Tim Baelus

3 min leestijd

Everest Base Camp Trek in beeld

Wie me kent, weet dat ik al eens graag een stapje in de wereld zet. Letterlijk dan. Na twee jaar geleden het Torres del Paine O-Circuit gewandeld te hebben, was het nu tijd voor een zo mogelijk nog grotere klassieker in het trekkingcircuit: de Everest Base Camp trek.

De praktische details van een Everest Base Camp trek, zoals voorbereiding, route, materiaal enzoverder, volgen later nog. Ik wil jullie nu eerst laten meegenieten van de prachtige omgeving en landschappen.

Geen Everest Base Camp trek zonder in Kathmandu te komen, de vuile, lawaaierige en bouwvallige hoofdstad van Nepal. Tussen alle chaos en drukte, zijn gelukkig ook prachtige plekken te ontdekken, zoals de Boudhanath Stupa en Durbar Square.

Een trip naar Nepal is echter niet compleet als je de Himalaya niet van dichterbij bent gaan bekijken. Vanuit Kathmandu zie je de besneeuwde toppen in de verte liggen. Na een paar dagen Kathmandu zal je de lokroep van de zuivere berglucht en de stille valleien niet kunnen weerstaan.

Na één of twee dagen bereik je Namche Bazaar, een van de laatste plaatsen op de tocht die je als een stad kan beschouwen en gelegen in een natuurlijk amfitheater, met de omliggende pieken als toneel.

Vanaf hier gaat het verder omhoog en wandel je door het ene adembenemende landschap na het andere.

Het loont ook enorm de moeite om op je acclimatisatiedagen wat bijkomende wandelingen te maken. Deze zorgen ervoor dat je de hoogte beter kan verdragen en brengen je tot de mooiste uitzichtpunten.

Het doel van de reis blijft uiteraard het Everest Base Camp te bereiken. Het laatste deel van de tocht word je begeleid door een prachtig uitzicht op Pumori, een heel herkenbare piek van 7161m hoog.

Everest Base Camp zelf is niet bepaald indrukwekkend (toch niet in november), maar het is wel heel speciaal om op deze mythische plaats te komen, vooral als je geïnteresseerd bent in de bergsport. Ik raad aan om tijdens je tocht een boek te lezen over een beklimming van de Mount Everest. Zo kan je de betekenis van de plaats beter kaderen.

Naast een bezoek aan Everest Base Camp, is een beklimming van Kala Patthar een must. Vanaf Everest Base Camp, kan je Mount Everest niet zien. Vanaf Kala Patthar, een berg van 5545m hoog, heb je wel een prachtig zicht op de hoogste berg ter wereld.

De Everest Base Camp trek op zich gaat over ongeveer dezelfde weg terug naar beneden als waarlangs je naar boven bent gekomen. Maar geen paniek, de terugweg is niet saai, aangezien de uitzichten helemaal anders zijn (tenzij je heel veel achterom hebt gekeken op de heenweg), met de alomtegenwoordige Ama Dablam als metgezel.

De Everest Base Camp trek kan je perfect combineren met nog een tweede trek, de Gokyo trek. Je kan ofwel over de Cho La Pass doorsteken naar Gokyo, ofwel doe je zoals ons en ga je eerst terug naar beneden, om dan vanaf Phortse de klim naar Gokyo te beginnen.

Net zoals bij Everest Base Camp, heb je in Gokyo het beste uitzicht als je een (zware) klim naar een bergtop doet. Vanop Gokyo Ri heb je een fenomenaal uitzicht over de meren, gletsjers en bergen rond Gokyo.

Aan alle mooie liedjes komt een eind, maar niet zonder een leuke apotheose (voor ons #AVGeeks tenminste). Zowel op de heen- als terugweg vlieg je via Lukla, één van de gevaarlijkste luchthavens ter wereld. Hier hebben we met plezier een halve dag naar de vertrekkende en landende vliegtuigen gestaard.

Deze artikels kunnen je ook interesseren