Tim Baelus

5 min leestijd

Expeditie First Class: Holiday Inn Resort Dead Sea

Met Wadi Rum en Petra moeten we zowat de meest stoffige plaatsen in Jordanië bezocht hebben. Hoog tijd dus om een wat minder droge plaats op te zoeken! Helaas is de keuze qua verfrissend water in Jordanië eerder beperkt en moesten we het stellen met het ultrazoute water van de Dode Zee.

Aan hotels geen gebrek aan de Dode Zee in Jordanië. Bovendien vallen de prijzen enorm mee. Heb je het graag zeer luxueus, dan kies je voor het Kempinski hotel, dat ook bekend staat om zijn fantastische spa. Ben je, zoals wij, fan van de IHG hotelketen, dan heb je de keuze tussen Crowne Plaza Dead Sea Resort en Holiday Inn Dead Sea Resort. Wij kozen voor deze laatste, omdat dit met een Points&Cash reservatie enorm goedkoop was (slechts 5000 punten en 70 dollar).

Na de prachtige rit van Petra naar de Dode Zee kwamen we, na wat zoeken, aan bij het Holiday Inn Resort aldaar. Onze auto werd vakkundig voor ons geparkeerd en wij werden vakkundig naar de Elite Check-In desk begeleid, waar we meteen een drankje aangeboden kregen. Zoals gewoonlijk aan Elite Check-In desks, duurde het inchecken weer onnodig lang. Na dit onnodig lang oponthoud, moesten we nog langer wachten, want onze kamer was niet klaar. We waren inderdaad wel iets te vroeg, dus we kunnen het hen niet kwalijk nemen. Tien minuutjes later was onze kamer klaar. Tot onze verrassing werden we geüpgraded naar een suite met zicht op zee. Niet slecht!

De kamer bestond uit een grote slaapkamer en een heel grote woonkamer. De kamer was een pak groter dan wat men vaak als suites verkoopt in Intercontinental hotels (bv. Dusseldorf), waar je een mini woonkamertje met een klein zeteltje krijgt. Wat in deze suite dan weer wat minder was, was de afwerking. Om een of andere reden heb ik de indruk dat resorts altijd wat meer afgeleefd zijn. Komt dit omdat ze harder te lijden hebben onder het publiek van gezinnen met kinderen dan een zakenhotel? Of komt het door het zand en zeewater dat met hopen mee naar binnen komt?

Vanop ons (dubbele) terras, hadden we een prachtig uitzicht over de Dode Zee.

Naast een gastentoilet was er uiteraard ook een volledig uitgeruste badkamer met zowel douche als bad. De douche was zo'n duidelijk voorbeeld van de gebrekkige afwerking, aangezien hij bijna uit de muur viel. Gelukkig was het bad wel in orde. Bovendien kon je in het bad ook douchen. Verder was de badkamer redelijk spartaans ingericht. De shampoo en douchegel was standaard Holiday Inn kwaliteit. Best je eigen producten gebruiken dus.

Tot onze vreugde waren we te weten gekomen dat de minibar in de kamer inbegrepen was in de prijs. Verwacht echter niet dat het feestje op je kamer uit de hand zal lopen (tenzij je hypergevoelig bent voor suiker). Met wat frisdranken, fruitsap, water en chips is de keuze redelijk beperkt. Onderstaande foto toont alles wat er in de minibar zat. Dit mag je wel maal twee doen, want er waren twee minibars in de kamer.

Verder is het hotel een typisch hotel voor gezinsvakanties. Voor de rust en de stilte moet je hier dus niet komen. Wat wel opviel was dat de meeste gezinnen aan één van de verschillende zwembaden bleven. Aan het strand was het veel rustiger en speelde er bovendien geen luide muziek.

De attractie van het hotel is uiteraard het strand en de Dode Zee zelf. Aan het strand is een kleine zone afgebakend waar je mag zwemmen (of beter gezegd, drijven). Misschien lijkt deze zone redelijk klein, en is het een beetje betuttelend om zo'n zone af te bakenen, maar terwijl we daar lagen, hebben we toch een aantal interventies gezien van de dienstdoende redder. Mensen springen in het water zonder te kunnen zwemmen, of willen op hun buik zwemmen en geraken niet meer recht, of stoten zich tegen één van de rotsen die in het water liggen, of geraken hun trouwring kwijt,...

Ook hier weer de tip om 's morgens te gaan. Dan is het heel rustig en kan je zalig genieten van het warme water. De service aan het strand is wel minder goed dan aan het zwembad. Je krijgt gratis flesje drinkwater (en geloof me, die heb je nodig als je een keer kopje onder gaat), maar je moet er wel zelf achter vragen.

Wat je ook zeker moet doen, is jezelf insmeren met Dode Zee modder. Dit zou goed zijn voor de huid. Aanvankelijk zal je misschien een beetje terughoudend zijn, maar je zal al snel zien dat iedereen zich riant met het bruine goedje insmeert.

Uiteraard heb ik dit zelf ook geprobeerd! Tip: smeer de drek niet in je gezicht. Je zal zien dat heel wat mensen dit toch doen, maar van een local hebben we gehoord dat dit eigenlijk niet aan te raden is. Het zout in de modder is niet goed voor de gevoelige huid in je gezicht. Nog een andere tip: smeer niet te veel modder op je zwembroek. Dit krijg je er helaas met wassen niet meer uit :(.

's Avonds zijn we nog in het buffetrestaurant van het hotel gaan eten. Zoals gewoonlijk in buffetrestaurants was het er zeer druk (en ook een massa jengelende kinderen). Bovendien is het relatief duur. De kwaliteit is wel in orde.

Conclusie

Holiday Inn Resort Dead Sea is een ideaal hotel als je goedkoop een nacht aan de Dode Zee wilt doorbrengen (wat mij betreft moet je er ook niet langer blijven, tenzij je er echt van kan genieten om je dagen te laten verwennen in de spa). Blijf je langer, of heb je meer rust en stilte nodig, dan raad ik wel aan om één van de duurdere hotels te nemen.

Deze artikels kunnen je ook interesseren