Tim Baelus

4 min leestijd

Expeditie First Class: Petra

Op onze tocht richting Etihad First Apartments vorderen we langzaam maar zeker door Jordanië. Na Aqaba en Wadi Rum is het nu tijd om het iconische Petra te bezoeken.

Na onze nacht in Wadi Rum stapten we meteen in onze huurwagen richting Petra. Petra ligt op ongeveer 1,5u rijden van Wadi Rum, waardoor we rond 11u aankwamen en aan de verkenning van het domein konden beginnen. Met onze Jordan Pass moesten we geen inkom meer betalen.

Petra is groot, zo groot dat het moeilijk is om alles op één dag te zien, laat staan op een halve dag. We moesten dus efficiënt met onze tijd omgaan. Met de route die we gevolgd hebben, zie je alle hoogtepunten, maar je moet wel redelijk stevig doorwandelen. Als wandelen niets voor jou is, dan kan je ter plaatse ook een ezel huren (technisch gezien is de prijs van een ezel inbegrepen in je ticket, maar eigenlijk ga je toch moeten betalen, aangezien je op voorhand over de fooi onderhandelt).

Van de ingang van het domein tot aan de bekende siq is het een heel eind wandelen in de brandende zon, maar eenmaal in de siq, is het aangenaam en koel en kan je genieten van de prachtig gevormde rotsen.

Aan het einde van de siq, kom je bij Al Kazneh, of de treasury, de meest bekende plaats in Petra. Verwacht echter niet dat je er alleen zal zijn, zoals in Indiana Jones.. Dit is logischerwijs de meest drukke en meest gefotografeerde plaats. Je kan beter 's avonds, wanneer je terug naar de uitgang gaat, wat langer de tijd nemen om foto's te nemen of van het uitzicht te genieten. 's Avonds is het er namelijk een pak rustiger en is het licht mooier.

De klassieke route loopt dan verder langs de street of facades, het amfitheater, de zuilenstraat en de grote tempel.

Deze historische sites in het dal van Petra waren voor mij niet de hoogtepunten. Het geeft toch altijd iets meer voldoening wanneer je een fysieke inspanning hebt moeten leveren om een onverwachte ontdekking te doen. We hadden ons niet echt voorbereid op ons bezoek aan Petra. Op goed geluk hebben we de zware klim naar de monastery gemaakt. In de brandende zon is de tocht zeker niet te onderschatten, maar éénmaal boven is het uitzicht geweldig.

Omdat we niet genoeg konden krijgen van het klimmen, besloten we om ook nog een tweede klimtocht richting high place of sacrifice te maken. Ik raad aan om de tocht te beginnen achter de tempel en niet helemaal vooraan achter de treasury. Als je achteraan begint is de tocht veel rustiger. De meeste bezoekers maken de klim vooraan in het domein en gaan dan dezelfde weg terug. Daarmee missen ze een heel aantal prachtige gebouwen die niet meteen in het zicht liggen.

Vanop de high place of sacrifice heb je een fantastisch uitzicht over Petra. Als je hoogtevrees hebt, raad ik wel aan om niet te dicht bij de rand te gaan staan ;) .

Hoewel we na de twee beklimmingen al redelijk moe begonnen te worden, hebben we toch nog tijd genomen om de koninklijke tombes te gaan bekijken. Ondertussen begon het al redelijk laat te worden, waardoor het hier ook redelijk rustig was geworden.

Vooral de schitterende kleuren van de tombes zijn de moeite.

Conclusie

Hoewel Petra redelijk toeristisch is, is het toch een plaats die hoog op je bucketlist moet staan. Bovendien heb je hier als toerist nog een grote vrijheid. Je kan overal in, je kan alles aanraken en je moet moeite doen om de meer afgelegen plaatsen in het domein te ontdekken. Je hebt nog het gevoel om als ontdekkingsreiziger zelf iets te ontdekken, zonder dat overal bewakers op je vingers staan te kijken.

Deze artikels kunnen je ook interesseren