Morten Kiverijn

7 min leestijd

Herontdek het echte kerstgevoel in Noorwegen

Met de snelheid van een stoomtrein komt de kerstperiode er weer aan... Of om wat in de sfeer te komen “met de snelheid van een rendier“. In de weken voor Kerst rijzen er overal dan ook kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond.

Als je echter volledig in kerststemming wil komen, dan zijn er zelden betere plekken op deze aardbol dan het stadje Røros in Noorwegen. Samen met Jumpseat-collega Michel bezocht ik deze idyllische plek twee jaar geleden en ik vertel er graag wat meer over.

Winterwonderland in Scandinavië

De kerstmarkten in onze buurlanden zijn ons allemaal welbekend, maar waar kan je de sfeer beter gaan opsnuiven dan in het Hoge Noorden. Daar staan kerstmarkten vooral nog in het teken van feeëriek verlichte straten, samenzijn met vrienden, liederen rond het kampvuur en vooral lokale ambachtelijke kerstcadeaus en delicatessen. 

Net zoals bij ons zijn er ook daar grote en kleinere lokale kerstmarkten terug te vinden... en als er dan bovendien ook nog eens sneeuw valt, dan is de kerstsfeer toch compleet? Of vergis ik mij?

De bekende (grotere) kerstmarkten vind je vooral terug in steden zoals Oslo, Stockholm, Göteborg en Kopenhagen, maar ook die van Trondheim, Bergen en Skansen zijn zeker de moeite waard.

Göteborg en Kopenhagen zijn trouwens ideaal voor een uitstap met kinderen, daar ze hun welbekende attractieparken, Liseberg en Tivoli, omtoveren tot heuse feeërieke wintersprookjes.


Julemarked

Tijdens de wintermaanden reizen Michel en ik wel eens geregeld naar het Hoge Noorden (zie artikel Tromsø). Als we onderweg dan ook wat kerstsfeer kunnen opsnuiven, is dat altijd leuk meegenomen.

De eerste tussenstop van deze reis was de Noorse stad Trondheim, met een mooie gezellige kerstmarkt op het marktplein. Vooral de combinatie van de decoratie en lichtjes met het wel bekende “blue hour“ maakte deze kerstmarkt best speciaal. Om maar te zwijgen over de heerlijke lokale delicatessen die werden aangeboden! Dat hadden we goed gepland!

Kerstmarkten eindigen in tegenstelling tot de onze, redelijk vroeg in Noorwegen, waardoor we nogal snel in de bar van het hotel zaten. Toen we enkele zaken aan het opzoeken waren voor de verdere planning, zagen we plots informatie over “Julemarked Røros“.

Volgens die informatie toverde het stadje zich dus twee weken lang om tot de perfecte plek om in kerststemming te komen: temperaturen van -5° tot -30° Celsius, kleurrijke huizen, heerlijke Glögg, vuurkorven, lichtjes, sneeuw, ... “Røros de ideale plek om uw vakantieseizoen te starten!“ werd er geadverteerd.

Dat klinkt toch geweldig! Nietwaar?
Wel dat vonden wij ook en besloten op ontdekking te gaan.

Røros

Het traditionele bergstadje in de regio Trøndelag staat bekend als één van de oudste gemeentes in Europa. Het charmante stadje, vooral bekend om zijn kleurrijke houten gebouwen en ondergrondse kopermijnen, is trouwens ook Unesco-werelderfgoed. Het heeft daarnaast ook het certificaat van “duurzame bestemming“ ontvangen, voor haar inspanningen om de impact van het toerisme te verminderen.

Wat in de lente en zomer een gekende bestemming voor foodies, wandelaars en natuurliefhebbers is, is in de winter dan weer gekend als één van de koudste steden van Noorwegen. Maar daar krijg je dan veel sneeuw en de typische winteractiviteiten voor in de plaats, met in december twee weken lang een idyllische kerstmarkt!

Nog enkele leuke weetjes over Røros: Het stadje diende als inspiratiebron voor de Disney kaskraker “Frozen“ en het is ook één van de filmlocaties van de Noorse Netflix serie “Home for Christmas“ oftewel “Hem til jul“.

Julemarked Røros

Eén van de beste mogelijkheden om Røros te bereiken vanuit Trondheim, is met de trein. Na een treinrit langsheen prachtige winterlandschappen, arriveerden we op zondagmiddag in het met sneeuw bedolven station van Røros. Het was er zoals verwacht koud (-8°C), het sneeuwde volop en er stond een vrij scherpe wind, maar daar waren we goed op voorzien.

Het was ook snel duidelijk welke richting we uit moesten. Volg gewoon alle Noren en toeristen vanop de trein. Ze hadden allemaal maar één doel voor ogen: Julemarked.

Eenmaal aangekomen in het oude stadsgedeelte, overtrof het de verwachtingen. Voor ons stond een heus kerstdorp met talrijke lichtjes en kaarsen, kerstdecoraties, een kinderkoor op de hoek van de straat en overheerlijke geuren van kaneel en warme wijn die ons tegemoet kwamen.

