Wim Borgers

10 min leestijd

Miles & More Basics - FAQ

In het voorlopig laatste deel van de reeks Miles & More bespreken we nog enkele details en geven we antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

Miles & More Basics - Inhoudsopgave

 1. Introductie

 2. Snel mijlen verdienen met kredietkaarten

 3. Waar kan ik naartoe?

 4. Welke regels gelden er bij awards?

 5. Hoe boek ik awards?

 6. Uitzonderlijke awards

 7. Sweet spots - Europa

 8. Sweet spots - wereld

 9. FAQ

Uitgebreid programma

Miles & More is een uitgebreid programma. Het is dan ook logisch dat niet alle regels meteen duidelijk zijn. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest gestelde vragen (FAQ).

FAQ

1. Hoe voorkom ik dat mijn mijlen vervallen?

Mijlen vervallen na (het einde van het kwartaal volgend op) 36 maanden. Je kan op drie manieren voorkomen dat ze waardeloos worden:

 • Als je jonger dan 18 jaar bent, vervallen je mijlen niet. De vervaltermijn begint pas te lopen op je 18de verjaardag. Vanaf dan geldt de normale regel van 36 maanden (en een technische marge tot aan het einde van het kwartaal). Je hebt dus tot je 21ste verjaardag tijd om ze te gebruiken.

 • Mijlen vervallen ook niet als je een status hebt (Frequent Traveller, Senator, HON Circle). Gaat je status verloren, dan beginnen de 36 maanden opnieuw te lopen.

 • Neem een Miles & More-kredietkaart. Zolang je die kaart minstens drie maand hebt én maandelijks gebruikt, blijven je mijlen geldig. Aangezien een aanvraag enkele weken kan duren en je wat extra marge wil inbouwen, kan je dus best ten laatste na ongeveer 2,5 jaar een kredietkaart aanvragen om je mijlen veilig te stellen.

Je kan je mijlen uiteraard ook gewoon gebruiken! :-)

2. Ik vlieg bijna uitsluitend Economy op allerlei Star Alliance-carriers. Kan ik bij Miles & More makkelijk een status halen? Is Star Alliance Gold haalbaar?

Met Economy-tickets verdien je relatief weinig binnen Miles & More. Zo krijg je 125 mijlen voor het goedkoopste Economy-segment bij Brussels Airlines. Aangezien je 35.000 statusmijlen per jaar moet vliegen voor de instap-status Frequent Traveller (FTL), of 100.000 mijlen voor de Senator-status (SEN), is dit moeilijk haalbaar in Economy op basis van het aantal mijlen.

Gelukkig doet Miles & More jaarlijks meestal een promotie waarbij je ook met 30 vluchtsegmenten de FTL-status kan halen. Vlieg je uitsluitend Economy dan is dit wellicht de snelste weg binnen Miles & More naar een status.

Zo'n promotie is er echter niet voor de Senator-status (inclusief Star Alliance Gold). Die kan je eigenlijk enkel halen als je steeds Business Class of veel lange afstanden vliegt.

Werk je in de energiesector, dan kan je misschien lid worden van de Lufthansa Oil&energyClub. Leden krijgen gratis de FTL-status, maar moeten het afgelopen jaar minstens eenmaal naar een 'olie-bestemming' gevlogen zijn met een Star Alliance-airline. Meer info op de website van de Oil&energyClub en diens Terms & Conditions.

De voordelen van een status zijn pas nuttig als je echt veel vliegt, dus je kan je de vraag stellen of het wel nodig is om een status na te jagen. Je kan je mijlen inwisselen voor Business Class-tickets, en op die vluchten van de meeste voordelen (zoals toegang tot de lounges) genieten, zonder een status.

Echt veel (award)mijlen verdienen kan je door betalend Business of First Class te vliegen, of door een Miles & More-kredietkaart aan te vragen en de promoties van partners goed op te volgen.

3. Mag ik als Frequent Traveller (FTL) in alle Star Alliance-lounges binnen?

Brussels Airlines - The Loft - Welcome Desk - Photo Credit: Brussels Airlines

Vlieg je in Economy dan krijg je als FTL enkel toegang tot de lounges van de Lufthansa-groep. Binnen Europa zijn er vrij veel Lufthansa-lounges, maar op internationale luchthavens is dat anders. Kijk de Lounge Finder na.

Ook als Premium Economy passagier kan je betalend toegang krijgen tot een Lufthansa-lounge.

Als je Business Class vliegt, krijg je sowieso toegang tot de Business Lounges.

Je hebt als FTL geen toegang tot de betere Senator-lounges.

4. Hoe krijg ik toegang tot die befaamde First Class Terminal (FCT) in Frankfurt (FRA)?

Niet iedereen kan zomaar binnenwandelen in de First Class Terminal. Je moet dezelfde dag vertrekken met een vlucht van Lufthansa (LH), Swiss (LX) of (theoretisch) Austrian (OS) én minstens één van volgende voorwaarden moet vervuld zijn:

 • Je hebt de HON-circle status.

 • Je bent een gast van iemand die toegelaten wordt.

 • Je vertrekt in First Class met een LH/LX(/OS) vlucht op dezelfde dag vanuit Frankfurt.

 • Je vertrekt in First Class vanop een andere luchthaven (bijvoorbeeld München), maar je eerste segment (in Economy of Business Class) vertrekt vanuit Frankfurt.

 • Ook als je aankomt in Frankfurt met een First Class-vlucht kan je in de praktijk de FCT binnen (alhoewel dit niet exact zo in de regels van de FCT omschreven staat).

5. Kan ik de mijlen van mijn familieleden groeperen?

Nee, niet in onze regio. Lufthansa voorziet die mogelijkheid maar in enkele landen, maar niet in de Benelux.

Je kan met je eigen mijlen wel tickets kopen voor je familieleden.

6. Kan ik mijlen overdragen...?

 • Aan een vriend of familielid binnen Miles & More?

Nee. Je kan met je eigen mijlen wel tickets kopen voor derden.

 • Naar een andere Frequent Flyer-programma?

Nee. Er zijn wel hotel- of creditcardprogramma's waarvan je de punten naar Miles & More kan omvormen, maar de 'wisselkoersen' daarvan zijn meestal niet zo goed.

7. Kan ik award- of statusmijlen bijkopen?

Nee. Dit was vroeger wel mogelijk aan 0,024 EUR per mijl.

Als alternatief kan je natuurlijk wel ingaan op promoties van Miles & More-partners die extra mijlen aanbieden bij hun producten of diensten. Op die manier 'koop' je ook mijlen.

Weeg wel steeds de waarde van de mijlen goed af tegen de kosten van de promo!

8. Het lijkt of ik niets met mijn (beperkt aantal) mijlen kan doen. Ik ga iets in de WorldShop bestellen. Of een hotel boeken. Of een auto huren. Goed idee?

Nee, de waarde van je mijlen is hoger als je ze inruilt voor een Business- of First Class-ticket. Je maakt grote verliezen als je een auto huurt of iets koopt met je mijlen.

Denk eraan dat je in het slechtste geval met 12.000 mijlen ook al een one-way Economy Class ticket kan boeken voor een binnenlandse vlucht in bijvoorbeeld de USA. Desnoods boek je een ticket voor een vriend of familielid.

Mijlen laten vervallen is uiteraard een doodzonde. :-)

9. Zijn Star Alliance-upgrade vouchers een goed idee?

Star Alliance Upgrades bieden je de mogelijkheid om een vlucht van gelijk welke Star Alliance partner te upgraden naar een hogere klasse.

Het verschil in mijlen tussen een volledige award of een ticket betalend boeken en dan upgraden is niet zo groot. Meestal is het dus interessanter om een gewone award te boeken.

Bij een upgrade blijven de vluchtsegmenten van je oorspronkelijk ticket behouden, Je hebt dus niet plots toegang tot de uitgebreide routeringsmogelijkheden van een normale award. Maar indien je krap zit qua mijlen, kan dit een oplossing zijn.

Je vindt de Star Alliance-upgrade award chart voor Miles & More hier. Denk eraan dat de bedragen op dat overzicht slaan op slechts één enkele richting, in tegenstelling tot de gewone award chart die bedragen vermeldt voor retourvluchten.

Het is niet mogelijk om vanuit elke boekingsklasse te upgraden. Upgraden vanuit Premium Economy is ook goedkoper dan vanuit Economy. Kijk de upgrade award chart goed na.

