Jelle Van den Eede

7 min leestijd

Een weekje Santorini

Eind juni bracht ik met mijn vriendin een weekje door op het Griekse eiland Santorini. Een week Santorini leek me echt té veel. Hoe kon je op zo een klein eiland activiteiten vinden voor een week? Toegeven, Santorini stond niet meteen op mijn verlanglijst, maar als compensatie voor het boeken van al mijn impulsieve deals die op het forum verschenen, besloot ik mijn wederhelft een plezier te doen met deze Griekse trip. Ik moet eerlijk toegeven dat ik aangenaam verrast was. Een verslag van onze week in Santorini...

Verblijf en transport

Santorini is gekend voor zijn luxehotels op de 'Caldera' - de kliffen op de rand van het eiland. Die staan volgebouwd met witte huisjes en hotels, zoals je op de onderstaande foto in de verte kan zien. Ik ken geen andere stad die zoveel hotels per vierkante kilometer heeft. Er ééntje uitkiezen was dan ook een hele klus, want ze zien er allemaal geweldig uit.

Op één been kan je niet staan, dus besloten we maar ineens vier hotels uit te kiezen die we echt eens wilden uitproberen. Op 40 minuten rijden met een quad ben je aan de andere kant van het eiland, dus zo erg was die verhuis van hotel naar hotel nu ook weer niet. Het gaf ons ook de kans om elke uithoek van het eiland goed te leren kennen. Zo verbleven we in Karterados, Megalochori, Fira en Exo Gialos.

Karterados

We begonnen onze reis in Karterados. Dit kleine dorpje ligt vlak bij Fira, wat beschouwd kan worden als de (culturele) hoofdstad van het eiland, maar waar ook de prijzen het hoogst liggen. Karterados ligt een vijf minuutjes van Fira en de prijzen zijn er meteen een pak lager. Een slimme keuze voor zij die toch graag dicht bij het centrum willen overnachten, maar geen woekerprijzen willen betalen.

Buiten een paar kleine zaakjes is er in Karterados wel niets te zien. Ik raad het dus enkel echt aan als
je voor een goedkope prijs op een goede locatie wil terechtkomen. Santorini verken je best met een scooter of quad. Een auto is overkill aangezien je nergens sneller dan 40 km/h kan rijden en een quad gewoon veel leuker is. Wij huurden onze quad in Karterados en betaalden zo'n 28 euro per dag, 4 dagen lang. De laatste 3 dagen van onze week ruilden we hem om voor een buggy - kwestie van is wat afwisseling te hebben. De buggy kostte ons 70 euro per dag, maar maakte de verhuis met de koffers wel net iets makkelijker.

Santorini, en zeker Fira, is volgebouwd met verhuurbedrijven. Vergelijk dus zeker de prijzen tussen verschillende handelszaken en betaal niet zomaar zonder wat te onderhandelen. Wij kregen de quad mee aan 'wintertarief' en ook de buggy ging nog eens 20 euro per dag goedkoper omdat we de verhuurder  vertelden over een 'concullega' iets verderop die een lagere prijs aanbood.

Santorini highlights

Google staat vol met 'things to do in Santorini' maar wat wij absoluut de moeite vonden waren:

Nea Kameni Volcanic Park

Dit park is misschien een beetje overroepen. 'Een berg vol met stenen' is een iets correctere beschrijving, maar toch is het de de moeite om het te bezoeken. Elk hotel biedt je deze tour wel aan.

Ze komen je ophalen met een bus, vervolgens brengen ze je naar een boot en heb je activiteiten inbegrepen zoals de beklimming van de "vulkaan", zwemmen in warmwaterbronnen, het bezoeken van Thirasia en uiteindelijk eindigen in Oia voor de zonsondergang.

Thirasia is hier toch wel iets uniek. Het is een eiland van 9 vierkante kilometer en telt 300 inwoners. De boot stopt hier voor een relatief dure lunch (er zijn maar een handvol restaurants dus veel keuze heb je niet) alvorens hij richting Oia vaart. Het zicht vanop deze rots is wel prachtig en je hebt genoeg tijd om het eiland te verkennen of om wat te zonnebaden op de boot of het stand.

