Wim Borgers

12 min leestijd

Star Alliance Gold met Aegean

De Star Alliance Gold-status wordt gegeven aan de echte veelvliegers van de alliantie. Alle luchtvaartmaatschappijen van de alliantie erkennen deze status en geven de Gold-leden voordelen bij het reizen: relaxen in lounges, gratis bagage, voorrang bij het boarden, ... Maar wat als we je vertelden dat deze status niet zo onhaalbaar is als je maar denkt? Als je tenminste het juiste frequent flyer-programma (FFP) kiest!

Inleiding

Star Alliance Gold (afgekort *G) is een speciale status die je toegekend wordt als deel van de voordelen van een statusniveau bij een frequent flyer-programma (FFP) binnen Star Alliance.

Meestal geven de hogere statussen van een FFP recht op Star Alliance Gold. Deze status wordt dan over de grenzen van de luchtvaartmaatschappijen binnen de alliantie erkend. Meestal is de gratis toegang tot de wereldwijde Star Alliance Gold-lounges het meest gegeerde voordeel.

Bij Miles & More zijn de Senator- en HON Circle-leden bijvoorbeeld ook Star Alliance Gold. Je moet dus een status halen bij een Star Alliance-programma om *G te kunnen worden, het is niet iets wat je apart moet (of kan) behalen.

Welk programma is dan het beste om snel Gold te worden? Het antwoord is niet eenvoudig, al verwacht de vraagsteller dit niet meteen. Vergelijk het met: "Welke Duitse luxewagen is de beste?" Afhankelijk van het gebruik, je rijstijl, de nabijheid van bepaalde dealers, je persoonlijke voorkeuren, afgelegde kilometers en (niet te vergeten) je budget zijn er verschillende antwoorden mogelijk. Misschien is een Duitse wagen niet eens een goede keuze voor jouw specifieke situatie.

Daarom beschrijven we in dit artikel de beste manier om Gold te worden specifiek voor de beginnende of niet-zo-frequent flyers binnen Europa. Breng je voor je werk en/of privé meer dan dertigduizendmijl per jaar in een vliegtuig door, dan zijn er ook andere opties. Kijk dan zeker voor meer info op ons forum.

Voordelen

Er bestaan eigenlijk twee alliantiewijde statussen: Silver en Gold.

Star Alliance Silver (*S):

De Silver-status kent volgende voordelen:

  • Priority Reservations Waitlist
    Je krijgt een hogere prioriteit op de wachtlijst voor het boeken van een (volgeboekte) vlucht.

  • Priority Airport Standby
    Je krijgt prioriteit bij het stand-by staan voor een volgeboekte vlucht in de luchthaven, bijvoorbeeld als gevolg van vertragingen, overboekingen, ...

Kort gezegd: de Silver-voordelen zijn niet veel soeps, zeker als je niet veel vliegt. Als je het krijgt, is het mooi meegenomen. (Zeker als je daarna te kampen krijgt met overboekingen en vertragingen.) Sommige airlines houden ook rekening met deze status bij het 'operationeel upgraden' van passagiers naar Business of First Class (indien er overboekingen zijn). Maar dan moet je ook al het geluk hebben dat andere passagiers met een nog hogere Gold-status je niet voorbijsteken.

Kortom, we gaan op zoek naar de waardevolle voordelen van de Gold-status...

Star Alliance Gold (*G):

Bovenop de voordelen van de Silver-status krijg je als Gold volgende voordelen:

  • Priority Airport Check-in
    Je mag bij het inchecken gebruik maken van een aparte check-in desk (vaak wordt die gedeeld met de Business Class-passagiers) ook al vlieg je in Economy Class.

  • Airport Lounge Access
    Samen met een gast (die dezelfde dag ook met *A vliegt) mag je gratis gebruik maken van de Star Alliance Gold-lounges. (Bij Lufthansa zijn dat bijvoorbeeld de Senator-lounges, in Brussel kan je The Loft bezoeken.)

  • Priority Boarding
    Je krijgt voorrang bij het instappen. Meestal mag je samen met of net na de Business of First Class passagiers boarden.

  • Extra Baggage Allowance
    *G leden mogen 20 kg extra bagage meenemen (indien je betaalt per kilogram) of één extra stuk. Dit geldt in principe ook als je ticket geen gratis bagage voorziet, maar jammer genoeg passen meer en meer airlines dit niet meer toe voor boekingen van de goedkoopste Economy-vluchten (bijvoorbeeld bij Brussels Airlines het Check&Go-tarief).

