Kristof Eyckmans

7 min leestijd

Delaire Graff, een Kaapse kroonjuweel

Wanneer één van de grootste diamantairs ter wereld een wine estate wil creëren waar zowel de focus op wijn als kunst wordt gelegd, dan vormt dit alles samen Delaire Graff Estate.

Laurence Graff spaarde geld noch moeite bij de constructie van de estate en alles wat erbij hoort. Je kan je dan ook verwachten aan een zeer luxueus verblijf in één van de beste lodges in de Kaapse wijnlanden.

Introductie

Volgend op ons verblijf in Lanzerac reden we letterlijk zes kilometer verder naar de top van de Helshoogte Pass. Daar bevindt zich één van de meest gekende en geprezen wijnhuizen van Zuid-Afrika: Delaire Graff. De reputatie van dit wijnhuis is uiteraard grotendeels te danken aan de kwalitatief zeer goede wijnen. Maar ook de hele omkadering, gaande van de restaurants, de ligging met het geweldige uitzicht, de accommodatie, de kunst, de service… dragen daartoe bij.

Het is een vaste stop voor vele toeristen die hier komen genieten wetende dat alles piekfijn in orde zal zijn, ongeacht of je enkel komt voor een proeverij, of hier als gast verblijft in de luxueuze lodge.

Ligging

Zoals reeds aangehaald, ligt het op de top van de Helshoogte-pas, met een prachtig zicht op Stellenbosch en de omliggende wijngaarden. Aan de andere kant zorgen de Simonsberg en de Hottentots-Hollandbergen voor het nodige spektakel. Waar je ook kijkt, het is allemaal adembenemend. Je moet je inhouden om er niet om de vijf minuten een foto van te nemen.  Paarl en Franschhoek (de twee andere grote hotspots in de wijnlanden) liggen elk op een half uurtje rijden, terwijl er letterlijk tientallen wine estates rondom gelegen zijn. De ideale uitvalsbasis dus om de ganse streek beter te leren kennen.

Accomodatie

Wij verbleven in een Superior Lodge, maar ik zou het eerder beschrijven als een Superior Suite. Zelden verbleef ik in een kamer met deze graad van afwerking. De gebruikte materialen zijn van hoogstaande kwaliteit en dat geeft alles een nog luxueuzere uitstraling. Echt alles is aanwezig, gaande van een prachtig terras om van het geweldige uitzicht te genieten, tot een verwarmd zwembad, gezellige living, een volwaardige dressing (waar je trouwens kamerjassen voor de zomer én de winter  kan terugvinden), een oversized kingsize bed waar je in het geval van een slecht oriëntatie vermogen mogelijks in zou kunnen verdwalen,….

De kitchenette heeft niet alleen een volledig gevulde wijnkast maar eveneens eindeloos veel snacks (truffelchips, Delaire Graff-chocolade, popcorn,…) en benodigdheden om ervoor te zorgen dat je echt niets zou tekort komen om van dat lekkere glas wijn te kunnen genieten.

De badkamer heeft de nodige hoeveelheid marmer om het dat extra cachet te geven, zonder erin te overdrijven, en het natuurlijk licht dat vanuit het dak binnenkomt geeft het een warm en gezellig gevoel.

Het grootste voordeel van de suite is de immense ramen die volledig opengeschoven kunnen worden waardoor de ruimte nog groter aanvoelt. Niet dat het nodig is, maar wie ben ik om te klagen… Het voelt alsof je verblijft in een juweel ontworpen door Lawrence Graff zelf, met dezelfde hoogstaande materialen, perfecte afwerking en oog voor detail.

Elke avond komt je butler tevens langs met canapés en champagne om de avond goed in te zetten. Ik verwachte er vooraf niet teveel van want dikwijls zijn zulke zaken overroepen, maar hier is niets minder waar. Toen de butler aankwam dekte deze prompt de tafel op het terras en toverde een prachtig trio van warme canapés tevoorschijn, de ene nog beter dan de andere. En dat glas bubbels….wel, dat werd meteen een volledige fles wat de perfecte starter is van elke geslaagde avond.

Gastronomie

De estate is lid van Relais & Chateaux, wat al meteen een teken van goede kwaliteit is. Er zijn twee restaurants, waarvan één gelegen aan de wijnproeverij, en het andere in de lodge zelf. Je kan echter in beide gaan eten zonder hier te verblijven. Het Delaire Graff-restaurant kan je eerder bekijken als een opgewaardeerde bistro waar je terecht kan voor superlekkere klassiekers in een modern jasje. Natuurlijk is het menu seizoensgebonden aangezien ze enkel de beste producten willen gebruiken. De estate heeft zelf een enorm grote moestuin waar ze groenten verbouwen om zo de kwaliteit beter te kunnen garanderen.

Het restaurant Indochine is dan weer meer op de Aziatische keuken gericht, maar wederom gebruik makende van verse en organische producten uit eigen tuin. Natuurlijk zijn er bij alle maaltijden de aangepaste wijnen te vinden, wat de ganse ervaring alleen nog maar aangenamer kan maken.

Opvallend is de installatie “Zwaluwen in vlucht” van Lionel Smit, die zo goed als het ganse plafond van Indochine in beslag neemt. Meer dan 1000 zwaluwen zijn er in opgenomen en het breekt niet alleen de ruimte maar is tevens een vast gespreksonderwerp. In Indochine wordt eveneens het ontbijt geserveerd, wat tevens Aziatische invloeden geniet. Natuurlijk zijn al de klassiekers (en meer) ook aanwezig zodat je met een goed (gevuld) gevoel aan de dag kan beginnen.

Faciliteiten

Het is niet makkelijk om uit de geweldige suites en zeer goede restaurants weg te blijven, maar moest je er toch in slagen dan kan je genieten van de vele andere faciliteiten die de lodge te bieden heeft. Zo is er de spa, in de wijde omgeving bekend als één van de beste. Als gast kan je trouwens gebruik maken van de stoomruimtes en sauna zonder een behandeling te boeken. En het gebruik kan 24 op 24 dus indien je een nachtelijke wellness sessie wenst dan kan dit zonder enig probleem. Afkoelen kan je daarna in het zwembad en jacuzzi, terwijl je naar de prachtige sterrenhemel kijkt.

Er zijn ook verschillende boutiques te vinden, verspreid over het hoofdgebouw en de lodge. Zo is er de high end juwelier Graff Diamonds. Je vindt op het domein tevens een prachtige kledingwinkel maar tevens een geweldige boutique waar je prachtige lokale kunst en souvenirs kan kopen.

Natuurlijk is de grootste attractie een wijnproeverij, en als gast krijg je gegarandeerd een tafel met prachtig zicht op de omgeving. De wijnen op zich zijn, zoals je wel kan inbeelden, van zeer goede kwaliteit en er zijn weinig dingen in het leven die meer ontspannend zijn dan te genieten op een terras van heerlijke wijnen en een prachtig zicht.

Kunst

Laurence Graff is een grote kunstliefhebber en dit zal je reeds merken wanneer je de estate binnenrijdt. Overal staan sculpturen en andere kunstwerken die allen deel uitmaken van zijn privéverzameling. Dezelfde stijl wordt doorgetrokken in alle ruimtes, gaande van de restaurants, wandelgangen tot kamers en receptie. Het is alsof je in een galerij wandelt waar een immense wijnkelder is in opgenomen, of waar je kan genieten van al de luxe die de lodge te bieden heeft. De focus ligt voornamelijk of Afrikaanse kunst dus verwacht je aan een brede waaier van stijlen.

Besluit

Het klinkt allemaal zeer mooi en de perfecte plaats om te ontsnappen aan de realiteit terwijl je geniet van al de luxe die je hier letterlijk overal kan vinden. Daar hangt uiteraard een stevig prijskaartje aan, wat op het eerste zicht wat zou kunnen afschrikken, maar bij nader inzien ook vrij logisch is. De ganse lodge is zeer exclusief, met net iets meer dan 10 villa’s. En door dit alles zo perfect te onderhouden, de hoogstaande materialen te gebruiken om de nodige kwaliteit naar voren te schuiven en tevens om de exclusiviteit te garanderen is die prijs te begrijpen. Het feit dat de lodge het grootste deel van het jaar volledig volzet is bewijst nogmaals dat er wel degelijk een markt voor is. Onze kamer was een 1700 euro per nacht, maar je kan in het laagseizoen hier reeds verblijven voor een dikke 1000 euro.

Maar voor diegenen die IHG punten hebben is er misschien in de nabije toekomst wel een mogelijk goedkopere oplossing. IHG gaat namelijk nauw samenwerken met Mr & Mrs Smith, een specialist in luxueuze hotels en lodges, waaronder dus ook Delaire Graff. Hoeveel punten het zal kosten is nog niet bekend maar ik kan me wel inbeelden dat dit niet weinig zal zijn. Niettemin zul je niet teleur gesteld worden voor hetgeen je ervoor terug krijgt.

Het blijft zonder twijfel veel geld (of punten), maar het is dan ook een unieke ervaring en voor een speciale gelegenheid zou je een verblijf hier zeker moeten overwegen. De locatie, villa’s, service, en zoveel meer zorgen er gewoon voor dat het een unieke ervaring wordt.

Deze artikels kunnen je ook interesseren