Deze tour neemt een volledig dag in beslag. Enkele sfeerbeelden:

Warmwaterbronnen
Nea Kamini vulkaan
Lunch in Thirasia
Thirasia

Zon, zee en strand

Santorini is een eiland en dus omringd door verschillende stranden. We trokken er op uit met de quad en deze twee stranden sprongen er voor ons uit:

Red beach (de naam zegt het zelf): 

En Perissa, waar je de typische jetski, snorkel en parasailers hebt met enkele gezellige strandbars:

Akrotiri lighthouse

Helemaal op het meest zuidwestelijke puntje van het eiland vind je de Akrotiri-vuurtoren. Deze plaats geeft je een mooi zicht op de rand van het eiland. Ideaal voor zonsondergang na een dagje Red Beach en een bezoek te hebben gebracht aan Akrotiri.

Akrotiri lighthouse

Zonsondergangen

Om een mooie zonsondergang te beleven, hoef je niet veel moeite te doen. Santorini heeft prachtige zonsondergangen en dankzij de verschillende restaurants op de 'Caldera' kan je hier, tegen een prijs, van genieten.

Alle blogs raden aan om de sunset van Oia te bekijken omdat je vandaar rechtstreeks zicht hebt op het laatste punt net voor de zon verdwijnt maar letterlijk heel het eiland loopt rond die periode rond in Oia wat het onaangenaam en minder speciaal maakt.

Zoals ik zei: kies voor een restaurant in Fira en geniet van een prachtig zicht en een lekkere Griekse keuken in plaats van een half uur rond te moeten lopen naar een plek waar iedereen opgekropt tegen elkaar zit aan te lopen om die perfecte selfie te kunnen nemen.

Kies voor een restaurant in Fira tijdens zonsondergang

Hotels

Twee hotels waar we verbleven sprongen er echt uit. Athermi Suites en Adamant Suites waren absolute toppers waar we echt enorm van hebben genoten. De prijzen per nacht zijn niet min, zeker in het hoogseizoen, maar de luxe, het zicht en de service maken dit helemaal goed.

Athermi biedt een eigen zwembad aan met een prachtig uitzicht en binnen heb je een prachtig witte kamer met hot tub en open douche.

Adamant suites geeft je een eigen balkon met hot tub en ook hier heb je een prachtig zicht waar je 's morgens van kan genieten met een ontbijt om U tegen te zeggen.

Athermi Suites - private pool villa
Athermi Suits - Ruby villa
Athermi Suites - private pool villa
Athermi Suites - private pool villa met hot tub

Conclusie

Het was niet mijn keuze om naar Santorini te gaan. Santorini doe je toch enkel vanaf een bepaalde leeftijd of als huwelijksreis? Zo dacht ik er alleszins over maar niets is minder waar.

Een week Santorini was helemaal niet te lang en biedt een mooie mix voor elk soort vakantieganger. Je hebt de typische zon, zee, strandplaatsjes, historische sites, kindvriendelijke hotels (die betaalbaar zijn voor iedereen) en de luxehotels (voor zij die net een tikkeltje meer willen uitgeven). Voor de avonturiers is er ook een mogelijkheid om te gaan 'island hoppen'. Zo ga je met een boot van eiland tot eiland en beperk je je niet enkel tot Santorini zelf.

Er zijn genoeg activiteiten om je een week bezig te houden en als je geen nood hebt aan luxehotels is dit best een heel betaalbare vakantiebestemming en biedt het iets anders dan typische zomervakantie richting de Franse rivier of de Costa Brava. Jong of oud, Santorini moet je zeker eens gedaan hebben en hopelijk brengt dit artikel de zin wat naar boven en kan je het op je lijstje van 2017 zetten.

Vanuit Brussel zijn er dagelijks genoeg vluchten met Ryanair, Jetair of Aegan Airlines. Met deze laatste Star Alliance-carrier kan je Santorini misschien bezoeken op weg naar een Gold-status. Vliegen tussen het Griekse vasteland en de eilanden is dikwijls heel goedkoop (vergelijk het met de bus of trein bij ons om de lokale bevolking ter plaatse te krijgen). De tarieven vanuit het buitenland zijn dikwijls veel hoger. Je kan mogelijk aanzienlijke besparingen doen door even een stopover in Athene of Thessaloniki in te plannen. En laat die steden nu ook toevallig een city trip waard zijn...

Sommige hotels op Santorini zijn deel van kleinere hotelketens of marketingsamenwerkingen. Soms volstaat lidmaatschap van het loyaltyprogramma op zich (zonder status) al om allerlei voordelen te krijgen tijdens je verblijf. Meer info vind je op het forum.

Deze artikels kunnen je ook interesseren