Kristof Eyckmans

6 min leestijd

Belmond Mount Nelson, de "Grande dame" van Kaapstad

Aaaah Kaapstad, een plek die me zeer dierbaar is. Ik kom er reeds 15 jaar en telkens ik de betoverende Tafelberg zie, of de prachtige wijngaarden van de nabij gelegen kaap regio, begint het te kriebelen. Door de jaren heen heb ik in verschillende accommodaties verbleven (waaronder de Silo en Cape Grace) maar op de een of andere manier bleef ik een verblijf in het Belmond Mount Nelson hotel uitstellen. Echter is het vieren van 4 decennia een goede reden om daar verandering in te brengen en dus boekten we een verblijf in de “Nellie” (de plaatselijke koosnaam voor het hotel) volgend op ons Tswalu avontuur.

Locatie

Het is moeilijk om een meer centrale plek te vinden in Kaapstad. Op wandelafstand van verschillende trekpleisters en vlak naast Kloof street en Long street welke beide tot de hartslagaders van de stad behoren. Tevens niet ver van het prachtige Bo-Kaap met zijn kleurrijke huisjes, en voor diegenen die fan zijn van de big bus tours is er een stop vlak voor de ingang van het hotel. Je kan eveneens met gemak naar de Victoria & Alfred Waterfront wandelen of gewoon de straat over steken en de sfeer opsnuiven in de Gardens, het centraal gelegen park van Kaapstad.

Geschiedenis

Eerder dit jaar vierde het hotel zijn 120ste verjaardag. In de begin jaren was het de enige plek waar reizigers van dezelfde standaard en luxe konden genieten als in de beste hotels in Londen (de meeste bezoekers waren toen afkomstig uit de UK en west Europa). De opvallende roze kleur kwam er pas in 1918 als een teken van vrede en om het einde van de 1ste Wereldoorlog te vieren. In 1988 werd het hotel opgekocht door de toenmalige Oriënt-Express Hotels (sinds 2014 gekend als Belmond). Een grondige renovatie van het hotel werd nog maar net afgerond en sinds vorig jaar maakt Belmond deel uit van de LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton groep. Het is dan ook in een perfecte positie om de komende decennia te blijven schitteren als één van de top hotels in zuidelijk Afrika.

Kamer

We verbleven in een Deluxe one bedroom suite. Ik heb graag een gevoel van ruimte wanneer ik ergens verblijf, en in dit geval was er zeker geen tekort aan. Bij het betreden van de suite was er een gastentoilet aan de linkerkant met iets verder de toegang tot de slaapkamer, terwijl er zich aan de rechterkant een afgescheiden living en eetruimte bevond. Aangezien de kamer op het uiteinde van de hotelvleugel lag, hadden we een zicht rondom op zowel Signal Hill, het centrum van Kaapstad als ook een deel van de Tafelberg. Een luxe die weinig andere hotelkamers in de stad kunnen aanbieden. De suite ademt rust uit en het zachte kleurenpalet is een aangename verademing van de drukte die de stad soms te bieden heeft. Ondanks de leeftijd van het hotel zijn alle moderne voorzieningen aanwezig dankzij de reeds eerder vermelde renovatie. Belmond doet dan ook zijn naam alle eer aan. De prijs voor een overnachting begint rond de 250 euro voor een standaard kamer. Onze suite had een prijskaartje van 900 euro maar de zwakke Zuid-Afrikaanse rand kan hier makkelijk in je voordeel spelen.

Gastronomie

De kaapregio is bekend om zijn geweldige gastronomie, en velen die de streek voor de eerste keer bezoeken zijn dan ook verbaasd van de kwaliteit en verscheidenheid die je hier kan vinden. Het aanbod is dan ook heel groot dus mag het geen verrassing zijn dat Mount Nelson met iets speciaals op de proppen moest komen. En of ze daarin geslaagd zijn. Om te beginnen is er het Lord Nelson restaurant, dat gelegen is in 1 van de meest prachtige zalen van de stad. Het zorgt ervoor dat je terug gaat in de tijd want zelfs de stoelen zijn afkomstig uit de first class van de vroegere Union-Castle schepen. Daarnaast benadrukken de houten panelen, wandtapijten met botanische motieven en kristallen luchter nog meer de vervlogen tijd waarin schepen de enige manier waren om in de kaap terecht te komen. Een andere unieke gastronomische ervaring is de Chef’s Table. Verscholen in de immense keuken van het hotel bevindt zich dit zeer kleine restaurant waar het menu dagelijks verandert naar gelang de producten die de chef ter beschikking heeft aangezien ze alles super vers en seizoensgebonden willen houden. En terwijl je geniet van de culinaire kunstwerkjes, krijgen je ogen de kost met het spektakel dat zich in de keuken afspeelt. Voor mij persoonlijk was dit 1 van de hoogtepunten van het hotel.

Voor afternoon tea liefhebbers is er ook goed nieuws, want het Mount Nelson hotel is vermaard (zowel binnen als buiten de stad) voor hun traditionele Engelse afternoon tea. Reserveren is wel de boodschap want zelfs ik was te laat, ook al informeerde ik ruim op voorhand maar misschien was dit omdat ik in het weekend wou boeken.

Faciliteiten

Natuurlijk kan een luxe hotel van dit kaliber niet zonder een evenwaardige spa, waar de gasten een nieuwe graad van ontspanning kunnen ervaren. De Librisa Spa is dan ook een grote trekpleister voor zowel de gasten, als bezoekers uit de stad en directe omgeving. En geen nood indien je de kinderen meebrengt aangezien deze zonder extra kost zich kunnen uitleven in de kids club terwijl mama en/of papa zich laten verwennen in de spa. Deze service is trouwens ook geldig wanneer je wil komen eten in 1 van de restaurants of gewoon een lekker glas wil drinken in de gezellige Planet Bar.

Het hotel biedt ook meermaals per dag een shuttle aan die je van en naar de Victoria & Alfred Waterfront brengt, de nummer 1 attractie in Kaapstad. Op zich best handig als je een glas wil drinken en niet zelf wil rijden.

Liever wat actiever tijdens je verblijf? Geen probleem, er zijn 2 tennisvelden om naar hartenlust een balletje te slaan. Eveneens 2 zwembaden waar je de nodige baantjes kan trekken om zo die extra calorieën van al het heerlijke eten te verbranden. En dan is er nog de immense tuin die niet alleen prachtig onderhouden word door een klein leger van tuinmannen, maar eveneens de mogelijkheid biedt om heerlijk te relaxen en op adem te komen, zonder het hotel te verlaten. Een echte meerwaarde in het centrum van een miljoenenstad.

Besluit

Al het wachten om hier te komen logeren was het zeker waard. Dit is een hotel dat je moet boeken wanneer je zowel tijd wil doorbrengen in de stad en de omgeving, maar eveneens wil genieten van de luxe en rust die het te bieden heeft. De kamer voelde aan als een tweede thuis, op culinair gebied was het zeker zijn plaats in de kaap waardig, en het personeel was super vriendelijk en behulpzaam. Het is en blijft een historisch pand, en als je een fan bent van strakke lijnen en minimalistische interieurs, dan zou ik andere accommodaties aanraden. Maar indien de geschiedenis die dit hotel te bieden heeft jou wel aanspreekt, in combinatie met de kwaliteit en luxe waar Belmond voor bekend staat, dan weet je waar naartoe.

Deze artikels kunnen je ook interesseren