Kristof Eyckmans

6 min leestijd

Marataba Mountain Lodge, een luxueuze eco-lodge

Eco-lodges worden doorgaans beschouwd als een type accommodatie waar je vaak aan comfort moet inboeten in ruil voor een kleinere ecologische voetafdruk. Bij Marataba Mountain lodge is dat helemaal niet aan de orde aangezien je hier helemaal kan opgaan in de luxe en comfort van een prachtige safari lodge terwijl je nog steeds zorg draagt voor de natuur.

Marataba Mountain Lodge is de perfect keuze als je op zoek bent naar een luxueuze safari op een relatief korte afstand van Johannesburg. Het is namelijk zo dat velen die naar zuidelijk Afrika reizen een layover hebben in deze stad, maar er zo weinig mogelijk tijd willen doorbrengen (wat trouwens zonde is zoals je kan lezen in ons Johannesburg artikel) . De lodge is gelegen in het Marakele National Park, op slechts 3 uur rijden van de internationale luchthaven van Johannesburg. Het maakt deel uit van de More portfolio, wat op zich reeds een idee geeft van wat er te wachten staat. De More familie heeft namelijk meerdere lodges verspreid over Zuid-Afrika en behoren tot de beste in hun segment.

Marakele National Park heeft één van de prachtigste safari landschappen in zuidelijk Afrika. Het maakt deel uit van de Waterberg biosfeer dewelke beschermd is door de UNESCO. Het is tevens de enige beschermde savanne biosfeer in de wereld, dus best wel een unieke locatie.

Bij aankomst aan de ingang van het park staat het vriendelijke personeel je reeds op te wachten om je de weg te wijzen naar de Marataba Safari lodge. Dit is de enige andere lodge die in dit deel van het park gelegen is en deze maakt eveneens deel uit van de More portfolio. Het spreekt dan ook voor zich dat de gasten van de twee lodges een enorm groot terrein voor hun alleen hebben wat maakt dat je amper ander voortuigen zal tegen komen op je game drives. De Marataba Safari lodge is iets groter en hier dien je ook je wagen achter te laten (in het geval je niet met het vliegtuig ingevlogen wordt) aangezien je ranger je hier staat op te wachten. Eerst word je natuurlijk verwelkomd met een lekker drankje en dien je de nodige papieren in te vullen. Ondertussen wordt er voor je bagage en wagen gezorgd zodat je dadelijk kan beginnen relaxen. Een paar minuten later zit je in een open jeep met je gids en rij je richting de Marataba Mountain lodge. Onderweg zagen we reeds de eerste dieren wat ons een goede indicatie gaf van wat er nog ging komen.

Bij aankomst aan de lodge valt het prachtige design dadelijk op. Het voelt steeds surrealistisch aan om zo’n luxe te zien in het midden van een natuurpark waar er in de verste verte geen teken van civilisatie te bespeuren valt. Het zou een dagelijkse routine worden maar bij onze aankomst stond het personeel ons op te wachten met de nodige frisse handdoekjes en een drankje. Altijd welkom na een stoffige game drive. Er zijn slechts 5 suites wat maakt dat deze lodge heel intiem en persoonlijk aanvoelt. Kinderen zijn niet toegelaten (in de Safari lodge kan je wel terecht met kinderen) en omdat je nooit met meer dan 10 gasten hier verblijft voelt het aan alsof je deze prachtige plek helemaal voor jezelf hebt.

De suites zijn allen identiek en wat me dadelijk opviel was het feit dat ze perfect in hun omgeving opgaan. Het zicht vanuit de suites is adembenemend en het interieur is in dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Tijdloos maar toch met gebruik van veel natuurlijke materialen zonder aan enige luxe in te boeten. Het enige min punt voor sommigen zou kunnen zijn dat er geen bad aanwezig is, maar persoonlijk maak ik daar zelden gebruik van en vanuit de douche geniet je van hetzelfde prachtige zicht wat het zeker even aangenaam maakt. De minibar is eerder een maxi-bar zoals ze het zelf ook benoemen, en ik kan ze geen ongelijk geven. Alles is inclusief dus je moet zeker niet kijken op een extra glas (of fles) chardonnay of whiskey.

Tussen de game drives door kan je van de rust genieten aan het zwembad of in het lounge salon waar ze in de avond het kampvuur aansteken. Blijf je liever uit de zon dan in de lounge in het hoofdgebouw zeker het overwegen waard, tenzij je natuurlijk liever een middagdutje doet om te compenseren voor die vroege wake-up call. Natuurlijk is er ook nog het culinaire aspect en in de Marataba Mountain lodge komt dit zeker niet op de tweede plaats. Alle maaltijden zijn vers en maken gebruik van heerlijke producten die meestal typisch Zuid-Afrikaans zijn. Ik kon ook echt genieten van de afternoon tea die ze serveren vlak voor je vertrekt op je namiddag game drive. Tip van de dag: de ijs koffie is legendarisch! Net als de slaapmutsjes rond het kampvuur.

Nu we het toch over game drives hebben, er zijn 2 wagens voorzien voor de gasten. Dat wil dus zeggen dat je nooit met meer dan 6 personen op game drive gaat, wat in vele andere lodges zeker niet het geval is. Gedurende ons verblijf was er slechts 1 ander koppel aanwezig dus hadden we de luxe om continu onze eigen ranger en wagen ter beschikking te hebben.

Het wild bestand is groot en het prachtige landschap zorgt voor een dramatische achtergrond. Behalve de big 5 en al de andere dieren kan je ook genieten van een water safari op de “Lady Mara”. Wij gingen alvast een namiddag de waters verkennen en genoten van een prachtige zonsondergang die de bergen een prachtige rode gloed gaf terwijl de nijlpaarden en andere dieren ons nauwkeurig in de gaten hielden. Ondertussen genoten we natuurlijk ook van de traditionele sundowners die het spektakel alleen maar beter maakten.

En dan is er de ultieme safari ervaring, namelijk de luxueuze Thabametsi boomhut. Er is niets dat meer safari schreeuwt dan onder een sterrenhemel slapen terwijl je de geluiden van de Afrikaanse savanne in je opneemt. De More portfolio heeft 4 van deze luxe boomhutten, en één ervan is gelegen in Marataba. Zowel de gasten van de Mountain lodge en de Safari lodge kunnen een nacht hier boeken om de uitzonderlijke ervaring te beleven. De boomhut beschikt over alle comfort, inclusief een prachtige badkamer op de benedenverdieping. Boven is er een immens open dek waar je kan genieten van het zicht 360 graden rondom jou. De imposante bergen vormen een prachtig decor om te aanschouwen vanuit je bed, en eens de nacht valt is het tijd om de prachtige melkwegstelsel te aanschouwen en te genieten van dat extra glaasje. Dit is echt de ultieme safari belevenis. Daarom reeds vooraf mijn excuses voor de hoeveelheid foto's aangezien het echt onmogelijk was om een kleinere selectie te maken.

Mijn verblijf in de Marataba Mountain lodge was de perfecte mini uitstap die ik eerder dit jaar nodig had. Tevens was het mijn eerste ervaring met de bekende More portfolio. Alles was zo goed als perfect, gaande van de service tot de details in het design van de accommodatie, het eten en de algemene ervaring. Het zal dan ook niet de laatste keer zijn dat ik in hun portfolio op zoek ga naar een geschikte trip.

Deze artikels kunnen je ook interesseren