Toledo in beeld

Toledo is de hoofdstad van de Spaanse provincie Castilla-La Mancha, en ligt zo'n 70 kilometer ten zuiden van Madrid. Regelmatige trein- en busverbindingen maken het tot een perfecte daguitstap vanuit Madrid.

Per trein naar Toledo

Ondanks het feit dat het één van de kleinere provinciehoofdsteden is, heeft de stad een rijk gevulde geschiedenis als het religieuze centrum van de Spaanse Kerk tijdens de Middeleeuwen. Vertrekken doe je vanuit het station Madrid-Atocha. Dit is het belangrijkste station voor lange afstand- en hogesnelheidstreinen in Spanje. Elke dag sporen er een achttal rechtstreekse treinen tussen Madrid en Toledo.

Vertrekken doe je vanuit het prachtige station Madrid Atocha

Na een treinrit van zo'n 35 minuutjes kom je toe in het recent volledig gerenoveerde station. Het is volledig in ere hersteld en ademt weer de sfeer van de hoogdagen van Toledo, toen het nog de hoofdstad van Spanje was.

Het station van Toledo werd recent volledig gerenoveerd.

Wie wil kan hier een ticketje kopen voor de toeristenbus die je naar de ingang van de stad brengt. Persoonlijk zou ik dit geld aan iets anders besteden, aangezien de stad slechts een tiental minuutjes wandelen is vanuit het station, en onderweg kan je te voet genieten van de prachtige weidse uitzichten over het landschap.

Het historisch centrum is gelegen bovenop een heuveltop, omwille van het historisch significante belang van de stad. Rond de stad loopt een rivier waardoor de stad mooi hermetisch af te sluiten was. Eenmaal de brug over beklim je via een aantal trappen en wandelpaden de heuvel tot in het hartje van de stad. Wie slecht te been is of dit niet ziet zitten kan met het ticket voor de eerder genoemde toeristenbus wel een lift nemen die je in één keer tot bovenop de berg brengt. But where's the fun in that? 

Al van bij de wandeling van het station richting Toledo merk je de prachtige omgeving waarin de stad gelegen is.
Het historisch centrum is gelegen op een heuveltop.

 

De stad van 3 culturen als UNESCO-werelderfgoed,...

Het Toledo van vandaag is een wirwar aan kleine straatjes, pleintjes en patio's, die de talrijke musea, moskeeën, synagogen en kerken met elkaar verbinden. Het best verken je Toledo te voet, draag wel een paar stevige wandelschoenen want de meeste straten zijn kasseiwegen. Zowat alle bezienswaardigheden bevinden zich in het historische centrum waardoor de wandelafstanden kort zijn. Aan de randen van het centrum heb je vaak pleintjes die uitkijken over de de omgeving, waar je vanuit de hoogte een prachtig overzicht hebt van het landschap rondom de stad.

Toledo heeft enkele prachtige pleinen en is bezaaid met kerken, moskeeën en synagogen.
Typisch Spaans winkelstraatje
Smalle steegjes en trappen maken het grootste deel uit van het stratennetwerk van Toledo

 

Toledo was één van de steden waar Moslims, Joden en Katholieken enkele eeuwen zouden samenleven in een multiculturele en multi-religieuze stad. Bewijs daarvan zijn de talrijke synagoges, kerken en moskeeën die het historisch centurm rijk is. Terwijl je door de stad wandelt doorkruis je de verschillende culturen die naadloos op elkaar aansluiten.

Toledo is een van de weinige steden waar zowel een Joodse, Katholieke als een Islamistische buurt is.

 

...en als ontdekkers van de marsepein

Voor wie genoeg cultuur heeft opgedaan voor één dag is het moment aangebroken om hét streekproduct bij uitstek uit te proberen. Marsepein is er te vinden in alle soorten en maten, en de stad wordt ook toegedicht met de ontdekking ervan, geïnspireerd door het suikergoed van de Moslims in de stad. Marsepein zoals we het vandaag kennen werd in die tijd bereid door de nonnen van het San Clemente-klooster als een goedkope manier om de armen te voeden. Naderhand werd het een echte delicatesse.

Hét streekproduct bij uitstek in Toledo: Marsepein!
Toledo staat bekend om zijn marsepeinen in alle vormen en maten.

Kortom

Toledo is een ideale dagtrip op een mooie zonnige dag.

Toledo is als dagtrip vanuit Madrid een aanrader voor wie ervoor de tijd heeft. Ben je lang genoeg in de regio kan je een bezoek absoluut als to-do aan je lijstje toevoegen. Boek echter best je overnachting in Madrid zelf aangezien de prijzen serieus kunnen oplopen, zeker tijdens weekends of toeristisch drukke periodes. Treintickets boek je best op de website van Renfe en kosten op moment van schrijven € 10,30 voor een enkele reis. Voor meer info over de stad als werelderfgoed kan je terecht op de website van UNESCO.

Deze artikels kunnen je ook interesseren