Wim Borgers

6 min leestijd

Miles & More Basics - Sweet spots Europa

Binnen elke award chart zijn er wel bepaalde combinaties van regio's, vluchten of mijlen die extra veel waarde geven. We bekijken in dit artikel enkele van deze 'sweet spots' in verband met de Miles & More-regio Europa.

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Waar kan ik naartoe?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke awards

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Sweet Spots van/naar/in Europa

Ieder van ons heeft wel een favoriete regio of droombestemming die je als eerste met mijlen probeert te bezoeken. Maar soms loont het om de meer waardevolle plekjes van de award chart op te zoeken... Deze zogenaamde sweet spots combineren lage mijlentarieven met speciale, verre of dure bestemmingen.

In dit artikel kijken we eerst naar die sweet spots die we makkelijk kunnen bereiken: awards binnen de regio Europa, of awards die er hun vertrek- of eindpunt hebben. Vanuit de Benelux kunnen we immers makkelijk een aantal grote luchthavens bereiken (Brussel (BRU), Amsterdam (AMS), Düsseldorf (DUS) en Parijs (CDG/PAR)). Een Star Alliance vlucht vinden naar de uithoeken van Europa is dan ook geen probleem.

Binnen Europa

1. Promoties

Normaal gezien betaal je 30.000 mijlen in Economy of 45.000 mijlen in Business Class voor vluchten binnen onze eigen regio. Meestal is dat geen optimaal gebruik van je mijlen. (Zie ook vorige artikels.)

Maak je echter gebruik van de Mileage Bargains (Meilenschnaeppchen) of Fly Smart-promoties, dan kan je al retourvluchten naar andere Europese steden boeken aan 10.000 tot 15.000 mijlen in Economy. Dit kan een alternatief zijn voor de duurdere Europese tickets, of om restjes mijlen te gebruiken. Misschien kan je zo je eerste stappen zetten in de wereld van Miles & More.

Tips:

 • Vlieg zo ver mogelijk, of naar dure bestemmingen, om de waarde van je vlucht te maximaliseren.

 • Denk eraan dat ook een city-trip naar Istanbul tot de mogelijkheden behoort. Turkije is immers deel van deze regio.

Miles & More - Regio Europe

2. Long Haul Business Class... binnen Europa

Een Business Class vlucht binnen Europa bestaat meestal uit een Economy-seat, met extra vrije ruimte en een iets uitgebreider menu. Meestal komt dit niet in de buurt van de long haul Business Class-vluchten op wide body-jets. Maar, er is een uitzondering...

Singapore Airlines B777-300ER

Singapore Airlines (SQ) voert namelijk een fifth freedom flight uit tussen de Europese bestemmingen Manchester (MAN) en München (MUC). Je kan op deze route bijvoorbeeld een one way-ticket boeken en eens proeven van een betere Business Class terwijl je toch weinig mijlen gebruikt. Een eenrichtingsticket in Business Class kost je dan 22.500 mijlen.

Let wel op: betalende vluchten op deze route zijn niet heel duur, dus een echt optimaal gebruik van mijlen is het niet, maar het is beter dan ze gewoon te laten vervallen. Voor de echte liefhebbers van vliegtuigen en vliegen in alle comfort!

Vanuit of naar Europa

1. Midden-Oosten, Caucasus en Noord-Afrika

Het laagste two-region-tarief vanuit Europa staat op naam van de vrij grote regio Midden-Oosten, Caucasus en Noord-Afrika. Je betaalt 40.000, 70.000 en 125.000 mijlen in respectievelijk Economy, Business en First Class.

Vliegen naar het Midden-Oosten kan je bijvoorbeeld comfortabel met Turkish Airlines (TK) en haar DO & CO Catering (ook gebruikt door Austrian). Ethiopian Airlines (ET) heeft een groot netwerk in Afrika. Het voordeel van deze airlines is dat ze lagere brandstoftoeslagen aanrekenen. Ook Brussels Airlines (SN) en de Lufthansa-groep hebben voldoende vluchten naar de grote bestemmingen in deze regio.

