Wim Borgers

10 min leestijd

Miles & More Basics - Uitzonderlijke awards

In de vorige artikels van deze reeks bespraken we uitgebreid de theorie van Miles & More-awards. Tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. We geven jullie enkele voorbeelden van leuke, creatieve en/of geoptimaliseerde awards.

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Waar kan ik naartoe?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke awards

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Haal alles eruit wat erin zit...

Er zijn heel wat mogelijkheden binnen het Miles & More-programma dankzij de uitgebreide routeringsregels en de enorme hoeveelheid bestemmingen. Daarboven komt nog dat een aantal airlines binnen Star Alliance gekend zijn voor de kwaliteit van hun product en service.

Probeer dan ook alles uit je award ticket te halen wat er in zit. Alleen zo haal je het grootste voordeel uit je gespaarde mijlen. Vlieg naar verre bestemmingen, bezoek meerdere delen van een continent (dankzij stopovers en open jaws), vlieg in de luxueuzere cabines, ...

We geven je enkele extra tips en voorbeelden ter inspiratie!

1. Stijl

Zoek je pure kwaliteit op? Enkele airlines binnen Star Alliance zijn echt gekend voor hun Business en First Class cabines en service.

Singapore Airlines - Business Class

Kijk voor vluchten op Singapore Airlines (SQ), Lufthansa (LH), Swiss (LX), Austrian (OS), Thai (TG) en zelfs EVA Air (BR). Brussels Airlines (SN) heeft volgens een aantal bloggers ook best een goed intercontinentaal business class product en kan je zeker ook in je lijstje opnemen. Maak het extra speciaal en zoek naar vluchten met de A380 of B747-8. (Kijk voor de speciale regels rond sommige van deze airlines ook naar het laatste artikel van deze reeks.)

2. Awards in elkaar weven (nesting awards)

Zeker als je trip twee of meer regio's aandoet, loont het de moeite om de award chart aandachtig te bestuderen en de 'sweet spots' op te zoeken. Soms is het interessanter om twee two-region awards te combineren. Of combineer een two-region en domestic award.

Wat zijn dan de voordelen?

 • Soms is de combinatie van twee awards goedkoper dan één enkele three-region award.

 • Je hebt met twee two-region awards een totaal van 6 segmenten per richting, in plaats van de 4 segmenten van een three-region award. Dat geeft je de mogelijkheid om extra segmenten te boeken en zo speciale routes of vliegtuigen te nemen.

 • Tot slot kan je het eindpunt van de eerste award ook als een extra stopover zien, zeker als je op het einde van die eerste award een open jaw neemt. Je hebt dan in totaal zes stopovers (2 stopovers eerste award + 2 stopovers tweede award + open jaw op het einde van je eerste award met twee de facto stopovers).

Voorbeeld

Vanuit Europa zijn Hawaii en Oceanië zowat de verste bestemmingen die je kan aandoen. Door de afstand en het lange vliegen zijn dit typisch bestemmingen die je niet zo makkelijk bezoekt. Als je ze met enkele tussenstops in Business of First Class kan aanvliegen, kan het echter de reis van je leven worden.

Beachwalk op Maui, HI (USA)

De eenvoudigste manier om bijvoorbeeld Hawaii te bereiken is een three-region award boeken. Deze award staat je vier segmenten in elke richting en twee stopovers in de transitregio of bestemmingsregio toe. Er zijn rechtstreekse vluchten van Europa naar de Westkust van Noord-Amerika. Je hebt dan maar één tussenstop op weg naar Hawaii, en dat lijkt op het eerste zicht de optimale route.

Het zou echter zonde zijn om het Noord-Amerikaanse continent zomaar over te slaan: New York, Boston, Chicago, Washington, Toronto, Montreal, Québec, ... in het oosten, en Los Angeles, San Diego, San Fransisco, Seatlle, Vancouver, ... in het westen. Kortom, er is zoveel te ontdekken en dan zijn twee stopovers (eentje in het heengaan en eentje op de terugweg) gewoon niet genoeg...

Daarom is het beter om deze reis te boeken met... twee two-region-awards die je in elkaar weeft. Buiten de extra flexibilieit is het ook goedkoper. Bijvoorbeeld in Business Class:

 • Europe - North-America:105.000 mijlen

 • North-America - Hawaii: 70.000 mijlen
  => Totaal: 175.000 mijlen in plaats van 185.000 mijlen voor een gewone three-region award, een besparing van 10.000 mijlen!

