Tim Baelus

3 min leestijd

Laat je mijlen niet vervallen met deze tips

Mijlen en punten vormen voor jou en mij de toegang tot de meest comfortabele zetels in First Class. Of ze zorgen voor een verkwikkende nachtrust tijdens een vlucht over de oceaan in Business Class. De meeste luchtvaartmaatschappijen willen het je echter niet te gemakkelijk maken en hebben ook een vervaldatum op je mijlen gezet! Met volgende tips zorg je ervoor dat je mijlen niet vervallen, zodat je droomvlucht snel geboekt kan worden.

1. Ken de regels van je getrouwheidsprogramma's

Elk getrouwheidsprogramma heeft verschillende vervaltermijnen en regels om je mijlen of punten actief te houden. Het is daarom belangrijk dat je goed nakijkt wanneer je mijlen vervallen. In de meeste Amerikaanse getrouwheidsprogramma's volstaat het dat je 'activiteit' hebt in je account tijdens een bepaalde periode, terwijl in veel Europese getrouwheidsprogramma's (b.v. Miles & More), activiteit niet volstaat en je andere manieren gaat moeten zoeken om te voorkomen dat je je zuurverdiende mijlen kwijtspeelt. Laat je dus niet vangen en lees de regels.

2. Volg de status van je accounts met Awardwallet

Awardwallet houdt voor jou de status bij van al je getrouwheidsprogramma's, zowel van luchtvaartmaatschappijen als hotelketens. Het enige dat je moet doen is de gewenste programma's toevoegen aan je 'Wallet'. Je krijgt een handig overzicht van het aantal mijlen of punten in elk programma. Wanneer je mijlen of punten bijna gaan vervallen, krijg je een mail, zodat je actie kan ondernemen.

 3. Hou je accounts actief

Bij veel (Amerikaanse) getrouwheidsprogramma's en de meeste hotelprogramma's kan je je mijlen actief houden door één keer in een bepaalde periode activiteit te hebben in je account. Die activiteit kan zowel het toevoegen van mijlen als het uitgeven van mijlen of punten zijn.

Op volgende manieren kan je snel en goedkoop activiteit in je account krijgen:

  • Koop mijlen (en dan liefst wanneer er een promotie is).

  • Doneer mijlen (b.v. aan het goede doel).

  • Schrijf een review op HolidayCheck.

  • Koop producten of boek hotelkamers die je sowieso nodig hebt via een shopping portal.

  • Neem deel aan alle acties en spelletjes om gratis mijlen te krijgen.

  • Gebruik je mijlen (bv. voor het aankopen van een goedkope fles wijn) om een grote hoeveelheid mijlen actief te houden

4. Neem een kredietkaart

Voor ons Belgen zijn er helaas niet zo veel mogelijkheden. De enige kredietkaarten die je momenteel kan aanschaffen en er bovendien voor zorgen dat je mijlen niet vervallen, zijn de Brussels Airlines kredietkaarten.

Zo lang je de kaart één keer per maand gebruikt, zullen je mijlen niet vervallen. Deze kredietkaart is onontbeerlijk, aangezien in het Miles & More programma je mijlen vervallen 36 maanden nadat je ze verdiend hebt. Het gevolg hiervan is dat je voortdurend achter de feiten aanloopt. Om binnen 36 maanden genoeg mijlen verdiend te hebben zonder kredietkaart, moet je jaarlijks een 100-tal vluchten aan het goedkoopste tarief vliegen. Zelfs voor echte frequent flyers is dit al een hele uitdaging.

Conclusie

Met wat waakzaamheid en af en toe een kleine inspannning kan je er voor zorgen dat je je mijlen niet verliest. Koop je mijlen, reken wel altijd even na of de investering in verhouding is met het aantal mijlen dat je wil redden.

Heb je zelf nog tips of vragen? Laat het ons weten in de comments!

Deze artikels kunnen je ook interesseren