Reizen kan je van de Azoren, over heel Noord-Afrika tot het uiterste oosten van het Arabisch Schiereiland. De Golfstaten kunnen eventueel een tussenstop zijn op weg naar Azië.

Tip: Voor 20.000 mijlen vlieg je op één van de langere vluchten one-way naar Dubai of Abu Dhabi in Economy. En voor 35.000 mijlen kan het eventueel in Business Class.

Miles & More Regio Middle East, Caucasus, North/Central Africa

2. Noord-Amerika

Zoals we eerder al bespraken zijn door lage brandstoftoeslagen (met United) en/of de grote regio Noord-Amerika best wel mooie trips te boeken met tussenstops over het hele continent voor 60.000 mijlen in Economy of 105.000 mijlen in Business. Meer suggesties in de vorige artikels, en de uitzonderlijke awards.

De Singapore Airlines (SQ) fifth freedom flight Frankfurt (FRA) - New York (NYC) brengt je er in stijl, en met lagere brandstoftoeslagen. Luxe krijg je zeker ook aan boord van Lufthansa (LH), Swiss (LX) en Austrian (OS). Ook met Brussels Airlines (SN) kan je aangenaam reizen.

Vergeet niet de promoties vanuit Brussel maar ook de ons omliggende landen (DUS, FRA, PAR, AMS) te bekijken: je kan regelmatig voor 55.000 mijlen heen- en weer in Business naar Noord-Amerika!

3. Zuid-Afrika

Vluchten naar het zuiden van het Afrikaanse continent hebben een zelfde prijs als die naar Noord-Amerika: 60.000 mijlen in Economy en 105.000 mijlen in Business.

Spreken landen zoals Zuid-Afrika, de Seychellen, Madagascar, ... tot jouw verbeelding? Op die verre en vaak dure bestemmingen kan je de waarde van je award zeker maximaliseren.

Maak zeker ook gebruik van stopovers!

Miles & More Regio Southern Africa

4. India

Wil je India verkennen, de Taj Mahal bezoeken (en misschien het gelijknamige beroemde hotel)? De regio India kan je ook bereiken aan 60.000 mijlen in Economy en 105.000 mijlen in Business.

Gebruik in dit geval zeker ook de mogelijkheid om een stopover in te plannen. Ook Sri Lanka en de Malediven maken deel uit van deze regio.

Miles & More Regio India

5. Vluchten met Germanwings/Eurowings

Doordat Germanwings (4U; binnenkort Eurowings) géén deel uitmaakt van Star Alliance, vergeten we soms dat deze dochteronderneming van Lufthansa ook gebruik maakt van Miles & More. Deze maatschappij vliegt ook langere afstanden, dus je bent zelfs niet eens beperkt in je keuze tot Europa!

Germanwings heeft een eigen award chart en lagere fuel surcharges, waardoor sommige bestemmingen goedkoper bereikt kunnen worden dan met Star Alliance-partners, zeker als je kan gebruikmaken van de Fly Smart awards.

Je kan op de site van Germanwings op zoek gaan naar awards.

6. Vluchten vanuit de USA naar Europa

Enkele vluchten die vertrekken vanuit de USA zijn soms goedkoper geprijsd. Het kan soms handig zijn om daaraan te denken en een award op te splitsen, als je geen gebruik wil maken van stopovers of open jaws.

Tips

 • Miles & More Mileage Calculator - Screenshot

  Gebruik de Mileage Calculator op de LH-website om het juiste aantal mijlen makkelijk te berekenen, of om te verkennen wat je met een bepaalde hoeveelheid mijlen kan doen.

 • Vergeet niet dat one-ways ook mogelijk zijn!

 • Denk aan het beperken van de fuel surcharges.

Conclusie

Bekijk zeker de Miles & More award chart in detail vooraleer je boekt! In het volgende deel van deze serie bekijken we de sweet spots in de rest van de wereld.

Deze artikels kunnen je ook interesseren