Wim Borgers

8 min leestijd

Miles & More Basics - Introductie

In deze reeks bekijken we Miles & More, het loyalty programma van Brussels Airlines en de Lufthansa-groep. Hoe verdien je mijlen? En wat kan je er mee doen? Welke voordelen biedt het programma?

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Wat kan ik er mee?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke bestemmingen

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Inleiding

Miles & More (M&M) is één van de grootste getrouwheidsprogramma's in de luchtvaartwereld en het grootste van Europa. Dit frequent flyer programma (FFP) maakt deel uit van de Lufthansa-groep, waartoe ook Brussels Airlines behoort. Het werd opgestart in 1993 en er zijn ondertussen 25 miljoen reizigers lid van het programma. Sinds kort is het een apart bedrijf binnen Lufthansa.

Indien je je registreert op www.miles-and-more.com kan je bij vluchten van de Lufthansa-groep en haar Star Alliance partners mijlen verdienen. Deze mijlen kan je gebruiken om gratis* vliegtickets te boeken.

* Bij M&M award tickets moet je wel nog taxen, brandstoftoeslagen en service kosten betalen, deze kunnen oplopen tot 700 euro per ticket.

Screenshot Miles

Moet ik lid worden van Miles & More als ik mijlen wil sparen bij Brussels Airlines?

Nee. Indien je veel met Brussels Airlines, Lufthansa of andere Star Alliance-luchtvaartmaatschappijen vliegt, kan je kiezen om je bij één of meerdere van de verschillende programma's aan te sluiten. Mijlen kan je binnen het gekozen programma verdienen op alle partners binnen Star Alliance (en zelfs enkele daarbuiten), en daar ook weer gebruiken.

Kortom, net zoals er verschillende merken warenhuizen zijn, kan je dus shoppen tussen FFP's en dat programma kiezen dat je het meeste voordelen biedt. Je kan de verschillende mijlen van de verschillende programma's zien als verschillende valuta. Je kan met je eigen mijlen (b.v. Miles & More) boekingen doen bij andere airlines (b.v. United), maar je kan de mijlen van een programma niet omwisselen in mijlen van een ander programma (er is geen 'wisselkoers').

Airlines reserveren soms wel bepaalde voordelen of plaatsen voor de leden van hun eigen programma's. Zo kan je pas 14 dagen voor vertrek First Class seats van Lufthansa vluchten boeken met mijlen uit MileagePlus van United. Dat kan een reden zijn om wel of net niet voor een bepaald programma te kiezen.

Welke airlines zijn partner van Miles & More?

Miles & More is, zoals gezegd, het getrouwheidsprogramma van de Lufthansa-groep:

En daarnaast gebruiken ook volgende partners Miles & More als hun hoofdprogramma:

Je kan ook Miles & More mijlen verdienen bij:

Lufthansa Senator Lounge

Status en Award Miles

Miles & More kent drie soorten mijlen:

 • Status miles kan je enkel verzamelen door te vliegen. Het aantal status miles dat je verzamelt binnen één kalenderjaar bepaalt welke status je in het programma krijgt. Elk statusniveau komt met een aantal reisvoordelen.

 • Award miles verdien je met vluchten of met promoties van partners van Miles & More. Ze kunnen ingeruild worden voor goederen (LH WorldShop) of diensten (vluchten, upgrades, ...).

 • HON Circle miles zijn speciale statusmijlen die je verdient als je (betalend) in Business of First Class vliegt op vluchten van de LH-groep (zie ook statusniveaus).

In de meeste gevallen spaar je bij Miles & More evenveel statusmijlen als awardmijlen. Enkel voor vluchten bij partners buiten Star Alliance verdien je géén statusmijlen (maar wel awardmijlen).

Op het einde van het kalenderjaar vervallen de statusmijlen en begint de teller weer opnieuw te lopen voor de status van het volgende kalenderjaar. HON Circle Members (hoogste niveau) hebben twee jaar om hun quota van HON Circle miles te halen.

Voor leden zonder status vervallen de awardmijlen 36 maanden na de datum waarop ze verdiend werden. (In realiteit is dat op het einde van het kwartaal waarin ze zouden vervallen.) Heb je een Miles & More kredietkaart? Dan blokkeer je het vervallen van awardmijlen zolang je de kaart hebt en gebruikt. Daarna vervallen ze op het einde van het eerstvolgende kwartaal indien ze ouder zijn dan 36 maanden.

Ook als je jonger dan 18 jaar bent en deelneemt aan het JetFriends programma, vervallen je mijlen niet. Vanaf je 18de verjaardag begint dan de normale termijn van 36 maanden te lopen.

First Class Cabin

Hoeveel mijlen verdien ik door te vliegen?

Fare Class / Booking Code

Jammer genoeg is het al lang niet meer zo dat elke gevlogen mijl ook recht heeft op een equivalente statusmijl. Afhankelijk van de kostprijs van je ticket (en bijhorende fare class / booking code) verdien je helemaal geen, weinig of veel mijlen. Deze earning rates verschillen dus van ticket tot ticket. Veel OTA's en airlines publiceren de code voor de fare class bij het zoeken naar vluchten of bij het boeken.

