Kristof Eyckmans

15 min leestijd

Finolhu Baa Atoll, een feest op de Malediven voor iedereen

Wederom blijft de Maldiven een vaste rots in de branding tijdens deze moeilijke periode in de reis industrie. Finolhu Baa Atoll is één van de meest unieke spelers op deze bestemming en pakt uit met veel kleur, activiteiten, ruimte en zoveel meer. Reden genoeg voor ons om een verblijf te plannen en te ondervinden waarom iedereen zo'n fan is van Finolhu.

Terwijl de pandemie bijna dagelijks van vorm en intensiteit veranderd, proberen velen onder ons zich vast te houden aan die uitzonderlijke strohalmen die bij wijze van spreken amper enige invloed van deze wereldwijde crisis hebben ondervonden. In de toeristische sector is dat zonder twijfel de Malediven en het feit dat er continu nieuwe investeringen gemaakt worden door de hotel industrie is alleen maar een bewijs van hoeveel vertrouwen er heerst voor de verdere toekomst van deze bestemming. Finolhu is geen uitzondering en ondanks het feit dat het resort slechts opgetrokken is in 2016, besliste Seaside Collection (de keten waartoe Finolhu behoort) om in 2020 de Covid crisis te gebruiken om het in een volledig nieuw jasje te steken.

Het resultaat is zonder twijfel uniek en wel om verschillende redenen zoals je in dit artikel zal kunnen lezen. De rode draad doorheen het ganse resort is echter kleur, plezier en ontspanning, dit alles overgoten met een stevige scheut pretentieloze luxe.

Ligging

Hier komt al dadelijk 1 van de grootste troeven naar voren, namelijk het feit dat het resort in de Baa Atoll gelegen is. Dit is de enige UNESCO Biosphere Reserve in de Malediven en je kan er dan ook vanop aan dat je hier één de beste plaatsen hebt om te duiken en snorkelen. De transfer van Malé naar het resort neemt ongeveer 45 minuten in beslag met het watervliegtuig wat steeds een prachtige belevenis op zich is (alle info hierover in ons artikel over Trans Maldivian Airways).

Maar Finolhu vindt het niet alleen belangrijk om een gegeerde ligging te hebben, ze doen er met plezier nog een schepje bovenop door zich eveneens op één van de meest unieke eilanden in de Malediven te vestigen dankzij de immense zandbank die het resort rijk is. De naam Finolhu betekent namelijk "zandbank" in het Dhivehi (de lokale taal in de Malediven) en deze strekt zich hier letterlijk 1,8 km uit, wat het meteen de grootste in de Malediven maakt.

Lounge in Malé

Zoals reeds aangehaald bereik je het resort enkel per watervliegtuig. Als gevolg kan een eigen lounge in Malé dan ook niet ontbreken en Finolhu scoort hier hoge punten. Niet alleen zet de transfer naar de lounge met een luxueuze Mercedes meteen de toon, ook de rest moet niet onderdoen.

De lounge zelf is enorm ruim, heeft degelijke wifi (iets wat niet altijd het geval is in deze lounges) en er is keuze zat aan zitplaatsen, zowel binnen als buiten. Er zijn eveneens meerdere badkamers aanwezig voor diegenen die van een verfrissende douche willen genieten na een lange vlucht. Je kan deze ruimtes natuurlijk ook gebruiken om je outfit reeds aan te passen aan het tropische klimaat, en aangezien er geen airconditioning is in het watervliegtuig is het mogelijks wel de slimste zet die je kan maken.
Een natje en droogje worden natuurlijk ook voorzien, verwacht echter geen immens buffet of eindeloze drankenkaart zoals die van in het resort. Maar dat is in geen enkel resort lounge het geval en op zich ook helemaal geen enkel probleem.

Accommodatie

Met in totaal 125 villas is Finolhu goed gewapend om voor ieders de perfecte accommodatie aan te bieden. En de naam villa is wel degelijk van toepassing want zelfs de laagste categorie heeft reeds een oppervlakte van 145 m² en daar stopt de pret nog niet.

Voor mij is het grootste voordeel echter dat de laagste categorie eveneens een overwater villa is met zicht over de prachtige lagune. Op de resorts waar enkel overwater accommodatie te vinden is na, is dit de enige plek die ik ken waar ze dat doen en dus was mijn keuze voor zowel het resort als kamertype snel gemaakt.