  • Priority Baggage Handling
    Je ruimbagage wordt voorzien van een extra kaartje (priority tag) waardoor jouw bagage als eerste uit het vliegtuig gehaald wordt. Dit kan je aanzienlijk tijd besparen bij het wachten aan de bagageband.

Meer details vind je ook op de website van Star Alliance.

Het is geen officieel voordeel maar vele luchtvaartmaatschappijen geven de *G-leden ook een hogere prioriteit bij het toekennen van operationele upgrades. Star Alliance Gold kan je kansen op een gratis upgrade naar Business Class dus vergroten.

Kortom, als je wat vaker vliegt, kunnen deze voordelen je enorm veel tijd en geld besparen. Vooral de gratis bagage en loungetoegang leveren geld op. De aparte check-in en snelle bagagelevering besparen je aanzienlijk wat tijd. Alles samen verhoogt het comfort van het vliegen, zeker als je met collega's, partner en/of kinderen vliegt.

Welk programma?

Miles & More: status enkel voor veelvliegers

We merken dat Belgische reizigers zich nogal snel inschrijven bij Miles & More als ze beslissen een status na te jagen. Het feit dat Miles & More het programma is van Brussels Airlines (SN) is daar niet vreemd aan. Het is een programma met enorme mogelijkheden als je veel reist of veel mijlen kan sparen. Het is dus geen onlogische keuze.

Jammer genoeg word je bij Miles & More pas Star Alliance Gold vanaf het statusniveau Senator (SEN). Voor de beginnende frequent flyer zijn de 100.000 noodzakelijke mijlen vaak te hoog gegrepen. Indien je vooral vluchten van de Lufthansa-groep neemt, kan je ook als 'Frequent Traveller' (FTL) in de Lufthansa-lounges en heb je al extra comfort vanaf 35.000 verdiende statusmijlen of 30 segmenten. Maar, in tegenstelling tot een status met Star Alliance Gold kan je met FTL niet terecht in de lounges van de andere Star Alliance-partners.

Vlieg je dus minder dan die 100.000 mijlen, dan moet je op zoek naar een andere manier om Gold te worden.

Aegean Airlines Miles+Bonus: sweet spot in Star Alliance

Aegean Airlines (A3) is in de Benelux meestal nog niet zo goed gekend. Aegean groeide van een kleine, private, Griekse chartermaatschappij uit tot de grootste luchtvaartmaatschappij van Griekenland. Het verzorgt zowel nationale als internationale lijnvluchten sinds 1999. In 2010 trad Aegean toe tot Star Alliance. Datzelfde jaar deed het een eerste poging tot overname van de oude staats-airline Olympic Airways (OA). Die fusie werd in 2013 definitief na goedkeuring door de EU. Nu vliegt Aegean op meer en meer bestemmingen in Europa, waaronder Brussel, Amsterdam en Düsseldorf.

De oorspronkelijk lokale focus verklaart wellicht waarom Aegean bij de toetreding tot Star Alliance de kwalificatiecriteria voor haar eigen Miles+Bonus-programma niet al te hoog zette: met 20.000 mijlen (waarvan 1.000 gratis bij inschrijving) werd je Gold, en dat quasi levenslang.

Leden van Amerikaanse FFP's krijgen meestal geen lounge-toegang bij binnenlandse vluchten. Zij kozen het buitenlandse Aegean's Miles+Bonus uit om op die manier toch de voordelen van Star Alliance Gold te krijgen en toch de eigen lounges te kunnen bezoeken. Buiten bij de logische, Griekse klanten werd Miles+Bonus een beetje een publiek geheim binnen de internationale frequent flyer-community.

In 2014 werd het hele programma vernieuwd. Kwalificeren is nu moeilijker, maar de maatschappij breidde tegelijk de mogelijkheden van Miles+Bonus ook uit. Het is best een fair programma dat trouwe klanten beloont. Bovendien is voor reizigers in de Benelux een status haalbaar... en daarom is het nog steeds onze eerste keuze voor zij die snel *G willen worden.