Geeft je boekingssite de code niet op, zoek dan in ITA Matrix naar je vlucht en probeer zo je booking code te zoeken:

Detail van de booking class in ITA Matrix

Carrier

Maar niet elke airline geeft evenveel mijlen voor dezelfde fare class. Binnen Star Alliance is de regel dat de mijlen die je verdient altijd afkomstig zijn van de operating carrier, of de maatschappij die de vlucht effectief uitvoert. Dat is niet noodzakelijk de airline waar je ticket gekocht werd (marketing carrier).

Stel, je boekt een vlucht bij Brussels Airlines van Brussel naar New York. Het aangegeven vluchtnummer begint met de airline code SN van Brussels Airlines. Die vlucht wordt echter uitgevoerd door een partner, United Airlines (met code UA). Dat is mogelijk indien SN en UA afspreken om elkaars seats te verkopen in een codeshare agreement. In dat geval verdien je de Miles & More mijlen die United je geeft voor vluchten binnen de geboekte fare class.

Je kan op de Miles & More website opzoeken hoeveel mijlen je verdient voor je vlucht. Ook de Mileage Calculator kan je helpen.

Ben je de afgelopen zes maanden vergeten mijlen te sparen voor een vlucht? Dan kan je bij Miles & More een claim indienen om deze vluchten toch nog op je nieuwe Miles & More account te plaatsen.

Zijn er nog manieren om award miles te verdienen?

De lijst met Miles & More partners is héél lang. Alle belangrijke hotelketens, en autoverhuurbedrijven zijn partner. Daarnaast zijn er nog korte samenwerkingsverbanden. Zo deelde The Economist onlangs nog mijlen uit bij een abonnement op het tijdschrift. Maar ook een bank deed dit bij het openen van een rekening.

In deel twee van deze reeks leggen we je uit hoe je ook met dagelijkse aankopen mijlen kan sparen dankzij een Miles & More-kredietkaart.

Frequent Flyer Status

Trouwe klanten van Miles & More en de Lufthansa-groep worden beloond met extra voordelen tijdens het reizen. Verdien je veel statusmijlen, dan krijg je een status. Miles & More kent volgende niveaus:

 1. Gewone Miles & More leden (geen status)

 2. Frequent Travellers (FTL), vanaf 35.000 statusmijlen per kalenderjaar (of mits een promo vanaf 30 segmenten)

 3. Senator (SEN), vanaf 100.000 statusmijlen per kalenderjaar

 4. HON Circle lid (HON), vanaf 600.000 HON Circle miles over een periode van twee opeenvolgende kalenderjaren

De website van Miles & More bevat een heel goede overzichtstabel waarmee je makkelijk de verschillende statussen kan vergelijken.

Kort samengevat:

 • Frequent Traveller (FTL) leden hebben toegang tot de Lufthansa Business lounges (maar niet tot die van andere airlines), en kunnen de Business Class check-in gebruiken van LH-groep vluchten. Ze mogen iets meer bagage meenemen en krijgen extra mijlen.

 • Senators (SEN) hebben toegang tot de iets betere Senator lounges. Zij hebben ook de Star Alliance Gold status, waardoor ze ook de lounges van andere airlines mogen gebruiken. Ook hier zijn er extra mijlen, en de reisgezel van een Senator lid moet 50% minder award miles betalen voor een awardvlucht. Bovendien kunnen zij twee vluchten (segmenten) upgraden naar een hogere klasse.

 • HON Circle members krijgen toegang tot de HON Circle, First Class lounges en First Class Terminal van Lufthansa. Zij hebben de hoogste prioriteit en krijgen een voorkeursbehandeling. Zes vluchten mogen in een klasse hoger gevlogen worden dan geboekt.

Op vele goedkope economy vluchten van de LH-groep verdien je geen of slechts heel weinig mijlen. Daardoor zijn de statusniveaus van Miles & More vrijwel exclusief toegankelijk voor échte (meestal zakelijke) veelvliegers of voor Business en First Class klanten. De HON Circle is voor 'amateurs' onbereikbaar. De HON Circle leden in België zijn naar het schijnt op één hand te tellen.

Miles & More doet meestal wel een promotie waarbij je met 30 segmenten per kalenderjaar ook de FTL status krijgt. Ook leden van de Lufthansa Oil & Energy Club hebben automatisch toegang tot deze status.

Krijg statusvoordelen indien je werkt in de energiesector

Conclusie

Miles & More is een heel uitgebreid programma met enorme mogelijkheden. In het volgende deel van deze reeks bespreken we hoe je met je dagelijkse aankopen ook mijlen kan verdienen, dankzij de Brussels Airlines-kredietkaarten.

Vanaf deel drie leggen we je uit wat je met deze mijlen kan doen.

Heb je nu al vragen over Miles & More? Stel ze dan in ons forum.

Deze artikels kunnen je ook interesseren