Wim Borgers

9 min leestijd

Miles & More Basics - Kredietkaarten

In het tweede deel van onze reeks over Miles &More leren we hoe je snel mijlen kan verdienen zonder te vliegen of er iets voor te doen, dankzij het gebruik van co-branded-kredietkaarten bij je gewone aankopen.

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

  1. Introductie

  2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

  3. Wat kan ik er mee?

  4. Welke regels gelden er bij awards?

  5. Hoe boek ik awards?

  6. Uitzonderlijke bestemmingen

  7. Sweet spots - Europa

  8. Sweet spots - wereld

  9. FAQ

In het vorige artikel leerden we je al dat je zowel statusmijlen als awardmijlen kan verdienen door te vliegen. Statusmijlen zijn belangrijk om van je luchtvaartmaatschappij bepaalde statusvoordelen te verkrijgen, zoals toegang tot de business lounge, extra baggage, voorrang bij het inschepen... Met awardmijlen kan je tickets boeken of upgraden.

Maar die awardmijlen kan je ook op andere manieren verdienen dan te vliegen. De makkelijkste manier om mijlen te verzamelen is je dagelijkse aankopen betalen met een specifieke credit card.

Op dit moment zijn er in België twee manieren om mijlen te verdienen met kredietkaarten. Met een gewone American Express-kaart kan je instappen in het spaarprogramma Membership Rewards. De verdiende punten kan je op hun beurt weer omzetten in mijlen, maar die omzetting ('wisselkoers') is niet zo interessant.

Je kan echter rechtstreeks mijlen sparen met de kaarten die Brussels Airlines op de markt brengt in samenwerking met kredietkaartenbedrijf Alpha Card/BCC-Corporate. Die leveren op dit moment de meeste mijlen per euro op.

Laten we ze meteen eens in detail bekijken.

Kaarten

Voor Miles & More-leden zijn er in ons land één MasterCard en twee American Express-kaarten beschikbaar:

KaartMijlen/euroKostprijs/jaarWelkomstbonus
Brussels Airlines MasterCard
190 EUR2000 mijlen
Brussels Airlines
Preferred American Express
1,25120 EUR3000 mijlen
Brussels Airlines
Premium American Express
1,5150 EUR6000 mijlen

De tarieven en voordelen gekoppeld aan deze kaarten werden enkele maanden geleden aangepast. Alle kaarten worden nu vergezeld van vrijwel dezelfde verzekeringen. De verschillen zitten in het aantal mijlen dat je verdient per euro, het jaarlijks tarief, de bonussen en het kredietkaartmerk.

Voordelen

Zeker als je veel reist kan het lonen om één van deze kaarten aan te vragen:

  • Je verdient zonder moeite 1 tot 1,5 awardmijlen bij Miles & More, per euro die je uitgeeft met de kaart.

  • Rechtstreekse betalingen bij Brussels Airlines kunnen zelfs 2 awardmijlen opleveren, indien je kiest voor een American Express kaart.

  • De kaarten zijn gekoppeld aan een pakket (reis)verzekeringen. Je moet geen annulatie-, bagage- of reisverzekering meer afsluiten voor alle reizen die je met de kaart betaalt.

  • Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je een welkomstbonus van 2.000, 3.000 of 6.000 mijlen.

  • Sommige kaarten hebben een bijkomende jaarlijkse bonus indien een minimum bedrag met de kaart betaald werd.

  • Heb je een GSM-abonnement? Dan kan je betaling hiervan koppelen aan je Brussels Airlines kredietkaart. Je verdient dan een aansluitbonus van 2.000 mijlen en mijlen voor elk telefoongesprek.

  • Denk er ook aan dat de mijlen die je verdient bij Miles & More normaal gezien na drie jaar vervallen indien je geen frequent flyer-status hebt. (Enkel accounts van kinderen jonger dan 18 jaar vormen een uitzondering.) Met een Miles & More-kredietkaart wordt de vervaldag van alle mijlen opgeschoven tot na het afsluiten van de kredietkaart. Voor frequent flyers zonder status en met veel ongebruikte mijlen in hun account, kan dit voordeel de jaarlijkse fee al waard zijn.

Nadelen

Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan de kaart verbonden. Vergelijk ze dan ook goed met andere kredietkaarten en beslis zelf of je het de moeite waard vindt.