Vanaf het moment dat ik de villa betrad viel me dadelijk op hoe groot deze effectief was. Je moet rekening houden met het feit dat we met 2 volwassenen en 2 kinderen in dezelfde kamer verbleven, echter was er nooit een moment waarop ik vond dat iets meer ruimte geen overbodige luxe zou geweest zijn. De eenvoudige lay-out van de villa werkt hier zeker in het voordeel. Daardoor is de slaapkamer nog steeds ruim genoeg om overal rond te kunnen lopen, de badkamer kan dienstdoen om een Weense wals in op te voeren en het terras biedt plaats genoeg om meerdere families tegelijkertijd uit te nodigen indien je dat zou willen.
Het kleurenpalet is eveneens in harmonie met de tropische kleuren van de lagune waarover je uitkijkt en de verschillende texturen die je overal kan terugvinden maken het geheel af. Alles is prachtig afgewerkt (iets wat zeker niet overal in de Malediven het geval is) en de kamer is echt voorzien van alle luxe die je maar kan wensen. Zelfs een volwaardige Marshall luidspreker die je muziek met veel plezier door de ganse villa zal laten galmen is aanwezig.

In totaal zijn er 9 verschillende categorieën waarbij de meest noemenswaardige zonder twijfel de Rockstar villas en de Beach Bubble zijn. De Rockstar villas zijn gelegen aan het einde van de pier waar je alle overwater villas kan terug vinden. Deze hebben bijgevolg een onbeperkt zicht rondom, zonder ook maar iemand anders te zien. Het interieur is ook aangepast om je dadelijk wat meer als een rocklegende te doen voelen en ook de bar die je in deze villa kan terugvinden leent zich perfect om een paar memorabele avonturen te beleven.

Mogelijk het grootste voordeel van deze villa is het feit dat je een gepersonaliseerde golfbuggy ter beschikking hebt, iets wat de andere villas niet hebben. Er rijden wel continu buggies op en af om de gasten op te pikken en af te zetten waar ze maar willen, maar je eigen buggy hebben waar je zelf het eiland mee kan rondrijden is toch net iets specialer. Zeker aangezien ze in een leuke retro outfit gestoken zijn.

De Beach Bubble is echter het volledige tegenovergestelde en is de perfecte manier om je helemaal te doen wegdromen onder de sterrenhemel aan de andere kant van het eiland, ver weg van alles en iedereen. Een nacht in de Beach Bubble kan apart geboekt worden bovenop je verblijf, en door het immense succes is vooraf reserveren echt wel nodig. Finolhu heeft zelfs net de bubble vernieuwd en vergroot en toen wij er een bezoek aan brachten was het net 2 dagen af. Alles is voorzien, van airconditioning, tot een volledige badkamer en alles wat je maar wil. Zelfs aan de telescoop om naar de sterren te kijken hebben ze gedacht. Zonder meer een unieke ervaring en hopelijk kan ik volgende keer tijdig reserveren om het zelf ook eens mee te maken.

De innerlijke mens wil ook wat

Wat me meteen opvalt bij de eerste maaltijd in Finolhu is de kwaliteit van het eten. Had ik eerst nog het idee dat dit toeval kon zijn, naarmate ons verblijf vorderde werd steeds meer en meer mijn initiële gedacht bevestigd. Op de beach club na hebben we alle restaurants en eetgelegenheden geprobeerd en telkens waren we verrast door de versheid van de producten en de uitgebreide keuze. Hier alvast een klein overzicht en onze desbetreffende ervaringen.

Beach kitchen

Dit is het gastronomisch kloppende hard van Finolhu en hier kan je terecht voor zowel ontbijt, lunch als dinner. Hier kan je bij elke maaltijd zowel verschillende live cooking stations vinden alsook een uitgebreid buffet in een van airco voorziene ruimte zodanig dat alles vers blijft. Elke avond is er een ander thema waar zeer veel werk wordt ingestoken en wat telkens een waar plezier is om te ontdekken.

Kanusan

Een prachtig Japans restaurant dat zich boven het water bevindt en waar je zowel klassieke als moderne Japanse gerechten kan bestellen. De sfeer en aankleding is echt de moeite en het eten is zonder twijfel bij het beste dat ik reeds in de Malediven heb ervaren. Ik vond eveneens de service hier het beste in vergelijking met de andere restaurants maar dit kan louter toeval zijn natuurlijk.

Arabian Grill

In dit mooie restaurant kan je in alle comfort zowel op het strand als binnen eten. Het menu biedt een allerlei heerlijke gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten aan. De open keuken zorgt eveneens voor het nodige spektakel en laat nog maar eens zien dat de versheid van de producten en gerechten centraal staan bij Finolhu.

Crab Shack

Zonder enige twijfel mijn favoriete plek om te genieten van het uitzicht en natuurlijk ook het eten. De ligging (op het einde van de zandbank, net voor de Beach Bubble) zorgt ervoor dat de Crab Shack uitkijkt over de lagune en ver weg is van alles en iedereen. Om hier te geraken kan je ofwel de zandbank af wandelen, of je neemt de boot die je na een paar minuten aan de aanlegsteiger afzet. Je kan hier trouwens gerust een ganse tijd vertoeven want er is eveneens een bar, DJ, ligstoelen en parasols,.....alles om te leven als een god in de Malediven. En het eten is zoals reeds gezegd echt top. Zowel onze soft-shell crab, tonijn tartaar en lobster roll waren heerlijk. Tip van de dag; de truffel frieten zijn heerlijk en passen letterlijk bij elk gerecht.

Beach Club

Het kloppende hart van Finolhu en tevens een plek waar steeds wat te beleven valt. Hier kan je tijdens de dag de beste cocktails op het eiland terugvinden, maar eveneens vers gemaakte pizza's (je kan het hele proces bewonderen aan de pizzaoven) en allerlei andere heerlijke snacks, dranken en gerechten. In de latere uurtjes kan je hier eveneens verschillende optredens bewonderen of helemaal los gaan wanneer de DJ het heft in handen neemt. Dit was onze vaste stek om drank te bestellen en het personeel kon niet vriendelijker zijn. De vibe die er tijdens de dag reeds was werd in de avond alleen maar intenser.

Milk Lab

Tenslotte is er nog de Milk Lab wat een zeer slimme en handige oplossing is om de jongeren maar eveneens de sportievelingen te voorzien van datgene waar ze het meeste zin in hebben. Voor de jeugd is dat verse juices, milkshakes, snacks en zoveel meer, terwijl het voor de andere groep dan weer shakes en detox drankjes zijn. Beschouw het als een Starbucks waar je zowel gezonde shakes en sapjes kan krijgen, alsook je koffie hit met de nodige snacks en lekkernijen. De centrale ligging zorgt er eveneens voor dat je hier steeds voorbij komt en het een soort van trefpunt is voor iedereen.

Faciliteiten

Zoals je ondertussen wel zal begrepen hebben neemt het gastronomische aspect veel tijd in beslag dankzij de hoge kwaliteit en het ruime aanbod. Maar...daar tegenover staat dat je hier evenveel plezier kan beleven om al die extra calorieën terug te verbranden.

De beach club en het bijhorende zwembad zijn daarbij natuurlijk onmisbaar, zeker omdat het gebouw zo veelzijdig is en zowel de bar, als een prachtige bibliotheek, terras en zoveel meer huisvest. Aangezien het op het vlakbij het strand gelegen is, kan je hier ook verschillende strandstoelen, daybeds, hangmatten, zitzakken en dergelijke terug vinden.