Miles+Bonus

Introductie

Miles+Bonus is een getrouwheidsprogramma waarvan de principes je niet vreemd zullen overkomen als je vertrouwd bent met Miles & More of Flying Blue. Met vliegen verdien je statusmijlen en awardmijlen. Statusmijlen doen je stijgen op de elite-ladder. Met awardmijlen boek je vluchten. Ook Miles+Bonus heeft samenwerkingsverbanden met andere partners. Je kan de awardmijlen van je gezinsleden verzamelen in één enkele account. Kortom, het is een echt frequent flyerprogramma, met haar eigen invalshoeken. Ook in dit programma moet je kijken naar de earning rates van de boekingsklasse van je ticket. Niet elke vlucht levert je 100% van de gevlogen mijlen op.

Status

Het programma is overzichtelijk met drie statusniveaus: Blue, Silver en Gold.


  • Blue:
    Bij het toetreden krijg je de Blue-status die je in staat stelt om mijlen te verdienen en in het programma actief te zijn. Je krijgt bij aansluiting 1.000 status/awardmijlen cadeau.

  • Silver:
    Indien je binnen één jaar 24.000 mijlen vliegt op Star Alliance-partners krijg je de Silver-status, waaraan ook Star Alliance Silver-voordelen gekoppeld zijn.

  • Gold:
    Vlieg je na he behalen van Silver nog eens 48.000 mijlen op Star Alliance dan is de Gold-status voor jou. Die komt gepaard met een hele reeks voordelen, waaronder ook Star Alliance Gold.

Met 24.000 + 48.000 mijlen = 72.000 mijlen om Gold te halen binnen een maximum van 2 jaar is dit programma op het eerste zicht niet zo uitzonderlijk vrijgevig. Aegean wilde het programma duidelijk haalbaar houden voor haar eigen klanten, want deze minima worden gehalveerd indien je ook vliegt met Aegean Airlines (A3) of Olympic Airways (OA):

  • Silver:
    Vlieg je tijdens de kwalificatieperiode twee segmenten op toestellen van Aegean (geen codeshares) dan moet je maar 12.000 mijlen vliegen voor Silver.

  • Gold:
    Ben je Silver en vlieg je binnen een jaar vier segmenten op toestellen van Aegean (geen codeshares), dan moet je maar 24.000 mijlen vliegen voor Gold.

Kortom, indien je binnen twee jaar zes segmenten A3/OA en 36.000 mijlen vliegt, dan kan je Star Alliance Gold worden.

Status verlengen

Als je eenmaal een status hebt, is het herkwalificeren (verlengen) van de status nog makkelijker:

  • Silver:
    Om je Silver-status te behouden moet je 16.000 mijlen vliegen bij partners, of 8.000 mijlen en twee segmenten op Aegean/Olympic.

  • Gold:
    Om je Gold-status te behouden moet je 24.000 mijlen verdienen bij partners, of 12.000 mijlen en vier segmenten op Aegean/Olympic.

Door dit systeem van getrapte kwalificatiecriteria kan iemand die niet zo heel vaak Star Alliance vliegt toch een status halen en deze daarna vrij makkelijk behouden. Als voordeel bij je status krijg je ook vouchers waarmee je vluchten met Aegean of Olympic kan upgraden naar Business Class. Je kan dus herkwalificeren in comfort.

Bovendien heeft Aegean ook aangekondigd dat je statusmijlen kan bijkopen. De prijzen liggen op het moment van het publiceren van dit artikel wel nog niet vast.

Overzicht

Laten we dit even samenvatten:

Status1ste kwalificatie (mijlen)HerkwalificatieBelangrijkste voordelen
Blue
  • Geen

  • Geen

  • Instap in het programma

  • 1.000 mijlen cadeau

Silver
  • 24.000

of

  • 12.000
    + 2 A3/OA

  • 16.000

of

  • 8.000
    + 2 A3/OA

  • Star Alliance Silver

  • 10% bonus award miles

  • 2 gratis upgrades naar Business Class op A3 vluchten

  • Toegang tot Aegean Club lounges (ATH, SKG en LCA)

Gold
  • 48.000

of

  • 24.000
    + 4 A3/OA

  • 24.000

of

  • 12.000
    + 4 A3/OA

  • Star Alliance Gold

  • 20% bonus award miles

  • 4 gratis upgrades naar Business Class op A3 vluchten

  • 20kg of 1 stuk extra bagage

  • Toegang tot Star Alliance Gold Lounges

Totaal voor Gold
  • 72.000

of

  • 36.000
    + 6 A3/OA

Denk er aan dat je eerst Silver moet worden vooraleer je Gold kan worden!

Hoe verzamel je die 36.000 mijlen het makkelijkst?

Alles hangt natuurlijk af van je eigen reisprofiel en keuze van vluchten. Kijk zeker naar de Aegean Earnings Chart. Indien je vooral gebruik maakt van Europese airlines is vliegen op SAS (SK) en Aegean (A3) het interessantst, eventueel aangevuld met Singapore Airlines (SQ) voor vluchten naar Azië in de iets hogere tarieven.

Meteora, Griekenland

Vluchten naar Griekenland kan je al boeken vanaf 100 EUR retour indien je er vlug bij bent. Aegean heeft bijna elk kwartaal promoties waarbij het vluchten aan 40% van de normale prijs verkoopt.

City trip? Athene (ATH) ademt gewoon cultuur en Thessaloniki (SKG) is gekend voor de kwaliteit van het eten. Alleen daarvoor al loont het de moeite om die stad te bezoeken, maar ze heeft ook nog wat cultuur in petto. Vanuit Düsseldorf kan je ook naar het zuiden van de Peleponnesos door te vliegen op Kalamata (KLX). Vluchten van het Griekse vasteland naar de eilanden gaan voor enkele tientjes als je op tijd boekt en ook Cyprus behoort tot de mogelijkheden.

Vergeet niet dat als je 2, 4 of 6 segmenten met Aegean moet vliegen je ook je upgrade vouchers kan gebruiken om je vlucht te upgraden naar Business Class. Vliegen met Aegean doe je zeker niet tegen je zin. Het is een no-nonsense airline met vriendelijk personeel en nog steeds (deftig) eten en drinken voor de passagiers.

Zakynthos, Griekenland

Met Scandinavian kan je makkelijk veel mijlen verdienen door hun goedkopere vluchten binnen Europa te boeken. Dankzij een mini-ticketoorlog voor vluchten vanuit Scandinavië naar Amerika kan je 10.000 mijlen verdienen rond de 500 EUR. Vertrek vanuit Brussel en met een tussenstop in Copenhagen of Stockholm kan je bijvoorbeeld naar Chicago (ORD) of New York (NYC).

Wil je een echte mileage run doen binnen Europa, kijk dan voor vluchten vanuit Brussel (BRU) of Düsseldorf (DUS) naar Athene (ATH) met Aegean. Doe een kleine side trip naar een eiland en daarna boek je met Scandinavian vanuit Athene (ATH) een vlucht naar Malaga (AGP) met tussenstop in Copenhagen (CPH) of Stockholm (ARN). Dat zijn zowat de langste intra-Europe segmenten die je kan boeken met Scandinavian. Terugvliegen kan dan naar BRU of DUS, maar je kan ook terug langs Griekenland passeren.

Conclusie

Kan je de bovenstaande criteria niet halen, dan moet je je de vraag stellen of je überhaupt de Star Alliance Gold-status moet nastreven. De echte voordelen leveren je wellicht niet veel op als je maar één of twee keer per jaar alleen vliegt.

Vlieg je beroepsmatig al enkele keren, en met je partner daarnaast enkele korte privé-trips, dan kan de besparing aan eten en drinken op de luchthaven de status al verantwoorden. Misschien is een lagere status (die dan wel beperkt is tot één maatschappij) ook een optie. Bekijk dus eerst en vooral of de voordelen van Star Alliance Gold wel opwegen tegen de kostprijs en moeite. Misschien is het beter om veel mijlen te sparen en dan Business Class- of First Class-awards te boeken. De meeste voordelen (zoals loungetoegang en extra bagage) krijg je dan toch al.

Maar als je een betaalbaar, jaarlijks tripje naar Griekenland wel ziet zitten, dan kan Miles+Bonus voor jou het juiste programma zijn om snel te genieten van de vele voordelen van Star Alliance Gold. Voordelen waarvoor andere frequent flyers vaak veel harder voor moeten 'werken'. Je moet misschien wat moeite doen om de eerste keer te kwalificeren, maar daarna is de status vrij makkelijk te behouden. Eventueel kan je mijlen bijkopen om tekorten aan te vullen.

Deze artikels kunnen je ook interesseren