  • Per betaling in een andere munt dan euro wordt bovenop de wisselkoers een foreign transaction fee van 2,5% van het betaalde bedrag aangerekend. Dit kan hoog oplopen. Vele kaarthouders van andere, 'normale' kredietkaarten zijn zich niet bewust dat hun kaart dit ook aanrekent, dus vergelijk de kleine lettertjes goed mocht je overstappen van een andere kaart. Je kan ook gewoon vermijden om in andere munten te betalen, of de Miles & More-kredietkaart als aanvulling op een bestaande kaart (die deze foreign transaction fees niet aanrekent) gebruiken.

  • Alhoewel het aantal handelaren volgens AlphaCard groeit, worden de American Express kaarten minder vlot aanvaard bij Belgische handelaren dan VISA of MasterCard. Kijk dus goed bij welke winkels je normaal gezien aankoopt en welke kaart ze aanvaarden.

  • Als je je reis niet voor het grootste deel met deze Miles & More-kaarten betaalt, gelden ook de verzekeringen niet!

  • Je moet voldoende uitgaven over de kaart laten lopen om het aansluitbedrag terug te verdienen, zeker indien de verzekeringen voor jou niet nuttig zijn.

Goed om weten

  • De mijlen die je verdient zijn award miles en geen status miles. Ze tellen dus niet mee voor het bekomen van een frequent flyer elite status. Die kan je enkel verdienen door echt te vliegen.

  • Om je mijlen niet te laten vervallen moet je al drie maanden kaartgebruiker zijn voor de vervaldag van de mijlen. Je moet ook elke maand betalingen met de kaart doen. Louter de kaart bezitten volstaat dus niet.

Hoe maximaliseer je het voordeel van de kaart?

Enkele tips:

  • Gebruik de kaart enkel voor betalingen in Euro.

  • Indien je deze kaarten gebruikt voor vliegtickets verdien je zowel de normale mijlen van de vlucht zelf, als ook de extra mijlen van de kredietkaart. Boek je rechtstreeks bij Brussels Airlines dan kan dat tot 2 mijlen per euro opleveren.

  • Als je met vrienden uit gaat eten en je moet de rekening delen, stel dan voor om het totale bedrag zelf met je kaart te betalen en later de rekening te splitsen. Op die manier verdien je mijlen op het totale bedrag. Geld terugkrijgen kan je eventueel met de nieuwe Bancontact-app voor je smartphone.

  • Domicilieer je GSM-abonnement op de kaart. Buiten een extra bonus verdien je dan bij elk gesprek mijlen.

  • Ben je klant bij de parkeerdienst 4411.be (Mobile-for) dan kan je ook je maandelijkse parkeerfactuur met deze kredietkaarten betalen.

  • Koppel deze kaart ook aan je iTunes, Netflix of andere multimedia-account waar regelmatig betalingen over gaan. Zo zorg je er eventueel ook voor dat je minstens één transactie per maand hebt.

Specifiek voor de American Express kaarten:

  • Koppel je American Express ('Amex') kaart aan een PayPal account. Bij webwinkels die Amex niet aanvaarden kan je soms wel met Paypal betalen. Op deze manier vergroot je de betalingsmogelijkheden van je kaart. (B.v. bij shops van de Coolblue-groep)

  • De jaarlijkse vergoeding wordt proportioneel terugbetaald als je de kaart na enkele maanden toch zou opzeggen. Je kan het mijlen verdienen op deze manier even proberen. Vind je de kaart ongeschikt, dan zeg je ze op en kies je eventueel voor een andere. Indien je een andere Miles & More-kredietkaart neemt, kom je mogelijk weer in aanmerking voor de welkomstbonus op je kaart en op de domiciliëring van je GSM-factuur.

  • American Express-kaarten hebben geen 'harde' kredietlimiet zoals bij VISA of MasterCard. De limiet wordt automatisch aangepast aan je betalingspatroon en terugbetalingscapaciteit. Dit houdt natuurlijk ook gevaren in.

Waarschuwing voor alle kredietkaarten, of ze nu mijlen verdienen of niet:

  • Betaal steeds je rekening volledig en op tijd om dure intresten te vermijden.