Indien je met kinderen hier verblijft moet je zeker de Oceaneers Club een bezoek brengen. Alles is hier voorzien, van een kindvriendelijk zwembad tot speelkamers, knutsel hoeken, een speeltuin, enz... Het personeel was dadelijk actief bezig met onze kinderen zodra we aankwamen, wat meteen een geruststellend gevoel geeft en zeker niet in elke kids club terug te vinden is. Elke dag zijn er ook specifieke activiteiten voorzien, gaande van een schattenjacht of het versieren van kokosnoten tot origami en zwemlessen in hun eigen zwembad. Er is ook een art-studio ondergebracht in hetzelfde gebouw, waar de oudere kinderen en volwassenen hun creatieve exploten de vrije loop kunnen laten gaan. Potten bakken, schilderen en zoveel meer, het is hier allemaal mogelijk.
Niet alleen in de kids club worden er voor de kinderen activiteiten voorzien, ook daarbuiten kan je geregeld met de kids leuke dingen doen. De grootste hit voor m'n dochter tijdens ons verblijf was zonder twijfel het ontmoeten en zwemmen met een echte zeemeermin. De blik het gezicht van de kinderen die plotseling een zeemeermin terugvinden in het zwembad is onbetaalbaar. En stiekem zullen meerdere volwassenen ook wel van het spektakel genieten :)
Nu de kids toch bezig zijn is het tijd om jezelf in de watten te leggen. Doe je dat het liefst in de gym, op het prachtige tennisveld of toch liever op de indoor golf? Het is hier allemaal mogelijk en alles is prima onderhouden. Het aqua park dat vlak bij het watersport centrum gelegen is, is eveneens een zekerheid om de nodige calorieën weg te werken of te genieten van het prachtige zicht over het eiland en de lagune.
Liever wat meer relaxed de tijd doorbrengen, dan raad ik een wandeling door de vrij omvangrijke kruidentuin aan. Steeds meer resorts beginnen te beseffen dat een eigen kruidentuin de kwaliteit van hun keuken alleen maar ten goede komt, en Finolhu is geen uitzondering, en het resultaat is ernaar.
Diegene die me kennen weten echter dat de spa m'n vaste vriend is en ik blijf geloven dat dit één van de beste manieren is om je lichaam en geest te relaxen (wat niet wil zeggen dat ik niet van een meer fysieke work-out kan genieten). Wat me dadelijk opviel in deze spa was de ruimte, de prachtige aankleding en het feit dat je hier eveneens gewoon kan komen relaxen na een stoombad of sauna, en dit met zicht op een heerlijk stuk strand waar niemand voorbij komt. Wederom had een jaarabonnement hier geen overbodige luxe geweest :)
Naast dit alles zijn er ook dagelijks optredens die opgevoerd worden, gaande van een vuurshow, tot acrobatie en zelfs de hele Crab Shack en het omliggende strand worden wekelijks omgetoverd tot een heuse feestbestemming waar de inmiddels vermaarde "white party" plaats vindt. Het tot DJ-booth omgevormde VW-partybusje draait dan op volle toeren, drank vloeit rijkelijk, versnaperingen worden voorzien en de gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat gasten al snel onderling beginnen kennis te maken terwijl de zon zachtjes onder gaat. Het is alsof je een cocktail van Ibiza, Mykonos en Saint-Tropez aan het drinken en beleven bent. Zonder twijfel één van de hoogtepunten tijdens je verblijf.
Zoals je kan zien zijn er eindeloos veel mogelijkheden om zich te vermaken maar is het niet altijd even makkelijk om een goed overzicht te houden. Daar komt de Whatsapp van het resort goed van pas. Ongeacht het tijdstip van de dag kan je hierbij terecht met vragen omtrent de verschillende zaken die zich op het eiland afspelen. Maar eveneens voor reservaties in de restaurants, of zelfs de check-in formaliteiten. Door een kleine vertraging met ons watervliegtuig hadden we iets meer tijd in de lounge en werd ik via Whatsapp reeds ingecheckt waardoor ik bij aankomst geen seconde tijd zou verliezen met de nodige formaliteiten. Handig, snel en het is net alsof je een butler service op je telefoon hebt die 24/7 ter beschikking staat.

Prijs

De steeds wederkerende vraag bij een verblijf in de Malediven is de prijs die je voor dit paradijs moet neertellen. Zoals we allen al langer weten bestaat er geen enkel resort waar je zulke luxe kan ervaren zonder een stevig prijskaartje dat eraan vast hangt. Echter is Finolhu wederom diegene die de laatste troef op tafel gooit, met name de all-inclusive kaart! Inderdaad, een term die bij de meesten onder ons dadelijk een wrange smaak in de mond geeft. Echter moet ik toegeven dat ik letterlijk geen enkele keer het gevoel had dat ik in een all-inclusive resort zat. Waarom? Omdat een verblijf hier begint vanaf 800 euro per nacht voor 2 personen en dus dadelijk het grootste "all-inclusive publiek" daarbij afhaakt. Versta me niet verkeerd, dit is zeker niet goedkoop, en je zal makkelijk andere 5-sterren resorts vinden die goedkoper zijn. Maar met de wetenschap dat al je eten en drinken inclusief is + de standaardkamer reeds een overwater villa is, is dit zeker geen slechte prijs en zal de opdracht om beter te vinden een heel stuk moeilijker worden.

Je kan zelfs je all-inclusive formule nog verbeteren door het premium pakket te nemen, waardoor de kwaliteit van de dranken (die reeds zeer goed is) nog beter wordt. Denk aan onbegrensde hoeveelheden Taittinger champagne, Pouilly Fusee wijnen,....

Besluit

Hoe beoordeel je een resort dat alles heeft om iedereen van de familie een onvergetelijke tijd te bezorgen? Inderdaad, met een grote onderscheiding en felicitaties van de meester. Perfectie bestaat niet en Finolhu laat eveneens wel eens een steek vallen, maar tijdens ons verblijf was dit amper te merken en wanneer het toch gebeurde werd alles dadelijk recht gezet op de gepaste manier.

Ben je op zoek naar een boutique resort waar je voornamelijk in je villa verblijft en gewoon geniet van de rust en het uitzicht, dan is dit misschien niet de beste optie voor jou rekening houdende dat er in Finolhu altijd wat te beleven valt. Maar ben je daarentegen graag actief, of hou je wel van het nodige entertainment, dan is er zelden een betere plek geweest om je vakantie door te brengen. Zowel koppels, families als zelfs singles zullen hier zonder twijfel een geweldige tijd beleven, en net zoals wij met lood in de schoenen terug het watervliegtuig opstappen dat je wederom naar Malé brengt.

Deze artikels kunnen je ook interesseren