Je kan je trip dus uitbreiden met extra bestemmingen en toch goedkoper uitkomen.

Sterker nog... je kan dit nog extra leuk maken!

Lufthansa Business Class Cabin

Maak bij je vertrek naar Hawaii meteen een kleine omweg langs Frankfurt. Lufthansa vliegt immers met nieuwe Business Class cabines op de legendarische Boeing 747-8i van Frankfurt (FRA) naar Washington, DC (IAD). (Vlieg je in First Class, dan passeer je de First Class Terminal.)

Wil je de Boeing 787 Dreamliner eens proberen? Neem dan een segment tussen Houston (IAH) en Los Angeles (LAX) of San Francisco (SFO) met United Airlines (UA), of tussen Toronto (YYZ) en Vancouver (YVR) met Air Canada (AC). Andere mogelijk routes vind je op deze site.

Plan New York in als je laatste stopover. Na het bezoeken van deze bruisende stad is het immers tijd voor een extraatje... Singapore Airlines voert een fifth freedom flight uit tussen New York (JFK) en Frankfurt (FRA)... met een A380. Dat kan je niet laten liggen. De kwaliteit van Singapore Airlines is bekend, en op de A380 vliegen maakt het helemaal leuk!

Mogelijke route

Gebruik makend van twee ineengevlochten awards zou je volgende routing kunnen vliegen:

Op Award 1:

Brussel-Frankfurt-Washinton, DC (BRU-FRA-IAD, deels met B747-8)
Stopover in Washington, DC
Washington, DC-Vancouver, BC (IAD-YVR)

Overschakelen naar Award 2:

Vancouver-Honolulu (YVR-HNL)
Open Jaw en aparte, betalende binnenlandse vlucht naar Maui, HI (OGG)
Maui-San Francisco-Houston-Miami (OGG-SFO-IAH-MIA, het segment SFO-IAH met Dreamliner)

En we keren weer naar Europa met vluchten op Award 1:

Open Jaw door te vertrekken vanuit Miami (MIA)
MIA-EWR
Stopover 2 van award 1
JFK-FRA-BRU (Segment JFK-FRA met A380)

Miles & More - Award Trip Hawaii

Hiermee vlieg je zowel met Lufthansa 747-8i en Singapore Airlines A380 over de Atlantische oceaan. Binnen Noord-Amerika zijn de airlines minder exclusief, maar je vliegt wel op de Dreamliner. In totaal 6 steden en bijna 19.500 gevlogen mijlen. (Of, kies voor één two-region-award en boek aparte vluchten naar de bestemmingen die je wil bezoeken.)

Kortom, let goed op en bereken de optimale manier om op je locatie te geraken!

Als je op weg naar de Caraïben of Centraal-Amerika in Noord-Amerika zou willen halt houden, loont het ook om twee two-region awards te combineren. De besparing is dan zelfs nog iets groter.

3. Minimale brandstoftoeslagen combineren met maximale afstanden

Enkele airline partners van Miles & More rekenen géén of minder fuel surcharges aan. Vluchten met Polish LOT via Warsaw zijn voor passagiers in de Benelux best haalbaar. In Noord-Amerika rekent United ook geen extra kosten aan. Een goed voorbeeld van een two-region award zonder brandstoftoeslagen kon je al in deel 4 van deze reeks vinden: BRU-WAW-NYC-YVR en SFO-ORD-WAW-BRU.

LOT Polish Airlines - Business Class Cabin

Vluchten tussen de US en Zuid-Amerika hebben vaak ook geen fuel surcharges. Ook tickets voor vluchten die vertrekken vanuit Brazilië mogen wettelijk geen brandstoftoeslagen bevatten. Met genoeg mijlen voor een three-region-award kan je dus behoorlijke afstanden afleggen zonder brandstoftoeslagen, als je de juiste regio's en carriers uitkiest.

Zo kan je opnieuw met LOT vertrekken vanuit Brussel (BRU) en via Warsaw (WAW) naar New York (JFK) vliegen. Daar kan je een stopover inplannen en enkele dagen later met United vertrekken vanuit EWR naar São Paulo (GRU) in Brazilië. De terugvlucht naar Brussel (BRU) is mogelijk met Lufthansa via München (MUC) of Frankfurt (FRA).

