Kristof Eyckmans

8 min leestijd

De Silo, een absolute must!

Weinige hotel openingen veroorzaken zo’n media aandacht dan die van het iconische Silo hotel in Kaapstad. Het recept klonk alvast aanlokkelijk, een oude graan silo op de perfecte locatie die omgevormd zou worden tot een modern en luxueus hotel zonder het boutique gevoel te verliezen. Mijn persoonlijke curiositeit kon zichzelf niet bedwingen en boekte eerder dit jaar een verblijf om te zien of ze wel degelijk in hun opzet geslaagd zijn.

De oude graan silo welke gelegen is in het wereldbekende Victoria & Alfred waterfront was een doorn in het oog voor de meesten die deze prachtige en gezellige plek bezochten. De Royal Portfolio, een familie bedrijf dat gespecialiseerd is in luxe hotels was reeds lange tijd op zoek naar een plek in Kaapstad om er opnieuw hun geweldig produkt te kunnen afleveren. Dit project was de ideale kans,  ook al zou het een titanenwerk worden. Ze zochten de samenwerking op met Thomas Heatherwich om de buitenkant van het gebouw van de nodige transformatie te voorzien. Aan de binnenkant werden zoveel mogelijk orginele onderdelen behouden. Voor de buitenkant werd enkel het skelet van het gebouw behouden, om alles op te vullen met immense gefacetteerde ramen om zo een weelde aan licht binnen te brengen. Een ander groot voordeel dat dit met zich meebrengt is dat de gasten hierdoor het beste zicht op de stad krijgen. De aankleding van het hotel stond onder leiding van Liz Biden, één van de eigenaars van de Royal Portfolio, aangezien zij een gave heeft om hun hotels te decoreren als niemand anders. Rijkelijke kleuren, fantastische stoffen, prachtige kunstwerken,… Zij zorgde ervoor dat haar eclectische stijl de Silo dat extraatje zou geven waar toekomstige gasten over zouden blijven praten en voor terug komen.

Het resultaat is simpelweg prachtig en de Silo is niet alleen een nieuw icoon in de skyline van Kaapstad, het is tevens een nieuwe mijlpaal voor de Afrikaanse hotel industrie. Het is nog maar net een jaar geopend, maar het heeft reeds meerdere prijzen in de wacht gesleept en dat zal het ongetwijfeld blijven doen. Met slechts 28 kamers (8 Silo suites, 6 superior suites, 7 deluxe superior suites, 4 familie suites, 2 royal suites en 1 penthouse) gespreid over 6 verdiepingen krijg je nooit het gevoel dat je in een hotel verblijft, maar eerder in je private luxe appartement in één van de meest trendy hotspots op deze planeet.

Bij aankomst in het hotel krijg je dadelijk een idee van wat er te wachten staat. Een kleine ontvangstruimte op het gelijkvloers laat dadelijk enkele van de prachtige kunstwerken zien, terwijl het tevens hand in hand gaat met de architecturale overblijfselen van de voormalige graan silo. Al snel word je naar boven geleid om begroet te worden in de lobby door het uiterst vriendelijke personeel en natuurlijk een glas bubbels. De perfecte manier om je Silo avontuur te starten.

Wij verbleven in één van de superior suites en roze was de dominante kleur in de kamer. Normaliter zou ik bij zulke kamers dadelijk vragen voor een andere, maar in de Silo werkt het gewoon. De kamer was onderverdeeld in 2 verdiepingen met de lounge, balkon, gasten toilet en eetkamer beneden, terwijl de slaapkamer, dressing en badkamer zich op de bovenverdieping bevonden. Het stalen geraamte van het oude gebouw was nog steeds zichtbaar in de kamer maar door al de luxe en aandacht voor detail verdwenen deze subtiel naar de achtergrond. En natuurlijk was de kamer vergeven van het natuurlijk licht dankzij de immense raampartijen, die tevens een ervoor zorgden dat we een prachtig zicht hadden. Vanuit onze kamer hadden we een ongestoord zicht op de Tafelberg, de Victoria & Alfred waterfront en Signal Hill. Ik heb reeds ontelbare keren in Kaapstad verbleven maar nergens heb ik een beter uitzicht gehad dan dit.

De kamers zijn voorzien van meerdere kunstwerken en prachtig meubilair, en elke kamer heeft zijn unieke catalogus die je het verhaal achter de kunstwerken vertelt. De mini-bar is goed gevuld en alles is inbegrepen in de prijs. Naast een grote selectie aan soft drinks, fruitsappen en water is er eveneens een fles rode, witte – en rosé wijn dewelke je kan meenemen naar huis, of ter plaatse opdrinken indien je meerdere nachten zou verblijven. Op een buffet tafel in de zithoek staat tevens een kristallen karaf gevuld met sherry, voor diegenen die graag een slaapmutsje drinken.

En terwijl al de decoratie, meubels en kleine details je aandacht opeisen, blijft de “pièce de résistance” de badkamer met zijn immense vrijstaande bad, vlak naast één van die prachtige ramen. Je krijgt een gevoel van ultieme luxe wanneer je dit deel van de kamer betreedt en je waant je dadelijk in het leven van een Hollywood ster. De opulentie werkt als een magneet en het is een lastige taak om jezelf terug uit die badkamer te begeven.