10. Hoe kan ik Swiss (LX) First Class vliegen met Miles & More-mijlen?

Sinds begin 2014 heeft geen enkel Star Alliance-programma nog toegang tot First Class-zitplaatsen op de vluchten van Swiss. Enkel Miles & More-leden met de Senator of HON-Circle-status kunnen die plaatsen boeken.

 

11. Hoe kan ik die hoge toeslagen vermijden?

Vlieg met maatschappijen die weinig of geen fuel surcharges aanrekenen. Lufthansa rekent ook minder toeslagen voor vluchten die vertrekken vanuit de USA. Ook op partner United zijn er geen of weinig extra kosten.

Zie ook de andere artikels in deze reeks.

12. Wat zijn de voordelen van de Miles & More-statusniveaus?

Meer info vind je op de Miles & More-website.

 

13. Hoeveel mijlen heb ik nodig voor een award?

Gebruik de Mileage Calculator op de LH-website om het juiste aantal mijlen makkelijk te berekenen.

14. Op een award tussen twee regio's stopt het vliegtuig even in een derde regio. Moet ik dan altijd de hogere prijs van een three-region award betalen?

Bij heel verre bestemmingen is het niet ongewoon dat je een tussenstop maakt op een andere luchthaven. Meestal stap je dan over van het ene naar het andere vliegtuig. Het zijn dus aparte segmenten op je trip.

Let er in dat geval op dat je niet per ongeluk een three-region award activeert door deze tussenstop. Three-region awards zijn veel duurder, en de prijs niet waard als je de derde regio niet bezoekt. Soms is het combineren van twee two-region awards zelfs goedkoper.

Maar, stel dat je een vlucht wil boeken die wel stopt op een luchthaven in een andere regio (bijvoorbeeld om bij te tanken) maar je stapt niet over. Indien de vlucht hetzelfde vluchtnummer heeft vanaf vertrek tot aankomst, kan die tussentop wel eens onzichtbaar zijn voor de Miles & More-systemen en telt toch de prijs voor een two-region award.

15. Hoe kort voor het vertrek kan ik een award boeken?

Tot niet zo heel lang geleden kon je Miles & More-awards boeken tot 48 uur voor vertrek (en vanaf ongeveer een jaar op voorhand). Dat staat ook nog steeds zo in de algemene voorwaarden.

Sinds kort merken we dat je ook veel later kan boeken. De dag voordien is zeker geen probleem, en je kan het zelfs tot enkele uren voor vertrek proberen.

16. Kan ik enkel door te vliegen segmenten sparen?

Meestal voorziet Miles & More ook een promotie waarbij je met 30 vluchtsegmenten ook de FTL-status kan behalen (zie ook hoger). Je kan via Lufthansa ook trein- en bussegmenten boeken die eigenlijk bedoeld zijn als 'feeders' voor de vluchten van LH van/naar de Duitse luchthavens. Deze 'Express'-verbindingen hebben ook een LH-vluchtnummer en kan je gebruiken om mijlen te verdienen. Kan je zo op een makkelijke manier FTL worden?

Jammer genoeg tellen die segmenten niet mee om aan de FTL-promo te voldoen:

"Journeys with Lufthansa Express Rail, Lufthansa Express Bus and the Airtrain (Flugzug) in Switzerland cannot be counted. The same applies to routes with a Lufthansa flight number on which a bus is used."

Maar mocht je nog een klein tekort aan mijlen hebben, dan zijn ze mogelijk een optie om je account bij te vullen. Vergeet niet dat je voor deze trips wel moet inchecken! Er is voor een treinrit niet echt een 'boarding'-procedure, dus wellicht is inchecken voldoende om de mijlen te verdienen, ook al reis je zelf niet op de trein/bus. Maar let op: we hebben dit zelf nog niet getest.

Meer info vind je op de website van Lufthansa Express Rail en de lijst met mijlenverdiensten voor deze segmenten.

Nog vragen?

Dit was voorlopig het laatste deel van onze reeks over Miles & More. Zoals je kon lezen biedt het programma enorm veel mogelijkheden, en loont het de moeite om je awards zorgvuldig samen te stellen. Gebruik deze reeks artikels als handleiding bij het zoeken en boeken.

Heb je toch nog een probleempje of een vraag? Stel ze in ons forum!

Deze artikels kunnen je ook interesseren