Tim Baelus

4 min leestijd

Status matchen: onbeperkt status, zonder te vliegen?

Een hoge status bij een luchtvaartmaatschappij of alliantie (Star Alliance, OneWorld of Skyteam) biedt je heel wat voordelen. Je krijgt toegang tot de lounges, je kan extra bagage meenemen, je krijgt een speciale 'fast track'-rij bij de veiligheidscontrole, je spaart sneller mijlen,... Niet verwonderlijk dus dat veel reizigers er alles aan doen om status te krijgen of te behouden.

Zoals we uitlegden kan je via het Miles+Bonus-programma van Aegean Airlines (A3) redelijk snel de Star Alliance Gold-status behalen. Naast de klassieke voordelen voor Star Alliance Gold-leden, kan deze status nog een aantal andere deuren openen. Luchtvaartmaatschappijen bieden namelijk regelmatig 'status match'-promoties aan, waarbij ze je een equivalente status geven als je het bewijs kan leveren dat je een bepaalde status bij een concurrent hebt. Uiteraard willen ze daarmee de klanten die vaak vliegen (en dus veel opbrengen) weglokken bij de concurrentie. In theorie kan je, eenmaal je status hebt, blijven matchen.

De laatste tijd zijn er een heel aantal status match-promoties. Hier volgt een kort overzicht van mijn ervaringen. Goed om te weten is dat ik, voordat ik aan het matchen ben gegaan, enkel de Star Alliance Gold-status had via Aegean Airlines. Mijn status vervalt op 26 januari 2016 en ik heb me dit jaar niet kunnen herkwalificeren voor volgend jaar. De laatste weken heb ik volgende matches uitgeprobeerd:

Alitalia - Freccia Alata

Op 8 september heb ik me lid gemaakt van het getrouwheidsprogramma van Alitalia (AZ), Millemiglia. Diezelfde dag heb ik een scan van mijn Aegean Gold-kaart doorgemaild naar statusmatchmillemiglia@alitalia.com met de vraag om mijn Aegean-status te matchen naar het Millemiglia-equivalent. Op 25 september kreeg ik het positieve bericht dat ik toegelaten werd tot de Freccia Alata Club, wat gelijkstaat met Skyteam Elite Plus en me toegang geeft tot de Skyteam lounges. De status is slechts geldig tot 31 maart 2016. Ik vlieg bijna nooit met Skyteam, maar toevallig moet ik binnenkort een vlucht nemen waar Skyteam de enige optie was. Deze status komt dus goed van pas.

Airberlin - Topbonus

Airberlin (AB; net zoals Alitalia voor een deel eigendom van Etihad) biedt een status match aan voor elite-leden van andere allianties. Je kan bij deze promotie niet binnen dezelfde alliantie matchen. Het is dus belangrijk dat je de status match aanvraagt vanuit een andere alliantie dan OneWorld. Via deze link leggen ze je uit wat je moet doen.

Zoals je kan lezen is de promotie enkel gericht op Duitsers, Zwiters en Oostenrijkers. Ik heb een Duits adres opgegeven bij de aanmelding voor hun programma Topbonus. Op 5 september heb ik een mail gestuurd met de scan van mijn Aegean Gold-kaart en op 9 september zat het goede nieuws dat mijn aanvraag werd goedgekeurd al in mijn mailbox. Tot op heden heb ik nog geen gouden kaart (OneWorld Sapphire) ontvangen, wat uiteraard niet verwonderlijk is met een Duits adres. De status is geldig tot eind oktober 2016.

Turkish Airlines - Miles & Smiles

Aangezien mijn Star Alliance Gold-status bij Aegean Airlines begin 2016 vervalt, moet ik ook binnen Star Alliance een programma vinden dat me wilt matchen. Turkish Airlines (TK) biedt al lange tijd status matches aan met zijn Miles&Smiles-programma, maar de resultaten zijn gemengd. Op veel aanvragen komt helemaal geen antwoord, terwijl het bij andere aanvragen redelijk vlot gaat.

Tegenwoordig lijkt de beste manier om succes te hebben, je aanvraag te doen via het volgende contactformulier. Kies in het contactformulier voor "Miles&Smiles Programme", vervolgens "Request" en daarna "Membership Processing". Voeg een PDF van je huidige gouden kaart toe en liefst ook een overzicht van de recente transacties van je frequent flyer account. Verder kan je niets doen, buiten afwachten. Ik ben nu een dikke week aan het wachten en tot op heden nog geen resultaat.

Avianca Brasil - Amigo

Het nieuwste lid van Star Alliance, Avianca Brasil (O6), heeft ook een promotie waarbij je een status match kan vragen. Net als een aantal forumleden, heb ik ook hier mijn kans gewaagd. Tot op heden nog geen antwoord, maar de voorwaarden melden dat, als je aanvraag wordt goedgekeurd, de status ten laatste 30 dagen na het einde van de promotie geactiveerd zal worden. De promotie loopt tot en met 30 november 2015, dus ik reken er op dat ik tot eind december ga moeten wachten. (UPDATE 25/11/2015: ondertussen bevestiging gekregen dat mijn status verhoogd is naar Diamond, het hoogste statusniveau bij Amigo)

Conclusie

Status matchen kan er voor zorgen dat je elite-status verkrijgt bij luchtvaartmaatschappijen waar je niet (of minder) mee vliegt. Dit kan handig zijn als je toch eens een vlucht moet nemen buiten je favoriete alliantie. Verder kan je die nieuw verworven status op zijn beurt weer gebruiken om te matchen bij andere programma's. Als je het een beetje handig aanpakt, hoef je helemaal niet veel te vliegen om voor langere tijd van de voordelen te kunnen genieten.

Heb je zelf al een status match gedaan, of heb je nog tips voor andere programma's die status matches aanbieden? Laat het ons weten in de comments!

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren