Wim Borgers

11 min leestijd

Miles & More Basics - Awards boeken

Het boeken van een ticket met mijlen vergt soms iets meer voorbereiding omwille van de complexe regels en de beperktere beschikbaarheid van stoelen. Met de informatie uit de vorige artikels kan je jouw perfecte Miles & More-trip al samenstellen. In dit vierde deel van onze reeks over Miles & More tonen we je hoe je die ideale reis boekt.

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Waar kan ik naartoe?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke bestemmingen

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Je boekt een award ticket grotendeels op de zelfde manier als een betalend ticket: je onderzoekt de reisroute, zoekt vluchten en boekt je reis. Maar volgende tips en details kunnen je helpen om nog vlotter je droomreis te boeken.

Stap 1: Voorbereiding

Het Miles & More-programma biedt de mogelijkheid om heel uitgebreide trips samen te stellen op één enkel ticket. Daarom stel je (zeker bij complexe routings) best eerst een ruwe planning op die je nadien toetst aan de Miles & More-regels uit het vorige artikel. Het is immers belangrijk dat je reisroute ook geldig is eens je beslist te boeken.

Hou rekening met de mijlen beschikbaar in je account, de Star Alliance bestemmingen (vink codeshares uit bij het zoeken), de award chart en de boekingsregels. Probeer je trip te optimaliseren door gebruik te maken van stopovers en open jaws. Denk aan speciale vluchten die je wil proberen en/of de fuel surcharges om je voorkeursroute uit te stippelen. Hou de vorige artikels in deze serie bij de hand om je daarbij te helpen.

Maak een schema van je ideale reisroute ter samenvatting. Noteer de bestemmingen en de benodigde vluchten. Schrijf er de luchthavenafkortingen bij (BRU, AMS, DUS, ...) zodat je sneller kan zoeken op de reserveringssystemen. Als geheugensteun schrijf je ook de belangrijkste regels neer.

Miles & More - Schema van een award routing

Stap 2: Vluchten en plaatsen zoeken

Austrian Airlines - Longhaul Cabin

Eenmaal je schema, reisroute en eventuele alternatieven klaar zijn, ga je op zoek naar vrije stoelen.

Aangezien de luchtvaartmaatschappijen liever hun stoelen verkopen dan ze 'gratis' weg te geven aan frequent flyers, zijn er meestal slechts een beperkt aantal stoelen beschikbaar die je met mijlen kan boeken. Bovendien zijn deze award seats niet vindbaar bij je favoriete OTA (Online Travel Agency).

Waar vind je dan die vrije plaatsen?

Via de award search tool op de Miles & More-website kan je de plaatsen voor eenvoudige awards rechtstreeks zoeken en boeken.

Voor complexere routeringen met meerdere tussenstops zoek je best je route segment per segment. Aangezien award seats op intercontinentale vluchten het moeilijkst te vinden zijn, begin je eerst met de langste vluchten. Pas daarna zoek je de kortere segmenten op. (In het allerslechtste geval kan je een kort segment nog betalend boeken.) Je boekt voorlopig nog niets (online noch telefonisch) maar noteert alles heel nauwkeurig. Je voegt bij de uiteindelijke boeking dan alle gevonden segmenten samen tot één grote trip.

Award Inventory

De verschillende airlines binnen een alliance stellen de award seats open voor de leden van elkaars frequent flyer-programma's. Jammer genoeg loopt de uitwisseling van deze zogenaamde award inventory niet altijd even soepel. Soms zie je vrije plaatsen die er niet zijn, wat men ghost availability noemt. Of er zijn beschikbare plaatsen die niet zichtbaar zijn in de reservatiesystemen.

Om toch de allerlaatste, verborgen plaatsen te vinden op de verschillende airlines binnen Star Alliance, combineren we de zoekresultaten van verschillende websites. Je startpunt is de website van Miles & More.

Zoeken via Miles & More

Voor de vluchten uitgevoerd door de Lufthansa-groep volstaat meestal de search tool op de Miles & More-website. Log in op de site en ga naar Gebruik Mijlen - Vluchtprijs. Geef de zoekcriteria in en denk eraan om eventueel segment per segment te zoeken indien je een complexe award wil samenstellen.

1. Geef je zoekcriteria in…
2. Kies uit de kalender de mogelijk vluchtdata...
3. ... en selecteer je vluchten. Let ook op de aangegeven fuel surcharges.

Je kan zelfs zonder mijlen in je account award vluchten zoeken, maar de bovenstaande kalender (tweede screenshot) en de informatie over de fuel surcharges krijg je pas te zien als je al wat mijlen in je account hebt. Ik kon die details zien met een account waarin 10.000 mijlen beschikbaar waren, maar niet met een pas geopende account met maar 500 mijlen.

Als er eventuele promo's zijn in de vorm van Fly Smart Awards, dan worden die hier ook weergegeven.

Beperkingen van de Miles & More-website

Jammer genoeg dekt de Miles & More-site niet alle vluchten af die je met Miles & More mijlen kan boeken:

 • De Miles & More-website toont enkel vluchten uitgevoerd door de airlines die gebruik maken van Miles & More voor hun frequent flyer-programma. Vluchten van andere Star Alliance-maatschappijen kan je hier niet vinden.

 • Raar genoeg zijn de lange afstandsvluchten van Brussels Airlines (SN) niet zichtbaar op de Miles & More-website. De intra-Europa vluchten van SN zijn wel zichtbaar.

 • Voor stoelen op vluchten van andere Star Alliance-maatschappijen gebruik je dus andere tools (zie ook verder in dit artikel).

(Miles & More-leden hebben soms wel vroeger toegang tot de beschikbare award seats van Miles & More dan de leden van andere frequent flyer-programma's.)

Zoeken via United

De meeste award seats zijn beschikbaar voor alle frequent flyer-programma's binnen Star Alliance. Indien je zoekt naar vrije zitplaatsen op vluchten uitgevoerd door airlines buiten Miles & More, kan je dus ook de website van een andere Star Alliance partner gebruiken om die plaatsen te vinden.

Zo biedt de website van United een vrij gebruiksvriendelijke interface die ook behoorlijk volledige zoekresultaten geeft. Je vindt er bijna alle award zitplaatsen die beschikbaar zijn binnen Star Alliance.

Het zoekprincipe is grotendeels hetzelfde. Je kan beginnen zoeken in de search box op de homepage (klik wel de optie Award Travel aan), of ga via het menu MileagePlus naar de functie Use Award Miles. Denk er wel aan dat je nu zoekt via de MileagePlus-site van United. Al de bedragen aan mijlen en fuel surcharges die weergegeven worden bij de zoekresultaten zijn van toepassing voor het MileagePlus-programma van United. Het gaat hier niet over informatie die relevant is voor Miles & More. We gebruiken hier de zoekengine van United enkel en alleen om de juiste vluchten te zoeken, niet om te boeken!

Let ook op het verschil tussen de Saver Awards die de United-website toont en de Standard Awards. Voor partners van United bestaan er enkel Saver Awards. De Standard Awards zijn enkel beschikbaar voor leden van het MileagePlus-programma van United. Die Standard Award stoelen zijn dus niet beschikbaar voor boekingen met mijlen van Miles & More!

Zoeken via United - Geef de zoekcriteria in.
Zoeken via United - Kies je heen- en terugvluchten. Let op de details!

Schrijf de referenties van de gevonden plaatsen op en voeg ze toe aan je schema. Maak eventueel screenshots. Deze info gebruik je later bij het boeken.

Zoeken via ANA

Naar goede Japanse gewoonte is de website van de Japanse airline ANA heel precies. De zoekschermen zijn iets minder gebruiksvriendelijk, maar je kan de getoonde resultaten wel betrouwen. Net zoals op de site van United gebruiken we ANA enkel en alleen maar om vrije plaatsen te vinden. De bedragen in mijlen of de fuel surcharges zijn niet van toepassing op Miles & More.

Officieel kunnen enkel leden van het frequent flyer-programma van ANA mét mijlen in hun account op zoek gaan naar Star Alliance award seats. Lid zijn van het programma is gratis. Schrijf je dus alvast in voor de ANA Mileage Club. Als je door een promo een paar mijlen kan sparen of overdragen in deze account, zit je al goed.

Als je géén mijlen in je ANA account hebt, kan je toch op zoek gaan naar award seats mits een trucje. Log in op de ANA Mileage Club website, en open de award search tool (voeg deze link toe aan je favorieten). De search tool staat je nu enkel toe om te zoeken naar ANA vluchten. De knop Search Partner Airlines is grijs en niet beschikbaar:

 

Klik op ANA International Flight Awards en zoek lukraak naar een ANA vlucht, bijvoorbeeld eentje tussen Frankfurt (FRA) en Tokyo-Narita (NRT). Onderaan het scherm met de zoekresultaten zal de Use Star Alliance Member Airlines nu wel beschikbaar zijn.

 

Vanaf nu kan je zoeken naar vluchten van alle Star Alliance airlines. Voor de vluchten tussen Brussel (BRU) en New York (JFK) zijn zelfs de vluchten van Brussels Airlines zichtbaar, in tegenstelling tot de Miles & More award search:

Zoeken via andere maatschappijen

Je kan ook op de website van Singapore Airlines (KrisFlyer), South African Airways (Voyager) en Avianca (LifeMiles) zoeken. De availability is op die sites ook vrij goed, maar de zoekmachines zijn niet altijd even krachtig.

Zoeken via Expertflyer

Tot slot is er nog een betalende optie om een zicht te krijgen op de hoeveelheid stoelen die nog beschikbaar is op een vlucht. ExpertFlyer is een tool waarmee je open plaatsen en de bijhorende fare buckets kan raadplegen op heel veel vluchten.

ExpertFlyer dekt lang niet alle Star Alliance airlines af, maar de informatie is soms verhelderend en kan je ook helpen bij het zoeken naar betalende vluchten. Bovendien kan je ook alerts plaatsen op een bepaalde vlucht. De site verwittigt je dan per mail als er een (award)seat is vrijgekomen.

De bespreking van deze tool is echter een artikel op zich en zou ons te ver leiden. Maar deze website bespreken we zeker nog hier op Jumpseat.

Stap 3: Boeken

Eenmaal je alle vluchten gevonden hebt, kan je online of per telefoon de juiste vluchten boeken. Als je zelf boekt, is een zorgvuldige voorbereiding heel nuttig. Maar ook bij een telefonische boeking is het makkelijk als je alle vluchtsegmenten kan dicteren. Op die manier ben je zeker dat er geen fouten gebeuren en ben je niet afhankelijk van de zoekvaardigheden van de helpdesk.

Website of telefonisch?

Voor heel eenvoudige awards op vluchten van de Miles & More airlines kan je perfect de website gebruiken. De speciale promo's (Meilenschnäppchen, Fly Smart Awards) kan je zelfs enkel daar boeken. Maar zodra je route complexer wordt of vluchten bevat op andere Star Alliance-maatschappijen, moet je contact opnemen met een Miles & More Service Center.

Online boeken:

 • Retourvluchten (één of meer segmenten per richting)

 • Enkele vluchten

 • Vluchten met één of twee open jaws

 • Bepaalde promo's (Fly Smart, Meilenschnäppchen, ...)

Telefonisch boeken:

 • Three-region awards

 • Round-the-world awards

 • Awards voor kinderen

 • Trips met segmenten op Star Alliance Partners

 • Bepaalde upgrade awards

Om telefonisch te boeken kan je naar het contactcenter van Brussels Airlines bellen. Voor reservaties moet je het 0900-nummer bellen aan een kost van 0,75 EUR per minuut. Je kan ook proberen het algemeen after-sales nummer te bellen, maar mogelijk word je dan niet geholpen voor reservaties. Het Miles & More Service Team in Duitsland is heel competent, maar hen contacteren kost je een (gewoon) internationaal telefoongesprek. Je kan met Skype of andere VoIP diensten de kosten drukken. Senator en HON Circle leden hebben trouwens aparte contactnummers die ook 24/24 beschikbaar zijn.

Tickets vasthouden

Austrian Airlines - DO&CO Catering

Indien je nog niet 100% zeker bent van je trip maar je wil toch al plaatsen vasthouden, dan kan je telefonisch vragen om de award 6 dagen on hold te zetten. De plaatsen blijven dan voor jou gereserveerd, maar de transactie wordt niet afgewerkt en het kost je geen mijlen.

Annulatie

Een normale award annuleren is mogelijk, maar kost je 50 EUR per persoon per boeking (gratis indien binnen de 24 uur na boeking). Indien je twee one-way boekingen deed, kost dat dus 100 EUR.

De betaalde belastingen en fuel surcharges worden teruggestort, tenzij de vlucht minder dan 24 uur voor vertrek geannuleerd werd. Er zijn indicaties dat het terugstorten sneller gaat via het Duitse call center.

Bij de annulatie van een award met kortingen (Meilenschnäppchen, Fly Smart awards en awards met kinderkorting) verlies je de betaalde mijlen en bijkomende kosten! Indien je reisplannen vatbaar zijn voor veranderingen kan je deze kortingstarieven best vermijden.

Tips

 • Gebruik eventueel Wikipedia om de mogelijke routes van of naar een luchthaven te ontdekken.

 • Lufthansa heeft nieuwe en oude First Class cabines. Je kan op deze microsite twee maanden voor je vlucht ontdekken welk `product' je zal vliegen.

 • Neem op Wikipedia het telefoonalfabet bij de hand, mocht je dit nog niet kennen. Dat vergemakkelijkt aanzienlijk het dicteren van de luchthavencodes en vluchtnummers. Je vergissen tussen de luchthavens CAI (Caïro, Egypte) en CAY (Frans-Guyana) kan nogal onhandig zijn.

Conclusie

Het boeken van een award ticket kan je enorm vereenvoudigen als je gestructureerd werkt en de juiste tools gebruikt. In Miles & More -Uitzonderlijke awards (het volgende artikel) geven we een aantal voorbeelden van leuke routeringen waarbij we proberen de waarde van je ticket te maximaliseren.

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren