Tim Baelus

6 min leestijd

De Seychellen: een paradijs voor iedereen?

Hagelwitte zandstranden, helder water in ontelbare tinten blauw, wuivende palmbomen, een ontspannen sfeer en ongestoord herbronnen. De kans is groot dat deze dingen spontaan bij je opkomen wanneer je aan een paradijselijk eiland denkt.

In tijden van steeds goedkopere luchtvaart zijn witte zandstranden, helder water en wuivende palmbomen eenvoudig te vinden.  Zelfs een hotel hoeft niet altijd even duur te zijn, als je graag je sociale vaardigheden onderhoudt met een bende luidruchtige Russen, Duitsers of Nederlanders in een All-Inclusive resort. Spring je ook meteen recht als het animatieteam van het hotel vrijwilligers zoekt om mee waterpolo te spelen, dan mag je nu stoppen met lezen.

Dit alles zal je niet vinden op de Seychellen. De exclusiviteit van deze vakantiebestemming ligt namelijk in de rust die je er vindt. Je kan er zelfs je eigen privé-eiland huren. Toch ben ik onlangs voor redelijk weinig geld naar deze luxueuze bestemming kunnen reizen, dankzij een error-fare van Etihad Airways.

Vluchten

De Seychellen zijn redelijk goed bereikbaar. Vooral met Etihad Airways kan je vaak koopjes doen. Vorig jaar waren er zelfs regelmatig serieuze promoties, waardoor je voor een 400-tal EUR heen en terug naar de Seychellen kon. Wat mij heeft doen besluiten om er even op een strand te gaan liggen, was een heel goedkope business-class vlucht. Daarover meer in een volgende post.

De Seychellen is een eilandengroep die uit een 115-tal eilanden bestaat. De drie belangrijkste eilanden zijn Mahé, Praslin en La Digue. Het merendeel van de hotels en guesthouses bevindt zich dan ook op deze eilanden. Ik had besloten om één nacht op Mahé door te brengen. De boot naar La Digue zou pas de dag na mijn aankomst vertrekken. Vervolgens heb ik vier nachten op La Digue doorgebracht.

Alle vluchten naar de Seychellen komen aan op de internationale luchthaven van Mahé (SEZ). De luchthaven ligt wel een eindje van de hotels en guesthouses.  Het is aan te raden om op voorhand na te kijken hoe je best in je hotel kan geraken. Let er wel op dat taxi's zeer duur zijn. Een alternatief kan zijn om met de bus te gaan. Vlak voor de luchthaven is een bushalte waar je de bus richting de hoofdstad Victoria kan nemen. Voor 5 SER (rupees; ongeveer 0,30 EUR) ben ik aan mijn guesthouse in Beau Vallon geraakt. Je doet er wel veel langer over dan met de taxi, maar je kan meteen de lokale vibe beleven. Een taxi zou me 40 EUR gekost hebben.

Overnachten

De eerste nacht op Mahé sliep ik in Hanneman Holiday Residence in Beau Vallon, aan de noordzijde van het eiland. Dit guesthouse ligt op wandelafstand van het mooie, grote strand van Beau Vallon. Bij mijn aankomst in het guesthouse kreeg ik te horen dat ik geüpgraded was naar een 2-bedroom duplex. Een beetje overkill, aangezien ik maar alleen was, één nachtje zou blijven en de volgende dag vroeg moest vertrekken om mijn boot naar La Digue te halen. Maar goed, de woorden "you've been upgraded" brengen toch altijd een glimlach op mijn gezicht.

Er zijn twee manieren om op La Digue te geraken. Als eerste is er de officiële ferry, die je in ongeveer anderhalf uur naar La Digue brengt en ongeveer 60 EUR kost. De andere mogelijkheid is een kleine cargoboot, La Belle Serraphina, die er drie uur over doet, maar slechts 18 EUR kost. Ik koos de laatste optie, omwille van de prijs en de unieke ervaring. Je kan geen plaats reserveren op deze boot. Je gaat gewoon naar de kade en vraagt of je mee kan. Kan je niet mee, dan zul je moeten wachten op de snelle ferry. Ik kon gelukkig mee.

