Tim Baelus

6 min leestijd

Verrassend Noord-Macedonië

Had je me een paar maanden geleden om inspiratie voor reisbestemmingen gevraagd, dan zou Noord-Macedonië waarschijnlijk niet bij me opgekomen zijn. Ondertussen ben ik terug van een fantastische week in dit verrassende land en kan ik het enkel maar aanraden.

Macedonië is bij ons nog niet zo gekend als vakantiebestemming. Toch is het land de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Naast vluchten naar de hoofdstad Skopje, zijn er heel wat vluchten naar de populaire badplaats Ohrid (met WizzAir vanuit Charleroi of tijdens de zomer met Brussels Airlines) te vinden. Het land in de Balkan is met recht en reden een plaatsje aan het veroveren tussen de Balkantoppers Kroatië en Griekenland en voorlopig nog zonder de massa toeristen.

Skopje

We vingen onze roadtrip door Noord-Macedonië aan in Skopje, de hoofdstad, waar we al meteen op een staaltje van de Noord-Macedonische gastvrijheid getrakteerd werden. Voor onze eerste twee nachten hadden we op booking.com een appartement gereserveerd. Niettegenstaande we aan de eigenaar hadden laten weten dat we pas na middernacht zouden aankomen en hij ook bevestigd had dat dit geen probleem zou zijn, stonden we toch voor een gesloten deur en werd de telefoon niet opgenomen. Ondertussen was het 2u 's nachts en ik was al alternatieve hotels aan het zoeken op mijn gsm. Gelukkig kwam er even later iemand van de buren kijken wat er aan de hand was. Bij toeval bleek dat meisje in een hotel te werken, waar ze voor ons nog een kamer met korting kon regelen, pal in het centrum van de stad. Ze belde een taxi en voor we het wisten lagen we in een heerlijk bed. Moest je op zoek zijn naar een hotel in Skopje, dan kan ik dit hotel, London Bed & Breakfast, alleen maar aanraden. Booking.com heeft de extra kosten die we hadden wel netjes vergoed.

Skopje zelf is niet helemaal representatief voor de mooie dingen die je elders in het land zal zien. Eén volledige dag in de stad zou ruim voldoende moeten zijn om alle bezienswaardigheden te zien. Daarnaast heb je ook nog tijd om naar de top van Vodno, te gaan, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Je kan naar boven met de kabellift, of je kan zoals ons, de pittige wandeling naar boven doen.

Een leuk alternatief is om met de kabellift naar boven te gaan en vanaf de top van Vodno naar Matka Canyon te wandelen. Wij hadden niet genoeg tijd, dus zijn we met de auto naar dit prachtig stukje natuur gereden.

Mavrovo

Onze roadtrip zet zich verder via het Mavrovo Nationaal Park, dat vooral gekend is voor zijn meer. Tijdens de rit naar het park zal je mond openvallen van verbazing. Overal zie je prachtige, ongerepte natuur, die uitnodigt om te wandelen. Je rijdt door prachtige kloven en valleien met schitterende groene bergtoppen die boven je uittorenen.

Vooral het achterste deel van het park, tussen Mavrovo en de Albanese grens is onwerkelijk mooi. Rij je dus via Mavrovo naar Ohrid, neem dan de trage, maar mooiere weg, langs de westkant van het park. Je zal het je niet beklagen. Naast de fantastische landschappen in het park, heb je later ook een schitterend uitzicht over de Zwarte Drin rivier:

Ohrid

Ohrid is de meest toeristische stad in Noord-Macedonië. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks op deze stad in het zuiden van het land. Wanneer je door het kleine stadscentrum wandelt, waan je je in een Nederlandse kolonie. Niettegenstaande de massa Nederlanders, voelt deze stad toch niet zo toeristisch aan als alternatieve vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee en heeft ze haar charme kunnen bewaren.

Een kanttekening hierbij is wel dat we er in september waren, wat buiten het toeristische seizoen valt. Mogelijk is het er in juli en augustus onuitstaanbaar druk.

Ohrid ligt aan het gelijknamige meer, wat het een trekpleister maakt voor zonnekloppers. Het meer is mooi, maar wat mij betreft nodigen de stranden niet meteen uit om er volledige dagen te spenderen. De meeste stranden bestaan uit kiezels en zijn dus niet zo comfortabel. Gelukkig heeft de omgeving nog heel wat andere troeven. Zo kan je de prachtige kerken en kloosters, zoals het beroemde klooster van Sveti Naum, bezoeken.

Wat mij betreft is dé troef van Ohrid de nabijheid van het Galicica Nationaal Park. In dit adembenemend mooi park, kan je schitterende trektochten maken. Wegens tijdsgebrek hebben we maar één wandeling kunnen doen, deze naar Magaro Peak, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op het Ohrid-meer, het Prespa-meer, de toppen van het Galicica Nationaal Park en Albanië.

Inderdaad, Albanië ligt vlakbij, dus je kan perfect de twee landen combineren. Vraag wel even na of je met je huurauto de grens over mag. Meestal moet je hiervoor een supplement betalen.

Kruševo

Na Ohrid trokken we verder richting Kruševo, een dorpje in de bergen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de vlaktes van Centraal Noord-Macedonië. Het centrum van de stad is zeer charmant met nauwe, steile straatjes. Maak niet (zoals ons) de vergissing om door de straatjes te rijden met je wagen. Het is er overal enorm smal en steil, wat het rijden zeer stresserend maakt.

Dé bezienswaardigheid van Kruševo is het monument voor de Ilindenopstand. Dit vreemde gebouw vind je een klein kilometer buiten het dorp, vlak naast het Tose Proeski museum. Dit museum was jammer genoeg niet open, toen we er waren. Het is opgericht voor een bekende zanger, die op 25-jarige leeftijd overleden is in een verkeersongeluk. Ik vind het fascinerend dat ze zo'n groot museum bouwen voor een jonge zanger, dus ik had graag willen gaan kijken waarom hij zo'n eer verdient.

Maar uiteraard was het hoofddoel van ons bezoek het Ilindenmonument. Deze bizarre structuur werd in 1974 gebouwd.

Het loont ook de moeite om 60 denar (1 euro) te betalen om de binnenkant te gaan bekijken.

Prilep

Na onze tussenstop in Kruševo rijden we verder richting Prilep. Prilep is het centrum van de tabaksindustrie. Je rijdt langs velden vol met tabaksplanten en overal langs de weg zie je drogende tabaksbladeren. In Prilep zelf is niet enorm veel te zien, maar het is wel een leuke tussenstop op weg terug naar Skopje. In een paar uur kan je de bezienswaardigheden bekijken. Je kan eventueel ook de klim naar Markovi Kuli op de berg vlak bij de stad maken.

Na Prilep moeten we helaas al terug rijden naar Skopje voor onze vlucht naar huis.

Conclusie

Noord-Macedonië heeft me enorm verrast. Er is nog veel te zien en ontdekken, de mensen zijn enorm vriendelijk en gastvrij en het stikt er nog niet van de toeristen. Bovendien zijn de wegen relatief goed, wat het een plezier maakt om het land met een huurauto te verkennen.

Deze artikels kunnen je ook interesseren