  • Sommige handelaars stellen voor een vreemde munt al om te rekenen naar euro en je het bedrag in euro aan te rekenen. Deze "Dynamic Currency Conversion" (DCC) is een heel dure dienst waarvan je beter geen gebruik maakt. Dit komt in Noord-Amerika en Noord-Europa al eens voor. Soms wordt het automatisch bij het ingeven van je PIN-code op de terminal voorgesteld en moet je goed opletten dit niet per ongeluk te aanvaarden. Dit is zeker géén goed systeem om de foreign transaction fees te vermijden.

  • Meestal is geld afhalen aan een bankautomaat duurder met een credit card dan met je normale debet-kaart ('Bancontact') met Maestro-functie. Aangezien in de Benelux debet-kaarten behoorlijk goed ingeburgerd zijn, is dit geen probleem.

Welke kaart kies ik best?

Welke van deze Brussels Airlines-kredietkaarten je het best kiest, hangt af van het betalingspatroon.

De goedkoopste MasterCard is sowieso een goed alternatief voor andere kaarten die ook betalend zijn en foreign transaction fees hebben. Eventueel kan deze MasterCard ook dienen als tweede kaart. Tegelijk kan je geld besparen door de reisverzekeringen die aan deze kaart gekoppeld zijn.

De duurdere American Express kaarten verdienen de meeste mijlen en zijn het flexibelst omwille van de dynamische kredietlimiet. Ze lijken mij ook sneller aanvaard te worden op buitenlandse websites die controles doen op de herkomst van de kaart. Indien je veel of grotere bedragen met je kredietkaart betaalt, zijn deze de beste optie.

Indien je andere reisverzekeringen kan opzeggen en vervangen door de verzekeringen gekoppeld aan deze kaart, kan je de jaarlijkse kost misschien al zo terugverdienen. Let wel op de bijkomende kosten indien je ze hoofdzakelijk wil gebruiken voor het betalen in vreemde munten.

De Brussels Airlines-kredietkaarten zijn de enige kaarten in België waarmee je rechtstreeks mijlen spaart. De klassieke American Express-kaarten hebben een puntensysteem. De verdiende punten kan je dan omruilen in mijlen, hotelpunten of andere geschenken. We bespreken die kaarten later nog eens, buiten de serie Miles & More.

Speciaal aanbod

American Express heeft sinds enkele maanden een nieuwe 'vriendenactie' gelanceerd. Heb je zelf een Brussels Airlines American Express-kaart, dan kan je die aanraden aan je vrienden met een speciale link. Indien hun dossier aanvaard wordt, verdienen zowel jij als je vriend extra bonusmijlen. Op die manier kan je voor de Preferred kaart 3.000 mijlen extra verdienen. Bij de Premium kaart zijn dit er 6.000.

Ken je niemand met een Brussels Airlines Amex, maar wil je ook deze kaart en de vriendenbonus? Vraag dan aan Jumpseat een referral. Vul onderstaand formulier in. Geef je voornaam, achternaam en emailadres aan ons door, samen met de gewenste kredietkaart (Brussels Airlines Preferred American Express of Brussels Airlines Premium American Express). Wij sturen je dan zo snel mogelijk een link toe waarmee je de kaart kan aanvragen en de vriendenbonus kan verdienen.

Meer info

Een volledig overzicht van de eigenschappen van elke kaart kan je vinden op www.miles-and-more-cards.be. En uiteraard kan je ook op het forum terecht voor meer info en hulp.

Lees de volgende artikels in onze reeks over Miles & More om te ontdekken wat je met deze mijlen kan doen.

Opgelet: Het aanvragen van een kredietkaart/charge card is gekoppeld aan een (soort) kredietopening. Bij het niet betalen van de rekeningen worden er aanzienlijke intresten aangerekend. Bekijk je financiële situatie voor je een kaart aanvraagt. Zorg ook dat je de kaart verstandig gebruikt! Geld lenen kost ook geld! De hierboven vermelde merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars, en hebben geen relatie met Jumpseat.be. Jumpseat.be verdient geen commissies op de in dit artikel genoemde producten. Bij de 'vrienden referral' promotie wordt er zowel aan de nieuwe als aan de oorspronkelijke kaarthouder een bonus in award mijlen toegekend.

 

Deze artikels kunnen je ook interesseren