Jelle Van den Eede

3 min leestijd

Alicante: avontuurlijke mix aan de Costa Blanca

Ondanks Spanje vanbinnen en vanbuiten meerdere malen bezocht te hebben, was ik nog nooit in Alicante. Mijn broer woonde het afgelopen half jaar in deze stad voor zijn Erasmusprogramma. Het ideale excuus om eindelijk eens de stad van de to do-lijst te schrappen.

Alicante is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de regio. Alicante wordt niet vaak aangeprezen als citytripbestemming, wat opvallend is, omdat naar mijn ervaring Alicante een leuke mix vormt. De Explanada España kan je vergelijken met de Ramblas in Barcelona en het strand behoort tot een van de beste uit de regio en dit alles samen met een geweldig uitgaansleven in de barrio's. Ook het klimaat van Alicante is geweldig. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag te genieten van wijn en tapas op een terrasje.

Explanada España

Castillo de Santa Bárbara

Het kasteel van Santa Bárbara zie je van ver. Een kleinere Europese versie van de Tafelberg die je vanuit elke uithoek van de stad meteen kan zien. Het kasteel dateert terug tot de 9e eeuw en werd tot 1962 zelfs gebruikt als gevangenis.

De weg naar boven doe je te voet en geeft je meteen ook de mogelijkheid om te genieten van prachtige uitzichten over de stad.

Zicht over Alicante

Nu, in alle eerlijkheid was ik verrast hoe weinig er verder te doen was. Je hebt natuurlijk de typische Spaanse marktjes, de kerken en musea, de stranden en bars maar met Alicante zelf was ik op twee dagen wel klaar.

Natural Park of Penyal d'Ifac

Ik had drie dagen ingepland voor Alicante en dus was ik een beetje teleurgesteld. Tot mijn broer vertelde over een natuurpark in Calpe. De derde dag huurden we een auto en volgden we de kustlijn via Benidorm en Altea richting Calpe. De afstand viel goed mee en negentig minuten later waren we aan de voet van de berg waar ook het natuurpark begint.

Je hebt een standaardroute die je kan bewandelen en die stopt op een bepaald punt aan een poortje waar je reeds kan genieten van een prachtig uitzicht. Je mag dit poortje negeren en doorwandelen maar wel op eigen risico. Een natuurlijk wandelpad is er na dit punt niet meer. Je springt van de ene rots op de andere. Wij vonden het alvast de moeite, hier enkele foto's:

Natural Park of Penal d'Ifac
Natural Park of Penal d'Ifac
Natural Park of Penal d'Ifac
Natural Park of Penal d'Ifac

Prachtig, toch?

Castell de Guadalest

Op onze terugweg van Calpe had mijn broer El Castell de Guadalest als tip meegegeven. Guadalest is een super klein stadje, maar een enorme trekpleister in de regio. De economie van de stad draait dan ook vooral op toerisme dankzij de verschillende monumenten en interessante plaatsen. Het stadje met nog geen 1.000 inwoners ligt midden in de bergen en ook hier levert dat weer enorm mooie beelden op.

El Castell de Guadalest
El Castell de Guadalest
El Castell de Guadalest
El Castell de Guadalest

Conclusie

Alicante is geen Barcelona of Madrid maar het heeft voor elk wat wils. Stranden, uitgaansleven, het culinaire, hiken... Drie dagen waren voor mij meer dan genoeg om de stad en de omgeving te verkennen. Het was het ideale weekendje weg en zeker aan te raden.

Voor de Spanjeliefhebbers - lees ook zeker onze ervaringen in Toledo

Deze artikels kunnen je ook interesseren