Na een tochtje van drie uur op een redelijk woelige zee kom je aan op La Digue. Wat meteen opvalt, is de ongelooflijke rust die er heerst. La Digue is grotendeels autovrij. Enkel een aantal strikt noodzakelijke wagens rijden rond op het eiland. De inwoners en toeristen verplaatsen zich voornamelijk per fiets en ossenwagen.

De verblijfsmogelijkheden op La Digue zijn redelijk beperkt. Buiten een aantal guesthouses en enkele zeer exclusieve resorts zijn er niet veel opties. Ik koos er voor om bij ‘Chez Marston’ een appartement te huren. Daar had ik echter al snel spijt van. Echt comfortabel was het niet en de eigenaar Marston heeft een slag van de molen gekregen. Je komt best niet te dicht bij hem in de buurt.

Aan het hotel is ook een restaurant verbonden. Als je graag diepvriespizza en sponzige hamburgers eet, is dit restaurant 'the place to be' op het eiland. Gelukkig had ik een appartement gehuurd, waardoor ik in theorie ook zelf zou kunnen koken. Aangezien het eiland enkel bevoorraad wordt door de kleine cargoboot die ik zelf ook genomen heb, en er op deze boot niet overdreven veel plaats is, vind je er vaak lege winkelrekken.  De mogelijkheden om zelf je potje te koken zijn beperkt.

Gelukkig werd dit alles ruimschoots gecompenseerd door de prachtige natuur en heerlijke stranden.

Bezienswaardigheden

Dé trekpleister van La Digue is ongetwijfeld 'Anse Source d'Argent'. Dit iconische strand wordt gekenmerkt door helderblauw water, wit zand, palmbomen en granietrotsen.

Ik raad aan om fietsen te huren en rond het eiland te fietsen. Dat laat je toe om op je eigen tempo de andere prachtige en verscholen stranden te ontdekken.

Als je graag van de onderwaterwereld geniet,  moet je zeker ook een duik- of snorkeltrip boeken. Met wat geluk zie je misschien een aantal schildpadden voorbij zwemmen.

Toch moet ik ook advocaat van de duivel spelen. De Seychellen zijn zonder twijfel een droombestemming, maar je moet er rekening mee houden dat iedereen naar de Seychellen reist om te genieten van rust en privacy. Contacten leggen met medereizigers is moeilijker, zeker op het kleine La Digue, waar trouwens geen straatverlichting is en de avondactiviteiten beperkt zijn.  Er waren geen uitgaansmogelijkheden toen ik er was...

Het lijkt erop dat alleen koppeltjes op huwelijksreis de moeite doen om naar La Digue te reizen. Zij hebben 's avonds uiteraard andere dingen te doen dan te socializen met andere reizigers. Het ontbreken van straatverlichting zorgt ervoor dat je als solo reiziger 's avonds niet veel andere opties hebt dan TV-kijken of surfen op internet. Hou er ook rekening mee dat wifi belachelijk duur is. Het is vaak zelfs interessanter om een prepaid data-abonnement te kopen.

Ik raad daarom aan om niet al je tijd op La Digue te spenderen. La Digue is een must voor Anse Source d'Argent, maar één of twee dagen zijn ruim genoeg om dit bijzonder kleine eiland te verkennen. De stranden op Praslin en Mahé zijn ook mooi en bovendien iets meer in de bewoonde wereld gelegen, waardoor je meer mogelijkheden hebt om je tijd nuttig te vullen.

Ga je op huwelijksreis of is je enige bekommernis rust en genieten (van elkaar), dan is de Seychellen en meer bepaald La Digue een ideale bestemming.

 

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren