Wim Borgers

5 min leestijd

Miles & More Basics - Wat kan ik er mee?

Na de introductie tot Miles & More in deel één en twee, gaan we een stapje verder: welke bestemmingen kan je bezoeken met gespaarde mijlen? Welke tools kunnen je op weg helpen bij het plannen van je trip? Hoeveel mijlen heb je nodig?

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Wat kan ik er mee?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke bestemmingen

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Mijlen gebruik je best voor vluchten

Je kan je Miles & More-mijlen gebruiken om wat spullen te kopen in de LH WorldShop, maar dat is een slechte manier om ze te besteden. Je mijlen hebben immers meer waarde dan wat ze opleveren in de shop. Je kan je mijlen beter gebruiken voor het boeken van vliegtickets.

Het Miles & More-programma biedt daartoe heel veel mogelijkheden, en je kan met voldoende mijlen luxueus naar exotische locaties vliegen. Het is echter ook een complex programma met veel regels. Daarom splitsen we de bespreking van awards met Miles & More op. Laten we beginnen met de bestemmingen en hoeveel mijlen je nodig hebt.

Lufthansa First Class

Waar kan ik naartoe?

Miles & More mijlen kan je gebruiken voor het boeken van vluchten van de Lufthansa-groep en haar airline partners. Gezien het uitgebreide netwerk van Star Alliance kan je zowat de hele wereld afreizen.

Star Alliance Route Map

Hoeveel mijlen heb ik nodig om een vlucht te boeken?

Mijlen en Fuel Surcharges

Denk er wel aan dat je mijlen enkel de fare van een vliegticket dekken. De verschillende taksen en heffingen die op een ticket van toepassing zijn, moet je zelf betalen.

Jammer genoeg horen bij Miles & More daar meestal ook de fuel surcharges bij. Dit is een extra heffing die de luchtvaartmaatschappij gebruikt 'om de stijgende brandstofkost te dekken' (maar deze heffing gaat meestal niet naar beneden bij gunstigere olieprijzen). De facto is dit een extra vaste kost die niet onderhevig is aan de kortingen die de airlines afspreken met hun distributeurs, partners en corporate klanten.

Er wordt ook 50 EUR meer aan fees per richting gevraagd voor vluchten in Business en First Class dan voor vluchten in Economy Class.

Bij Economy Class-tickets (Y) is de fare maar een klein deeltje van de totale ticketprijs. Vandaar dat air miles pas echt waarde opleveren als je ze voor vluchten in Business Class (J/C) of First Class (F) gebruikt, waar de mijlen een veel groter stuk van de ticketprijs afdekken.

Miles & More - Voorbeeld fuel surcharges. Dit ticket met mijlen boeken bespaart je nog geen 100 EUR.

Award Chart

De basis van vluchten boeken met een FFP is de award chart, de tabel met bestemmingen en het aantal mijlen dat je daarvoor nodig hebt.

De huidige Miles & More Award Chart voor vluchten met Lufthansa en Star Alliance partners vind je hier:

http://www.miles-and-more.com/mediapool/pdf/02/media_342646002.pdf

Maar kijk op de Miles & More-website voor de meest recente versie.

Online Mileage Calculator

Wil je in detail uitrekenen wat een trip gaat kosten aan mijlen? De Mileage Calculator kan je ook hier helpen in te schatten wat een reis je zal kosten aan mijlen.

Miles & More - Mileage Calculator

Kortingen

Promo's

Miles & More partners brengen elke maand wel speciale promo's uit waarbij je minder mijlen betaalt voor een vlucht, in ruil voor minder flexibiliteit. Maar wil je eenvoudigweg van punt A naar B, dan zijn ze zeker een goede optie:

 • De Meilenschnäppchen (http://www.meilenschnaeppchen.de) bieden je 50% korting en staan op een aparte website.

 • Let ook op de Fly Smart Awards die je vindt tijdens het boeken op de website. Ze zijn enkel online beschikbaar voor vluchten met de Lufthansa-groep. Je kan ze vinden vanaf twee weken voor het vertrek, tot een paar dagen voor vertrek, afhankelijk van beschikbaarheid).

Kinderen

Kinderen vliegen gratis met je mee als ze op je schoot meereizen (tot 2 jaar). Boek je een aparte stoel, dan krijg je 25% korting voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar oud. Jammer genoeg kan je deze kindertickets niet online boeken, en zijn ze (in tegenstelling tot de tickets voor de ouders) ook niet annuleerbaar (ook de taksen niet). Wil je toch op veilig spelen, dan boek je best een gewoon ticket voor hen.

Companion Award

Boek je als Miles & More Senator (SEN) of HON Circle (HON) lid een award, dan mag je een reisgezel meenemen voor slechts 50% van het aantal mijlen. Deze companion award geldt niet voor awards waar je korting kreeg (Meilenschnäppchen, Fly Smart Awards of kinderen). Deze award kan je wel enkel boeken voor vluchten op de LH-Group van airlines (Lufthansa, Luxair, SWISS, Austrian Airlines, LOT Polish Airlines, Brussels Airlines, Croatia Airlines, Adria Airways en Germanwings).

One Way Tickets

De bedragen die vermeld staan in de award chart zijn totalen voor retourvluchten. Je kan ook éénrichtingsvluchten boeken aan 50% van de vermelde kostprijs. Het is niet echt een korting, maar je kan met one ways wel een voordeel doen. Bij berekeningen met mijlen rondt Miles & More namelijk af naar het dichtsbijzijnde duizendtal, in het voordeel van de reiziger.

Stel dat je een one way business class award binnen Europa boekt, dan kost dit volgens de chart (45.000 / 2) = 22.500 mijlen. Maar, er wordt afgerond naar 22.000 mijlen. Je kan in dat geval dus beter twee one ways boeken, dan een retour. Dat komt immers op 44.000 mijlen ipv 45.000. Het verschil is niet heel groot, maar elke mijl telt.

Let wel: bij een eventuele annulering heb je wel dubbel zoveel dossierkosten...

Boekingsregels

Het boeken van een award ticket is wel aan een aantal voorwaarden en regels gebonden. Die bekijken we in het volgende, vierde deel van deze reeks.

Met de kennis van deel 1 - 5 van deze serie, kunnen we in de laatste delen van deze reeks dan overgaan tot de essentie: hoe optimaal van je mijlen gebruik maken!

Deze artikels kunnen je ook interesseren