Kristof Eyckmans

5 min leestijd

Camp Jabulani, een luxueuze safari bestemming

Zuid-Afrika heeft voor iedereen wat te bieden, evenals voor ieders portefeuille. Eerder dit jaar kreeg ik de kans om in Camp Jabulani te verblijven, een private luxe safari lodge en een perfect voorbeeld van wat je kan verwachten wanneer je in één van de meest luxueuze lodges van Zuid-Afrika verblijft.

Het is gelegen in het private Kapama Game Reserve, dat grenst aan het bekende Kruger Nationaal Park en biedt een overvloed aan fauna en flora, inclusief de big 5. De ligging is zo privaat, dat zelfs sommige lokale rangers de exacte locatie niet kennen. Gelukkig staat iemand van Camp Jabulani je op te wachten bij aankomst in Hoedspruit (een kleine luchthaven op enkele kilometers van het reservaat) of aan de ingang van het Kapama Game Reserve, zodat je jezelf hier geen zorgen over hoeft te maken.

Eens aangekomen in de lodge besef je al snel dat dit niet zomaar een safari avontuur is. Iedereen van het personeel weet wie je bent en spreekt je aan bij naam, de rangers die op dat moment niet aan het rondrijden zijn in het park wachten je op om zich voor te stellen en check-in bestaat niet eens. In Camp Jabulani weet men gewoon wie je bent, wat je graag hebt en in welke suite je verblijft.

Nu we het toch over de accommodatie hebben, er zijn slechts 6 suites maar elke suite kan je gerust beschouwen als een private villa. Daarnaast is er nog de  Zindoga villa, deze bestaat uit 3 slaapkamers die elk voorzien zijn van hun eigen badkamer, twee zwembaden, een immens terras, keuken voor het personeel, ontvangstruimte,…noem maar op. Het spreekt voor zich dat deze ideaal is voor gezinnen met 2 of 3 kinderen, of voor een groep vrienden die het niet erg vinden om een euro extra uit te geven.

De suites zijn enorm ruim, en bieden hun gasten alles wat ze maar kunnen verlangen. Een prachtig bed, een open haard met een gezellige zithoek, een enorme regendouche, vrijstaand bad, terras met je eigen zwembad en ga zo maar door.

Camp Jabulani maakt deel uit van de Relais & Chateaux groep hetgeen je een bepaalde zekerheid geeft dat jouw safari een culinair tintje zal krijgen. Daarnaast is het ook verbonden met Virtuoso om te verzekeren dat dit een luxueuze ervaring wordt van het hoogste niveau.

De lodge is ontstaan wanneer de eigenaars een weesolifantje adopteerden. Zijn naam was Jabulani en al snel kwamen er meerdere andere gekwetste of kwetsbare olifanten bij. Aangezien deze dieren door mensen werden groot gebracht, kregen ze bij Camp Jabulani het idee om hen te gebruiken voor interactie met ander mensen, om zo een beter begrip te vormen van de olifanten. Heb je ooit al eens gevoeld hoe zacht een tong van de olifant is? Of de voetzool van een olifant aangeraakt en onderzocht? Dit alles kan je ervaren tijdens je verblijf.

Maar dat is slechts een deel van de ervaring. Als gast van Camp Jabulani krijg je eveneens een private rondleiding in het nabij gelegen HESC (Hoedspruit Endangered Species Centre) waar ze proberen om zoveel mogelijk dieren te redden, en indien mogelijk achteraf terug vrij te laten in de natuur. En tijdens dit bezoek zal je de echte waarde van je verblijf in Camp Jabulani merken, aangezien enkel de gasten van Camp Jabulani een persoonlijke interactie mogen ervaren met een cheeta. Een unieke ervaring die je niet snel zal vergeten. Het HESC is gespecialiseerd in het opvangen en terug vrij laten van cheeta’s.
Natuurlijk heeft Camp Jabulani veel meer te bieden tijdens je verblijf, zelfs al bevind je jezelf in het midden van de natuur. Er zijn vanzelfsprekend de game drives met je vaste ranger, en deze worden volledig naar jouw zin georganiseerd. Jij bepaalt op welk tijdstip en hoe lang je op zoek gaat naar al de dieren, iets dat ik in geen enkele andere safari lodge heb mogen ervaren. Daarnaast is er nog de spa, een fitness, een prachtige wijnkelder (weliswaar niet onder de grond) waar je de verschillende heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen kan proeven, …

Maar het spreekt voor zich dat de game drives het hoogtepunt van je verblijf zullen zijn. De enorme variëteit aan fauna en flora zorgen ervoor dat je ogen tekort komt. De jeeps zijn zeer comfortabel, en jouw ranger zal op zoek gaan naar hetgeen er op jouw verlanglijstje staat. Zonder enige garantie natuurlijk, anders is het plezier van de safari al snel verdwenen.

Een ander hoogtepunt zijn de gekende “sundowner” (een traditie in zuidelijk Afrika) waar je rond 5 uur in de namiddag stopt en de vooravond goed inzet met een (of meerdere) aperitief. Camp Jabulani zou zichzelf niet zijn, mochten zij deze traditie niet tot een hoger niveau hebben gebracht. Zij maken het tot een culinair feest waarvan je kan genieten in het midden van de natuur. Aaaaah, dit is Afrika!

Eens je terug in de lodge aangekomen bent, brandt de open haard (in de avond kan het flink afkoelen) en staat het personeel je terug op te wachten om je te verwelkomen. Het spreekt voor zich dat het gastronomische avontuur in de avond ervoor zal zorgen dat je met een voldaan gevoel je bed inkruipt. De heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen die worden geserveerd bij het diner versterken het gevoel van pure luxe.

Vergeet zeker niet om het personeel te vragen om het haardvuur in je suite aan te steken alvorens je er terug naartoe gaat. Eens je terug in je villa bent, kan ik je alleen maar aanraden om buiten in je zwembad te gaan relaxen terwijl je naar de sterrenhemel kijkt. Het is een zalig gevoel om daarna je bed in te kruipen en te luisteren naar de geluiden van het knetterende haardvuur in combinatie met die van de Afrikaanse savanne.

Het is momenteel de ideale moment aangezien de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand in ons voordeel is. Tot einde maart kan je een suite boeken voor 28.400 rand/nacht, of de Zindoga villa voor 71.000 rand/nacht. Vanaf 1 April stijgen de prijzen aanzienlijk. Inclusief in de prijs zijn al de activiteiten, maaltijden, snacks, dranken, transfer, droogkuis, ...

In het algemeen geeft Camp Jabulani je een geweldig Afrikaans avontuur en het zal moeilijk worden om een gelijkwaardig ervaring te vinden.

Deze artikels kunnen je ook interesseren