Gelezen: Hygge, de Deense kunst van het leven

Kopenhagen, en bij uitbreiding Scandinavië, is al lang één van mijn favoriete bestemmingen. Meik Wiking is de directeur van het Deense “Happiness Research Institute” en heeft geconcludeerd dat hygge het magische ingredient is wat Denen de gelukkigste mensen op de aarde maakt. Zijn bevindingen schreef hij neer in dit boek.

Het is een publiek geheim dat de bevolking van Scandinavië zich over het algemeen erg gelukkig voelt. Scandinavische landen als Denemarken, IJsland en Noorwegen zijn meestal ook wel terug te vinden bovenaan in de lijstjes van “gelukkigste mensen ter wereld”. In Denemarken gaat men echter nog een stapje verder en heeft men een studiecentrum opgericht met de intrigerende naam “Happiness Research Institute”. Dit centrum heeft als doel om erachter te komen wat mensen nu juist gelukkig maakt.

In Denemarken is de mentaliteit van een gelukkig leven zo sterk verankerd in de samenleving dat men er zelfs een woord voor heeft: hygge. Dit laat zich uitspreken als huu-geh. Het Deense woord hygge is zo’n woord wat zich in de meeste talen niet meteen laat vertalen, maar iets betekent als comfort, warmte, samenzijn. Het best passende woord in de Nederlandse taal is “gezelligheid”.

Doorheen het boek worden verschillende manieren belicht om het gevoel van hygge te bereiken. Dit kan door specifieke activiteiten, het creëeren van een bepaalde sfeer in je huis, of bijvoorbeeld door je te laten verleiden door de Scandinavische keuken. Kortom, zorgen voor quality time voor jezelf, maar ook met vrienden en familie.

https://www.instagram.com/p/CH5ZT6csQ_1/?igshid=mgttv5m82yb0

Het hele boek is prachtig geïllustreerd en cijfermateriaal wordt vaak visueel extra uitgelicht door grafieken en kaarten. Het is dus zeker geen zware lectuur, integendeel het is een eerder luchtig boek om te lezen. De ontwerpstijl van de cover loopt doorheen het hele boek en de prachtige illustraties passen mooi bij het warme, wollige onderwerp. Ondanks het feit dat het boek beschikbaar is als e-book, kan ik toch zeker de papieren versie aanraden. Een e-book blijft toch altijd net iets klinischer dan een écht boek, een stuk minder hygge dus.

Naarmate je vordert in het boek, merk je wel op dat bepaalde patronen steeds lijken terug te komen. Hoewel Hygge je steeds verder meeneemt in de Deense kunst van het leven blijven de concepten steeds dezelfde. Mij bleef soms ook een merkwaardige tweesprong opvallen, namelijk dat het boek soms lijkt geschreven te zijn vanuit het Deense perspectief, maar dan bekeken door een niet-Deen.

Desondanks leest het boek vlot en krijg je als bonus nog enkele heerlijke recepten mee (nuja, wie hygge wil koken moet erbij nemen dat dit veelal hartige, zoete gerechten zijn). Het is een ideale manier om iets van de Scandinavische cultuur op te doen, in afwachting tot we weer fysiek kunnen deelnemen aan alles wat Scandinavië te bieden heeft.

Het boek maakt inmiddels deel uit van een trilogie van de hand van dezelfde auteur. Wie het boek wil aanschaffen, kan de Nederlandstalige versie als een prachtige hardcover bestellen bijvoorbeeld via bol.com, of in het Engels is het boek ook als e-book beschikbaar.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Jumpseat kan een compensatie ontvangen wanneer je deze links gebruikt. Lees hier meer over ons beleid.

Alle foto's: © via unsplash.com

Deze artikels kunnen je ook interesseren