Morten Kiverijn

5 min leestijd

Ljubljana in beeld

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, verscheen toevallig op mijn radar via een promo van Brussels Airlines. Natuurlijk had ik op sociale media reeds honderden foto’s van het Meer van Bled en het bekende kerkeiland zien passeren, maar zelden foto’s van de Sloveense hoofdstad.
In de IT-wereld zeggen ze dan wel eens “Google is your best friend“, dus ging ik eens op zoek naar meer informatie over deze (althans voor mij) redelijk onbekende stad. Wat bleek? Het leek me best een interessante weekendbestemming. Let's go!

Eerlijk gezegd, steden uit het voormalige Oostblok en Joegoslavië, spreken me altijd wel aan. Het woelige verleden, de mix van culturen, van architecturen, de hedendaagse ontwikkelingen, ... Ik hou er van om zo'n steden te ontdekken en alles op me laten af te komen. Zo dus ook Ljubljana.

Ljubljana: “Never crowded but also never boring“ 

Een spreuk die te lezen valt op de website van de toeristische dienst en niet gelogen is. Ljubljana is één van de kleinste hoofdsteden van Europa met +/- 300.000 inwoners, waarvan 1/5 nog eens studenten zijn. Net zoals andere Oost-Europese steden zie je dat de stad nog in volle expansie is. Her en der verschijnen nieuwe gebouwen tussen de oude, zie je nieuwe hotels en kantoren, ... ja er wordt hard gewerkt aan het imago van deze leuke weekendbestemming binnen Europa.

Dat het een kleine hoofdstad is, kreeg ik nogmaals te horen van de conciërge van het Intercontinental-hotel waar ik verbleef. Hij raadde me steevast aan om de volgende ochtend meteen de bus te nemen naar het meer van Bled of een andere excursie in te plannen. Volgens hem had je de stad zeker op 2 à 3 uur tijd wel gezien. De gemiddelde weekendtoerist zou dat vermoedelijk ook wel verrichten, maar ik dus niet! Ik had reeds een plan! De stad verkennen, architectuur en streetart opzoeken, de alternatieve wijk Metelkova ontdekken, toffe foto's maken, regelmatig een lekker koffietje drinken en goed gaan eten, ... Dat werd mijn weekend.

Wel, ik vind dat ik daar best in geslaagd was en neem je dan ook graag even mee via een fotografisch verslag. Want beelden zeggen meer dan woorden, nietwaar?

Zoals menig toerist startte ik met rond te kuieren in het oude toeristische stadscentrum. Hier vind je naast bezienswaardigheden zoals het Prešernov plein en het oude stadhuis, ook vele cafés, bars en restaurants.

Vrijdagavond startte culinair alvast goed, want op het plein aan de kathedraal vond de eerste editie van Odprta Kuhna 2022 plaats, de wekelijkse streetfood-markt. Dat moest je mij geen tweemaal zeggen. Leuke sfeer, lekker eten en drinken, ... Een aanrader!

Metelkova

De volgende ochtend ben ik na een korte stop aan het centrale station, Metelkova gaan ontdekken. Het is een hippe kunstenaarswijk met graffiti, kunst, enkele bars en nachtclubs, ... en een hostel die in een verlaten gevangenis is gehuisvest. De wijk voelde wat aan als Uzupis (Vilnius) en Christiania (Kopenhagen), maar voor fotografie liefhebbers is het overdag zeker een mooie lokatie.

Na een lekker koffietje gedronken te hebben bij Mariposa Coffee Roasters, ben ik verder gaan kuieren in de kleine straatjes en steegjes van de binnenstad, langsheen mooie gebouwen en de rivier, om dan uiteindelijk bij de bekende “drakenbrug“ uit te komen. De groene draak is van oudsher de symbolische beschermer van de stad.

Het kasteel van Ljubljana

Het beste uitzicht over de stad heb je vanop het kasteel. Je kan de heuvel op wandelen of de kabelbaan nemen. Zeker tijdens het “golden hour“, al dan niet bij een drankje, is een bezoek zeker de moeite. Toegang tot het kasteel en de muren is gratis, voor de uitkijktoren en musea moet je betalen. Meer info: ljubljanskigrad

Even een panorama shot over de oude stad. (klik om te vergroten):

Op de laatste dag, was het idee om eens te gaan wandelen in het Tivolipark. Echter passeerde ik het parlement, het congresplein en de universiteitsbuurt met nog enkele mooie en interessante plekken en gebouwen, waardoor de tijd vloog en het stilaan tijd werd om richting luchthaven te vertrekken.

Conclusie

Het is een leuke kleine stad, die niet concurreert met de meer populaire Europese citytrip-bestemmingen. Het is naar mijns inziens een leuke weekendbestemming of zelfs een ideale tussenstop tijdens een rondreis doorheen Slovenië.

Niettemin begrijp ik de uitspraak van de conciërge van het hotel wel. Kom je enkel voor bezienswaardigheden en musea, dan boek je best een extra excursies, zoals een uitstap naar het meer van Bled.

Ben je zoals mij en wil je de stad ontdekken? Dan heeft ze je toch wel wat te bieden. Ik had namelijk geen tijd meer voor musea, om te gaan kuieren in Tivolipark of nog verder op zoek te gaan naar gebouwen van architect Jože Plečnik.

Toen ik de stad bezocht was het half maart en ze begon pas terug te ontwaken uit haar winterslaap. Volop werden terrassen nog geplaatst, bars in orde gemaakt, kregen de musea en gebouwen nog een opknapbeurt, ... het toeristische seizoen was zeker nog niet gestart.

Kortom ik moet nog eens terug en zal daarbij zeker ook de gastronomie verder gaan ontdekken, want de food scene blijkt best de moeite.

Enkele tips:

Arriveren doe je op wat gerust een regionale luchthaven zou kunnen zijn. Taxi of privévervoer (shuttles) bleken zowat de enige manieren te zijn om de stad vlot te bereiken. Er stopt elk uur nog een autobus, maar deze rijdt niet dadelijk naar de stad. Best even checken met het hotel of zij iets voor je kunnen regelen.

Behalve zondag is het dagelijks (boeren)markt op het marktplein. Best de moeite om eens te passeren. Naast vele standhouders vind je ook enkele eetkraampjes.

Op vrijdagen van eind maart tot eind oktober is er (als het weer het toelaat) op het marktplein voor de kathedraal “Odprta Kuhna“. Je zag al enkele foto's hierboven. De standhouders variëren elke week.

Meer info over de stad: visitljubljana.com
Het kantoor van de toeristische dienst en bijhorende giftshop, vind je centraal in het oude stadscentrum, op de hoek aan Triple Bridge.

Deze artikels kunnen je ook interesseren