We besloten de winkelstraat omhoog te wandelen richting het beroemde kerkje van Røros. Na een steile wandeling, met enkele stops in wat leuke winkeltjes en vele foto's, arriveerden we bovenaan aan het kerkje. Jammer genoeg bleek het niet toegankelijk te zijn op dat moment. Best jammer, want het interieur zou de moeite zijn. We nestelden ons dan maar in één van de talrijke cafeetjes en warmden ons op met een lekkere glögg. Want dat drink je nu eenmaal bij -10°C op een Noorse kerstmarkt. (Alhoewel ik stiekem toch liever een goede Duitse Feuerzangenbowle met wat rum prefereer.) 

Eenmaal opgewarmd, begaven we ons via kleine straatjes naar een andere hoofdstraat, waar we na enkele tussenstops uiteindelijk op een oud pleintje en de “echte“ kerstmarkt terechtkwamen. Een grote kerstboom, een podium met een jongerenkoor en tal van kraampjes waar lokale handelaars en ambachtslui, hun zelfgemaakte kledij, houtsnijwerk, glaswerk en allerhande etenswaren en lekkernijen aan de man brachten. 

De regio rond Røros staat trouwens bekend als één van de voornaamste gebieden van organisch en heel lokaal geproduceerd eten in Noorwegen: rendier, wild, verse vis, speciale kazen.. en ook een heel assortiment lokale bieren. Dus Bourgondiërs die we zijn, moesten we her en der toch eens proeven van al dat lekkers. Ik herinner me nog goed dat de gerookte zalm superlekker was, maar dat we die jammer genoeg niet konden meenemen, daar Trondheim niet het eindpunt van onze reis was.

Gezelligheid troef

Røros Julemarked is duidelijk een plek voor jong en oud, waar gezelligheid, vrienden en familie centraal staan. Overal staan trouwens houten bankjes, met schapen- en rendiervellen, waarop je je even rustig kan neervlijen, een praatje kan maken met vrienden en locals of je kan opwarmen aan een vuurkorf of warme drank. Ook voor kinderen is er animatie voorzien, alhoewel ik de meeste eerder volop zag sleeën of sneeuwpoppen maken. 

Liever toch iets actiever of romantischer? Ook daar wordt aan gedacht. 
Kruip onder een schapenvacht en laat je, op een door een paard getrokken arreslee, doorheen de straten voeren. Voel je een beetje kerstman en/of kerstvrouw en geniet van de omgeving terwijl je luistert naar het geluid van sleebelletjes en de paardenhoeven op de verse sneeuw.

Het complete plaatje

“Kan het nog feeërieker?“, zei ik tegen Michel, terwijl ik nog een hap nam van mijn mooseburger (mmm lekker!) en genoot van de sfeer en de gezelligheid. Ik dacht persoonlijk van niet, tot hij naar de overkant van het plein wees... en ik plots oog in oog stond met een stel grazende rendieren.

Rendieren op een kerstmarkt, ja dat was de spreekwoordelijke kers(t) op de taart!

Ik riep “Rudolf is in the building!“, maar die was echt nergens te bekennen. Natuurlijk was er wel eentje die Sven noemde, naar analogie van het gekende rendier uit de Disney film Frozen. De eigenaar leek trouwens ook heel hard op de kerstman, waardoor menig bezoeker maar al te graag met de man en zijn rendieren op de foto wou.

Time flies when you're having fun

Het was ondertussen bijna 17u. De markt liep op zijn einde en het begon opnieuw harder te sneeuwen. Alvorens naar het station terug te keren, kropen we nog even een gezellig restaurant binnen. Daarna namen we de voorlaatste trein terug naar Trondheim. Het was heel rustig op de trein, vermoedelijk omdat iedereen moe en voldaan was ... of een glögg teveel op had, dat kan ook.

See you next time Sven...

Besluit

Ben je begin december in de buurt van Oslo of Trondheim en wil je graag eens de echte Noorse kerstsfeer opsnuiven? Wel dan is Røros Julemarked zeker de moeite als daguitstap. Ik hoop trouwens dat de foto's de sfeer wat weergeven en ik alvast het kerstgevoel wat heb aangewakkerd.

En zeg nu zelf! Een kerstcadeautje kunnen overhandigen, afkomstig uit het echte “Frozen“-dorp in Noorwegen: Dat is succes gegarandeerd!

Treinrit Trondheim – Røros

De comfortabele treinrit neemt ongeveer een 2,5 uur in beslag en is in de winterperiode zeker de moeite. Prachtige uitzichten, besneeuwde huisjes, hoge bergen, ... De rit zelf heeft al iets sprookjesachtigs en de vriendelijke conducteur heeft soms wel een leuk verhaaltje voor de jongsten op de trein.

Let wel: check de vertrektijden, want deze kunnen soms wijzigen door de weersomstandigheden. Prijs: +/- 515 NOK (+/- € 51) voor een retourticket met stoelreservatie.

Bronnen: Visitnorway.nl - Julemarkedet-trondheim.no - Julemarkedroros.no

Deze artikels kunnen je ook interesseren