Kristof Eyckmans

5 min leestijd

Thanda, een safari met een Zweeds tintje

Thanda Safari is een private game reserve gelegen tussen Swaziland en de wetlands van St-Lucia. Een waar safari paradijs dat eigendom is van de Zweedse miljardair Dan Olofsson. Er zijn slechtere plekken om je volgende investering te plannen.

Om Thanda te bereiken heb je meerdere mogelijkheden. Zo is er de private airstrip vlakbij, of je kan eveneens makkelijk vanuit Durban of Richards Bay met de auto naar het game reserve rijden. Welke optie je ook neemt, het gaat allemaal vrij vlot en het neemt geen ganse dag in beslag om er te geraken, wat zeker niet altijd het geval is met private parken.

Thanda bestaat uit 3 delen: Thanda Safari lodge, Thanda Tented camp en Villa iZulu. De laatste is een privé villa in het midden van het park met zijn eigen personeel, voertuigen, gidsen, … Een perfecte plek voor VIP’s families of kleine groepen die op zoek zijn naar een exclusieve safari ervaring.

Ik verbleef eerst in het Thanda Tented camp en ondanks het feit dat dit de goedkopere optie is, voelde het zeker niet zo aan. Het personeel was behulpzaam en vriendelijk en de tenten hadden zeker een luxueuze flair. Ze zijn zeer ruim en hebben elk een groot terras van waaruit je een prachtig zicht hebt over het park. Het badkamer gedeelte is ruim, proper en praktisch, en kan makkelijk afgesloten worden van het slaap gedeelte. Het algemene gevoel dat je krijgt tijdens je verblijf in deze tenten is er één van absolute rust in het midden van de natuur. ’s Avonds brandt er een gezellig kampvuur dat vlak naast de bar en het restaurant gelegen is. De ideale plek dus om van een welverdiende aperitief te genieten.

Tijdens de dag en tussen de game drives door kan je genieten van de rust in je tent, of kan je naar de waterhole gaan waar geregeld dieren komen drinken terwijl jij toekijkt vanop het terras. Er zijn slechts 15 tenten in het kamp, dus het wordt nooit echt druk. Zelfs niet aan het zwembad dat de nodige afkoeling brengt tijdens de soms zeer warme en vochtige zomerdagen. Ook een ideale plek om wat slaaptekort in te halen, of om dat spannende boek eindelijk uit te lezen.

Na mijn eerste ervaring met Thanda Tented camp, keek ik echt uit naar het tweede deel van mijn verblijf in de Thanda Safari lodge. Deze maakt deel uit van The Leading Hotels of the World, dus mijn verwachtingen waren vrij hoog. Gelukkig heeft Thanda deze kunnen inlossen ondanks dat het weer niet altijd mee werkte. De lodge bestaat uit 9 vrijstaande suites maar je kan deze makkelijk beschouwen als villa’s aangezien ze elk 220 vierkante meter grondoppervlakte beslaan. De decoratie is prachtig en grotendeels in het teken van de Zulu cultuur. Niet toevallig aangezien een groot deel van het park eigendom was van de huidige Zulu koning die het ter beschikking heeft gesteld van de huidige eigenaars. Verder zijn de villa’s voorzien van alle luxe en comfort om van een geweldige safari te kunnen genieten. Zo zijn er de binnen-en buiten douche, vrijstaand bad, ruime living, immens terras, je eigen privé zwembad(je), een open haard die aan beide kanten open is zodat je ervan kan genieten vanuit je living als ook vanuit je bed,…en ga zo maar door.

De luxe stopt echter niet hier. Zo Thanda heeft één van de beste “bush spa’s” in Zuid-Afrika en heeft reeds meerdere prijzen ermee in de wacht gesleept. Ook het hoofdgebouw is zeker de moeite om wat tijd in door te brengen. Het heeft een prachtige wijnkelder waar je heerlijke lokale wijnen kan terugvinden, een sigaar lounge, een business lounge en zelfs een piano voor diegene die zich geroepen voelt om een paar deuntjes te spelen voor al het wild dat rond loopt in het park.

Maar voor diegenen onder ons die geen piano kunnen spelen om de wilde dieren te lokken, zijn er gelukkig nog de game drives. Thanda gebruikt zowel rangers en trackers voor elk voertuig, wat ik persoonlijk steeds als een grote plus beschouw om op die manier meer wild te kunnen zien. En wilde dieren in overvloed in dit park. Gedurende mijn verblijf had ik enkele adembenemende ontmoetingen zoals een troep van 15 leeuwen, een hyena den waar zowel de moeders als de pups hun nieuwsgierigheid niet te baas konden, … Op een avond reden we terug naar de lodge en vonden we een pofadder op de weg. Mijn excuses voor de slechte foto kwaliteit, maar ik was te enthousiast om zowel te kunnen genieten van dit moment, als ook het vast te leggen alvorens de pofadder terug in het hoge gras verdween. En dan was er nog dat moment dat we in het midden van een dicht bebost gedeelte van het park begroet werden door een enorme kudde olifanten. Het zijn zulke dingen die me steeds opnieuw doen verlangen om opnieuw op safari te gaan.

Thanda engageert zich ook in meerdere instandhoudingsprojecten om ervoor te zorgen dat onze kleinkinderen ook nog de kans krijgen om van geweldige safari avonturen te genieten net zoals wij dat nu doen. Aangezien het park gelegen is in een overheersend Zulu gebied, werkt het ook nauw samen met de lokale gemeenschappen om niet alleen jobs te creëren, maar ook een betere toekomst voor de lokale bevolking. Het merendeel van het personeel in het park is afkomstig uit de nabij gelegen dorpen. De socio-economische opleving, en het instant houden van zowel de natuur en cultuur blijft een belangrijk aspect voor Thanda en ze werken er dan ook hard aan om al deze initiatieven verder te zetten.

Dus, wanneer je in het zuid-oosten van Zuid-Afrika bent, en je zoekt naar een unieke safari belevenis, dan moet je zeker Thanda overwegen.

Deze artikels kunnen je ook interesseren