbazen tot je weer in het vliegtuig stapt. Het zit boordevol eigenaardigheden die je snel leert te waarderen. Ondanks dat Tokio een drukke en futuristische stad is, is de traditionele cultuur van Japan nooit verloren gegaan. Alles gebeurt er namelijk volgens regels en etiquette waar de locals zich aan houden. De stad zelf heeft zoveel te bieden zodat iedereen er wel zijn gading vindt.