Tim Baelus

2 min leestijd

Zagreb in beeld

Omdat we zelf vaak liever lui dan moe zijn en we na een lange dag vaak niet de energie hebben om hele reisverslagen te lezen, laat staan te schrijven, lanceren we vandaag een nieuw concept, waarbij we een bestemming in beeld brengen, waar we zelf van genoten hebben. Hier een daar een klein woordje duiding, meer moet dat niet zijn. We beginnen met het wat genegeerde Zagreb, dat in Kroatië moet opboksen tegen de prachtige kuststreek en steden als Dubrovnik en Split. Brussels Airlines lanceerde dit najaar vluchten naar de Kroatische hoofdstad. Een fantastische promotie was genoeg om ons over de streep te trekken en zelf eens te gaan kijken.

Jammer genoeg zat het weer een groot deel van ons verblijf niet echt mee. Maar ook als het regent, kan je in Zagreb heel wat doen. Aangezien de Dolac-markt vol rode parasollen staat, word je er amper nat. Ideaal ook om goedkoop heerlijk verse groenten en fruit te kopen.

Net zoals in de meeste steden, loont het de moeite om eens een kerk binnen te wandelen. De Sint-Stefanuskathedraal is al een tijdje in renovatie, maar zal langs buiten nooit zo mooi zijn als die andere kerk, die zo typisch is voor Zagreb,

de Sint-Marcuskerk, die je makkelijk kan herkennen door de kenmerkende dakpannen en de wapenschilden van de stad Zagreb, Kroatië en de regio's Dalmatië en Slavonië. Vanop de nabijgelegen Lotrscaktoren, van waar dagelijks om 12u een kanonschot klinkt, heb je trouwens een prachtig uitzicht over de kerk en de stad.

Het Jelacicplein, pal in het midden van de stad vormt een ideale locatie om even te pauzeren en vanop een terrasje wat naar de mensen te kijken.

Vanop het terras van het Aida-café kan je het hele plein overschouwen en ondertussen genieten van een heerlijk taartje en een koffie.

Eén van de bekendste musea van Zagreb is het Museum of Broken Relationships. Gewone mensen doneren spullen aan het museum die voor hen symbool staan voor een gebroken relatie. Een tekstje bij het voorwerp vertelt het vaak pakkende verhaal.

Maar niet enkel binnen in de musea vind je kunst. De street art scene in de Kroatische hoofdstad is zeer levendig, wat zich in het straatbeeld duidelijk laat merken. Naast de Branimirova-muur, een muur van zo'n 500m lang, volgeschilderd met graffiti, sommige al origineler dan de andere, vind je op verschillende plaatsen in de stad spectaculaire kunstwerken,

zoals deze waterval,

of deze walvis.

Zagreb is ook een verrassend groene stad. Tal van parken, uiteraard voorzien van bombastische monumenten, fleuren de stad op. Het is er heerlijk vertoeven bij mooi weer.

Conclusie

Zagreb is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een citytrip, maar dat is volledig onterecht. We waren zelf aangenaam verrast door wat Zagreb te bieden heeft, zowel overdag als 's nachts ;)

Deze artikels kunnen je ook interesseren