Verdien mijlen met de nieuwe Flying Blue MasterCard

Tot vandaag was er in België erg weinig keuze in het aanbod van kredietkaarten waarmee je mijlen kan verzamelen. Air France-KLM en Beobank brengen daarin vandaag verandering met de lancering van de Flying Blue Mastercard.

Vanaf vandaag zijn er in België (naast de reeds bekende Brussels Airlines kredietkaarten) twee nieuwe kaarten om mijlen te verdienen. Air France-KLM brengt samen met Beobank de Flying Blue World MasterCard op de markt waarmee je awardmijlen kan verdienen voor het Flying Blue getrouwheidsprogramma van Air France-KLM.

Even opfrissen: In onze Miles & More-artikelenreeks leerden we je al dat je zowel statusmijlen als awardmijlen kan verdienen door te vliegen. Statusmijlen zijn belangrijk om van je luchtvaartmaatschappij bepaalde statusvoordelen te verkrijgen, zoals toegang tot de business lounge, extra baggage, voorrang bij het inschepen... Met awardmijlen kan je tickets boeken of upgraden.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere getrouwheidsprogramma's, zoals het Flying Blue programma van Air France-KLM en hun partners. Dit is naast Miles & More één van de meest gebruikte frequent flyer-programma's in de Benelux.

Gebruik je Flying Blue-mijlen bijvoorbeeld voor Air France''s La Première First class.

Met deze Flying Blue kredietkaarten spaar je bij elke betaling minstens 1 awardmijl per euro. Wanneer je een kaart aanvraagt ontvang je een leuke welkomstbonus van 3.500 of 5.000 awardmijlen na je eerste succesvolle transactie.

Laten we de verschillende kaarten meteen eens in detail bekijken.

Kaarten

Voor Flying Blue-leden zijn er in ons land twee Flying Blue World MasterCards beschikbaar:

KaartMijlenKostprijs/jaarWelkomstbonus
Flying Blue
World MasterCard
1 EUR uitgegeven
= 1 mijl
75 EUR3.500 mijlen
Premium Flying Blue
World MasterCard
1 EUR uitgegeven
= 1,25 mijl
150 EUR5.000 mijlen

Beide kaarten worden vergezeld van vrijwel dezelfde verzekeringen. De verschillen zitten in het aantal mijlen dat je verdient per euro, het jaarlijks tarief en de bonussen.

Voordelen

Zeker als je veel reist kan het lonen om één van deze kaarten aan te vragen:

 • Je verdient zonder moeite 1 tot 1,25 awardmijlen bij Flying Blue, per euro die je uitgeeft met de kaart.

 • Rechtstreekse betalingen bij Air France en KLM kunnen zelfs 1,50 awardmijlen opleveren, indien je kiest voor een Premium MasterCard. Bij de gewone Flying Blue MasterCard is dit 1,25 mijlen.

 • De kaarten zijn gekoppeld aan een pakket (reis)verzekeringen. Je moet geen annulatie-, bagage- of reisverzekering meer afsluiten voor alle reizen die je met de kaart betaalt.

 • Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je een welkomstbonus van 3.500 of 5.000 mijlen, afhankelijk van welke kaart je kiest.

 • Denk er ook aan dat de mijlen die je verdient bij Flying Blue normaal gezien na een tijd vervallen indien je geen frequent flyer-status hebt. Met een Flying Blue-kredietkaart wordt de vervaldag van alle mijlen opgeschoven tot 20 maanden na de laatste transactie met de kredietkaart. Voor frequent flyers zonder status en met veel ongebruikte mijlen in hun account, kan dit voordeel de jaarlijkse fee al waard zijn.

 • Extra korting op vele attracties in meer dan 30 steden, via het Priceless Cities-programma.

Nadelen

Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan de kaart verbonden. Vergelijk ze dan ook goed met andere kredietkaarten en beslis zelf of je het de moeite waard vindt.

 • Per betaling in een andere munt dan euro wordt bovenop de wisselkoers een foreign transaction fee van het betaalde bedrag aangerekend. Dit kan hoog oplopen. Vele kaarthouders van andere, 'normale' kredietkaarten zijn zich niet bewust dat hun kaart dit ook aanrekent, dus vergelijk de kleine lettertjes goed mocht je overstappen van een andere kaart. Je kan ook gewoon vermijden om in andere munten te betalen, of de Flying Blue-kredietkaart als aanvulling op een bestaande kaart (die deze foreign transaction fees niet aanrekent) gebruiken.

 • Als je je reis niet met deze Flying Blue-kaarten betaalt, gelden ook de verzekeringen niet!

 • Je moet voldoende uitgaven over de kaart laten lopen om het aansluitbedrag terug te verdienen, zeker indien de verzekeringen voor jou niet nuttig zijn.

Goed om weten

 • De mijlen die je verdient zijn award miles en geen status miles. Ze tellen dus niet mee voor het bekomen van een frequent flyer elite status. Die kan je enkel verdienen door echt te vliegen.

 • Om je mijlen niet te laten vervallen moet je al drie maanden kaartgebruiker zijn voor de vervaldag van de mijlen. Je moet ook elke maand betalingen met de kaart doen. Louter de kaart bezitten volstaat dus niet.

Hoe maximaliseer je het voordeel van de kaart?

Enkele tips:

 • Gebruik de kaart enkel voor betalingen in Euro.

 • Indien je deze kaarten gebruikt voor vliegtickets verdien je zowel de normale mijlen van de vlucht zelf, als ook de extra mijlen van de kredietkaart. Boek je rechtstreeks bij Air France-KLM dan kan dat tot 1,5 mijlen per euro opleveren.

 • Als je met vrienden uit gaat eten en je moet de rekening delen, stel dan voor om het totale bedrag zelf met je kaart te betalen en later de rekening te splitsen. Op die manier verdien je mijlen op het totale bedrag. Geld terugkrijgen kan je eventueel met de nieuwe Bancontact-app voor je smartphone.

 • Domicilieer je GSM-abonnement op de kaart. Zo verdien je bij elk gesprek mijlen.

 • Ben je klant bij de parkeerdienst 4411.be (Mobile-for) dan kan je ook je maandelijkse parkeerfactuur met deze kredietkaarten betalen.

 • Koppel deze kaart ook aan je iTunes, Netflix of andere multimedia-account waar regelmatig betalingen over gaan. Zo zorg je er eventueel ook voor dat je minstens één transactie per maand hebt.

Waarschuwing voor alle kredietkaarten, of ze nu mijlen verdienen of niet:

 • Betaal steeds je rekening volledig en op tijd om dure intresten te vermijden. Vermijd de gespreide betaling waarvoor hoge interesten worden aangerekend.

 • Sommige handelaars stellen voor een vreemde munt al om te rekenen naar euro en je het bedrag in euro aan te rekenen. Deze "Dynamic Currency Conversion" (DCC) is een heel dure dienst waarvan je beter geen gebruik maakt. Dit komt in Noord-Amerika en Noord-Europa al eens voor. Soms wordt het automatisch bij het ingeven van je PIN-code op de terminal voorgesteld en moet je goed opletten dit niet per ongeluk te aanvaarden. Dit is zeker géén goed systeem om de foreign transaction fees te vermijden.

 • Meestal is geld afhalen aan een bankautomaat duurder met een credit card dan met je normale debet-kaart ('Bancontact') met Maestro-functie. Aangezien in de Benelux debet-kaarten behoorlijk goed ingeburgerd zijn, is dit geen probleem.

Welke kaart kies ik best?

Welke van deze Flying Blue-kredietkaarten je het best kiest, hangt af van het betalingspatroon.

De goedkoopste MasterCard is sowieso een goed alternatief voor andere kaarten die ook betalend zijn en foreign transaction fees hebben. Eventueel kan deze MasterCard ook dienen als tweede kaart. Tegelijk kan je geld besparen door de reisverzekeringen die aan deze kaart gekoppeld zijn.

Indien je andere reisverzekeringen kan opzeggen en vervangen door de verzekeringen gekoppeld aan deze kaart, kan je de jaarlijkse kost misschien al zo terugverdienen. Let wel op de bijkomende kosten indien je ze hoofdzakelijk wil gebruiken voor het betalen in vreemde munten.

Verzamel de KLM-huisjes door in de premium klasses te vliegen.

Meer info

Een volledig overzicht van de eigenschappen van elke kaart kan je vinden op de site van Beobank, zowel voor de Premium Flying Blue World MasterCard als voor de Flying Blue World MasterCard. En uiteraard kan je ook op het forum terecht voor meer info en hulp.

Niet bekend met het Flying Blue programma van Air France-KLM en hun partners? Hou onze site dan goed in de gaten, we publiceren binnenkort een aantal artikels om je wegwijs te maken in het programma.

Opgelet: Het aanvragen van een kredietkaart/charge card is gekoppeld aan een (soort) kredietopening. Bij het niet betalen van de rekeningen worden er aanzienlijke intresten aangerekend. Bekijk je financiële situatie voor je een kaart aanvraagt. Zorg ook dat je de kaart verstandig gebruikt! Geld lenen kost ook geld! De hierboven vermelde merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars, en hebben geen relatie met Jumpseat.be. Jumpseat.be verdient geen commissies op de in dit artikel genoemde producten.

Afbeeldingen © Air France-KLM

Deze artikels kunnen je ook interesseren