Miles & More - Award Trip São Paolo

 

Het resultaat is een trip van meer dan 16.000 mijl (26.000 km) met een minimum aan extra kosten, Ik berekende deze trip op lukrake data en zag volgende kosten voor een trip in Business Class:

 • BRU-WAW-JFK met LOT: 221,83 EUR

 • EWR-GRU met UA: +/- 20 EUR

 • GRU-MUC-BRU: +/- 50 EUR

... of ongeveer een 300 EUR aan kosten voor een extra lange trip over drie continenten! En uiteraard kan je ook deze trip nog uitbreiden met stopovers en open jaws.

4. First Class reizen met weinig mijlen

Heb je niet zo heel veel mijlen, maar wil je toch eens een First Class experience, dan kan je een domestic of one-way award boeken in First Class.

Domestic

Zelfs binnen een regio zijn er vaak leuke First Class vluchten mogelijk. Binnen Europa heeft dit misschien weinig zin, maar binnen grotere continenten is het zeker een optie. In enkele grotere landen (zoals de USA of Canada) kan je First Class vliegen op een domestic award voor 50.000 mijlen retour, of 25.000 mijlen one-way (april 2015).

One-way

Heb je voldoende mijlen voor een one-way award, dan kan je bijvoorbeeld vanuit Europa vertrekken met een tussenstop in de First Class Terminal (FCT) Frankfurt. Vele frequent flyers zien dat eigenlijk al als een bestemming op zich. :-) En er is keuze te over aan verre vluchten met uitstekende maatschappijen naar exotische en bekende locaties.

Via Frankfurt kan je bijvoorbeeld met Lufthansa (LH) in First Class naar Singapore. Om mijlen te besparen kan je dit dus boeken als een one-way, en terugkomen in Business of Economy (eventueel betalend).

De minste mijlen voor First Class-vluchten vanuit Europa betaal je voor vluchten naar het Midden-Oosten en Noord- en Centraal-Afrika.

Lufthansa 747-8 cockpit vanuit vogelperspectief

 

5. Exotisch

De Malediven zijn één van die exotische bestemmingen waar iedereen al van gehoord heeft. Alleen is het meestal niet makkelijk om er ook naartoe te reizen. De afstand is groot, en de kosten vaak ook. Dankzij Miles & More komt de bestemming binnen handbereik.

Star Alliance-partner Turkish Airlines (TK) vliegt van Brussel (BRU) naar Male (MLE) met een tussenstop in Istanbul (IST). De lounge daar is één van de grootste in de wereld waardoor je je bij de tussenstop zeker niet verveelt.

Op het eerste zicht zou je denken dat dit duur is, maar het valt nogal mee. Turkije behoort voor Miles & More immers tot de regio Europa. Je kan dus naar de Malediven met een two-region award, ondanks de grote afstand.

Austrian Airlines - DO & CO Catering

Ook partner Austrian Airlines, bekend voor zijn DO & CO catering aan boord, doet Male aan in het zomerseizoen. Je kan via Wenen (VIE) comfortabel in één van de betere Business Class-producten vliegen. Of, als alternatief kan je nog gebruik maken van vrije segmenten en terugvliegen met Austrian via Sri Lanka.

Miles & More - Award Trip Maledives

 

Tot slot kan het ook met Singapore Airlines, maar dan doe je een extra regio aan, wat extra mijlen kost.

6. Round-the-World

Het staat een beetje verborgen op de award chart, maar ook een round-the-world trip behoort tot de mogelijkheden, al vereist dit een behoorlijke spaarpot aan mijlen. Je leest er meer over op de Miles & More-website.

7. Promo's

We vermeldden het al in eerdere artikels: zoek eventueel naar de Mileage Bargains (Meilenschnäppchen) en Fly Smart Awards.

Miles & More - Meilenschnaeppchen Website

Conclusie

Het maximum uit je award halen vergt een klein beetje planning en onderzoek. Zoek de sweet spots in de Award Chart en combineer verschillende vormen van tickets (betalend, domestic) om het maximum uit je mijlen te halen. Vlieg eens met een speciaal toestel, maar vergeet niet het allerbelangrijkste... geniet ook van de bestemmingen en maak er de trip van je leven van.

In de volgende delen van deze serie geven we je nog enkele optimale redemptions mee.

Deze artikels kunnen je ook interesseren