 

Maar de Royal Portfolio heeft zoals steeds een paar troeven in handen en zij weten als geen ander hoe ze jou uit die geweldige kamer kunnen krijgen. Hoe? Door een prachtig dakterras te bouwen waar je de ganse dag kan relaxen, eten, drinken en zwemmen. Het grootste gedeelte van het dakterras is enkel voorzien voor de hotel gasten, maar er is ook een kleiner gedeelte waar ook gasten die niet in het hotel verblijven zich kunnen tegoed doen aan het prachtige zicht, een paar heerlijke glazen wijn of de geweldige gerechten die de keuken hier tevoorschijn tovert. Echter dien je als buitenstaander wel eerst een reservatie te maken. Het geeft het hotel eveneens de mogelijkheid om het nooit te druk te laten worden zodat hun hotelgasten zich nog steeds kunnen ontspannen. Het prachtige zwembad is trouwens enkel voor hotelgasten toegankelijk en het is een waar genoegen om hier in rond te dobberen want het zicht rondom is simpelweg adembenemend. De ganse stad is van hieruit te zien en het voelt surreëel om op het dak van de Silo te zwemmen terwijl je neerkijkt op deze metropolis.

Wil je liever binnen een beetje relaxen? Geen probleem, de Silo Spa zal je zonder al teveel moeite hierbij helpen. Gelegen op de 4e verdieping van het hotel, met zicht binnen in het Zeitz Mocaa (meer uitleg hierover verder in het artikel) vormt deze spa een perfecte oase van rust in deze wereldstad. Het is toegankelijk voor zowel hotel gasten als buitenstaanders en naast het warme en gezellige interieur zal de 24 karaats signature treatment je onmiddellijk opnieuw van de nodige energie voorzien. Vertoef je liever in de gym of sauna? Dan kan je terecht op dezelfde verdieping, maar neem je gewoon de deur aan de andere kant van de gang. Ik weet alvast welke kant mijn voorkeur geniet.

Natuurlijk moet je je lichaam ook af en toe met iets substantieels voeden, maar welke opties heeft een boutique hotel met slechts 28 kamers? Zoals gezegd is er de Silo rooftop bar waar je van kleinere, doch even smaakvolle gerechten kan genieten. Daarnaast is er de Willaston bar, met heerlijk zachte sofa’s, enorme luchters en een zicht over de stad en de Tafelberg. De ideale plek voor heerlijke cocktails, maar je kan er tevens van een heerlijk a la carte ontbijt genieten. Maar als je echt een uitgebreide culinaire avond wil beleven dan moet je in het Granary Café zijn. Hier kunnen hotel gasten genieten van een fantastisch ontbijt, maar het is eveneens de plek waar executive chef Veronica Canha-Hibbert je smaakpapillen in de zevende hemel brengt. Reserveren is een must want dit restaurant is een gegeerde plek geworden onder de Capetonians. Gedurende het weekend kan je hier tevens terecht voor een traditionele Sunday roast. Maar mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar de afternoon tea en royal tea die ze hier dagelijks serveren. Er gaat niets boven zo’n verwennerij. Zoals je kan zien is het aanbod redelijk impressionant, zeker als je weet dat de Silo slecht enkele meters verwijderd ligt van een breed aanbod aan restaurants en zelfs een heuse food market.

Het is reeds meerdere keren aangehaald maar kunst is een zeer belangrijk onderdeel voor de eigenaars van de Royal Portfolio. De Silo heeft niet alleen in zijn kamers meerdere kunstwerken hangen, er is ook een heuse tentooonstellingsruimte, genaamd The Vault, om opkomende Afrikaanse artiesten de kans te geven om zich naar de buitenwereld te profileren.

Indien dit nog niet genoeg is om je artistieke honger te stillen, dan kan ik je aanraden om het Zeitz MOCAA (Museum Of Contemporary Art Africa) te bezoeken. Het is het Afrikaanse antwooord op de Tate Modern in Londen en het MoMa in New York, en tevens ondergebracht in de silo’s die zich onder het hotel bevinden. De Silo geeft zijn gasten trouwens gratis toegang tot het museum, wat een leuke extra is.

Wat zal me bijblijven van mijn verblijf in de Silo, en waarom zou ik terug gaan? Wel, om te beginnen zal ik het gevoel van te ontwaken met het zicht op Lions Head en de Tafelberg vanuit mijn bed niet snel vergeten. Dat beeld is op mijn netvlies gebrand. Het interieur (in de kamer en publieke ruimtes) mag dan wel compleet gestoord lijken, op de een of andere manier werkt het gewoon en het zorgt ervoor dat het verleden perfect met het heden samen komt. Ik had hoge verwachtingen van de Silo en die werden vlotjes ingelost en overtroffen. Dit hotel is reeds een icoon en de nieuwe ster in de hotel sector in Kaapstad (en misschien wel heel Zuid-Afrika). Zonder twijfel een absolute must voor diegenen waar het eens een keer wat meer mag zijn.

Deze artikels kunnen je ook interesseren